Jay és Néma Bob visszavág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jay és Néma Bob visszavág
(Jay and Silent Bob strike back)
2001-es amerikai film

RendezőKevin Smith
ProducerScott Mosier
Műfaj
ForgatókönyvíróKevin Smith
Főszerepben
ZeneJames L. Venable
OperatőrJamie Anderson
Vágó
Gyártás
GyártóMiramax Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő105 perc
Költségvetés22 000 000 USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 III. kategória (F/7017/J)
Bevétel30 millió dollár
Kronológia
ElőzőDogma
Következő
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back) című filmet 2001-ben készítette Kevin Smith rendező, aki a történet írója is egyben, valamint az egyik címszereplő, Néma Bob megformálója. A történet részben összefügg és többszörösen visszautal a rendező korábbi filmjeire, amelyekben Jay (Jason Mewes alakítja) és Néma Bob állandó mellékszereplőkként tűntek fel. Az egyébként alacsony költségvetésű filmben neves hollywoodi sztárok szerepelnek a már-már kultikus hősök oldalán e vaskos, egyedi hangvételű komédiában. A filmben elhangzó dialógusok nyelvezete meglehetősen trágár, így a sziporkázóan szellemes történet dacára sok néző számára élvezhetetlen.

2018-ban Kevin Smith bejelentette a film folytatásának elkészítését. 2019 október 15-én volt a premierje a Jay és Néma Bob Reboot című, remake-szerű alkotásnak.

Cselekmény[szerkesztés]

Jay és Néma Bob mindennapjaikat a Villámgyors Vegyesbolt (Quick Stop groceries) nevű bolt előtt semmittevéssel és marihuána terjesztéssel töltik. Véletlenül megtudják, hogy a karaktereik felhasználásával készült Bunkómen és Gyökér (Bluntman and Chronic) képregény szerzői jogait megvásárolta a Miramax és a forgatás néhány napon belül megkezdődik Hollywoodban. Mivel a produkciót és a karaktereiket egy internetes fórumon máris „fikázzák” (= ócsárolják), a két „füves fütyi” elindul, hogy megakadályozza a forgatást.

Autóstoppal kelnek útra és összeismerkednek egy ékszertolvaj (ámde felettébb szexi tagokból álló) lánybandával, akik a PROVASIK állatkísérleteket végző laboratóriumába való betöréssel és az állatok kiszabadításával kívánják elterelni a figyelmet a tervezett bűntényről. A szexre éhes Jay mindent megtenne Justice-ért, ezért magukra vállalják Néma Bobbal a betörést. Amíg az állatok kiszabadításával bíbelődnek, a lányok behatolnak a Colorado Diamant Exchange páncéltermébe. Justice, Sissy, Missy és Chrissy akrobatikus módon jutnak át a biztonsági rendszeren, ám mégis beindul a riasztó berendezés Chrissy óriási szellentése miatt. Bár mindkét betörés eredményesen végződik, a lányok a figyelem elterelése érdekében felrobbantják furgonjukat. Jay és Néma Bob éppen a detonáció pillanatában érnek a parkolóba és abban a hiszemben menekülnek, hogy a négy lány felrobbant a furgonnal együtt. Amikor megérkeznek a rendőrök, ők magukkal visznek egy orangutánt a laborból, mert Jay szerint: "ő Justice majma!".

