Jay és Néma Bob visszavág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jay és Néma Bob visszavág
(Jay and Silent Bob strike back)
Jay and silent bob cap 10.jpg
Rendező Kevin Smith
Producer Scott Mosier
Forgatókönyvíró Kevin Smith
Főszerepben Jason Mewes
Kevin Smith
Jason Lee
Ben Affleck
Shannon Elizabeth
Eliza Dushku
Will Ferrell
Ali Larter
Chris Rock
Matt Damon
Jason Biggs
Seann William Scott
Shannen Doherty
Wes Craven
Mark Hamill
Carrie Fisher
Gus Van Sant
George Carlin
Zene James L. Venable
Operatőr Jamie Anderson
Vágó Scott Mosier
Kevin Smith
Gyártás
Nyelv angol
Időtartam 105 perc
Költségvetés 22 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Dimension Films
Bemutató USA 2001. augusztus 24.
magyar 2001. december 20.
Bevétel 30 millió dollár
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back) című filmet 2001-ben készítette Kevin Smith rendező, aki a történet írója is egyben, valamint az egyik címszereplő, Néma Bob megformálója. A történet részben összefügg és többszörösen visszautal a rendező korábbi filmjeire, amelyekben Jay (Jason Mewes alakítja) és Néma Bob állandó mellékszereplőkként tűntek fel. Az egyébként alacsony költségvetésű filmben neves hollywoodi sztárok szerepelnek a már-már kultikus hősök oldalán e vaskos, egyedi hangvételű komédiában. A filmben elhangzó dialógusok nyelvezete meglehetősen trágár, így a sziporkázóan szellemes történet dacára sok néző számára élvezhetetlen.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jay és Néma Bob mindennapjaikat a Shop Stop nevű bolt előtt semmittevéssel és marihuána terjesztéssel töltik. Véletlenül megtudják, hogy a karaktereik felhasználásával készült Bunkómen és Gyökér (Bluntman and Chronic) képregény szerzői jogait megvásárolta a Miramax és a forgatás néhány napon belül megkezdődik Hollywoodban. Mivel a produkciót és a karaktereiket egy internetes fórumon máris „fikázzák” (= ócsárolják), a két „füves fütyi” elindul, hogy megakadályozza a forgatást.

Autóstoppal kelnek útra és összeismerkednek egy ékszertolvaj (ámde felettébb szexi tagokból álló) lánybandával, akik a PROVASIK állatkísérleteket végző laboratóriumába való betöréssel és az állatok kiszabadításával kívánják elterelni a figyelmet a tervezett bűntényről. A szexre éhes Jay mindent megtenne Justice-ért, ezért magukra vállalják Néma Bobbal a betörést. Amíg az állatok kiszabadításával bíbelődnek, a lányok behatolnak a Colorado Diamant Exchange páncéltermébe. Justice, Sissy, Missy és Chrissy akrobatikus módon jutnak át a biztonsági rendszeren, ám mégis beindul a riasztó berendezés Chrissy óriási szellentése miatt. Bár mindkét betörés eredményesen végződik, a lányok a figyelem elterelése érdekében felrobbantják furgonjukat. Jay és Néma Bob éppen a detonáció pillanatában érnek a a parkolóba és abban a hiszemben menekülnek, hogy a négy lány felrobbant a furgonnal együtt. Amikor megérkeznek a rendőrök, ők magukkal visznek egy orangutánt a laborból, mert Jay szerint: "ő Justice majma!".

A nyomozásban Willenholly szövetségi vadőr próbálja magához ragadni a kezdeményezést, ám ő sem értelmesebb a menekülőknél, így leginkább csak rohan az események után. Téves nyomon indul el, a rablók által hátrahagyott videoüzenet miatt, amelyből azt a következtetést vonja le, hogy az állatok kiszabadítását a CSIKLÓ (CLIT), azaz a Csimpánzféléket Igájukból Kiszabadító Lelkes Organizáció (amely a