A nyomozásban Willenholly szövetségi vadőr próbálja magához ragadni a kezdeményezést, ám ő sem értelmesebb a menekülőknél, így leginkább csak rohan az események után. Téves nyomon indul el, a rablók által hátrahagyott videóüzenet miatt, amelyből azt a következtetést vonja le, hogy az állatok kiszabadítását a CSIKLÓ (CLIT), azaz a Csimpánzféléket Igájukból Kiszabadító Lelkes Organizáció (amely a MUFF – a Majmokat Univerzálisan Felszabadító Frakció kisebb nyúlványa) nevű terrorista szervezet szervezte meg, vagyis a közveszélyes duó: Jay és Néma Bob. A két ütődött és az orángután végül eljut Hollywoodba, a Miramax stúdiójába, ahol az őket üldöző vadőr, a rendőrség és a lányok parázs tűzharcba bonyolódnak, miután stúdióról stúdióra menekülve különböző filmek forgatását zavarják meg és sikerül megszabadulniuk a Bunkóment és Gyökér-t alakító két színésztől is. Justice visszaszolgáltatja az elrabolt gyémántokat, ezért mérsékelt büntetésben részesül és a történet egy fergeteges koncerten fejeződik be, ahol a filmben sokat emlegetett banda zenél: Morris Day and The Time.

Dramaturgia[szerkesztés]

Az alaptörténet egyszerűsége ellenére, a cselekmény folyamatába szervesen beleszőtt gegek tömege bonyolítja a szálakat, számos ponton képekben vagy dialógusokban visszautalva azoknak a filmeknek a történeteire, amelyekben Jay és Néma Bob ugyancsak szerepelnek. A szereplők több (három) alkalommal kitekintenek a nézőkre („Ugyan, ki nézne meg egy Jayről és Néma Bobról szóló filmet?”).

Kevin Smith kötődése a Csillagok háborúja sorozathoz ebben a filmben is tetten érhető. Előbb a Leia Organa-t alakító Carrie Fisher tűnik fel; majd Mark Hamill figurázza ki legismertebb szerepét, Luke Skywalker-t.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jay Jason Mewes Rába Roland
Néma Bob Kevin Smith Faragó András
Justice (ékszertolvaj, Jay imádatának tárgya) Shannon Elizabeth Majsai-Nyilas Tünde
Willenholly (szövetségi vadőr) Will Ferrell Sörös Sándor
Sissy (ékszertolvaj) Eliza Dushku Kisfalvi Krisztina
Chrissy (ékszertolvaj) Ali Larter Roatis Andrea
Missy (ékszertolvaj) Jennifer Schwalbach Csondor Kata
Holden McNeil (képregényrajzoló) Ben Affleck Bozsó Péter
Önmaga
Chaka Luther King (filmrendező) Chris Rock Vincze Gábor Péter
Dante Hicks (eladó a Villámgyors Vegyesboltban) Brian O’Halloran Sótonyi Gábor
Randal Graves (videokölcsönyzőben dolgozik) Jeff Anderson Seder Gábor
Chaka asszisztense Jamie Kennedy Janovics Sándor
Brodie Bruce (képregényrajzoló) Jason Lee Takátsy Péter
Banky Edwards (képregényrajzoló)
Önmaga (mint Dákón-Vágó) Mark Hamill Honti Molnár Gábor
Scooby-Doo hasonmás (hang) Bolla Róbert
Fred Jones hasonmás Marc Blucas Damu Roland
Bozont Rogers hasonmás Matthew James Szatmári Attila
Diána Blake hasonmás Carmen Llywellyn ?
Vilma Dinkley hasonmás Jane Silvia Oláh Orsolya
Miramaxos biztonsági őr Diedrich Bader Juhász György
Brent (balek) Seann William Scott Karácsonyi Zoltán
Stoppos csavargó George Carlin Vizy György
Apáca Carrie Fisher Keönch Anna
Sheriff Judd Nelson Varga Tamás
Reg Hartner Jon Stewart Megyeri János
Pumpkin Escobar (drog dealer) Tracy Morgan Kapácsy Miklós
Önmaga Matt Damon Kaszás Gergő
Wes Craven Garai Róbert
Gus Van Sant Bordás János
Jules Asner Csampísz Ildikó
Shannen Doherty Kerekes Andrea
Steve Kmetko Bicskey Lukács
Jason Biggs Hevér Gábor
James Van Der Beek Lux Ádám

Jay és Néma Bob más filmekben[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

M1, RTL Klub, HBO, Comedy Central

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Jay és Néma Bob visszavág témában.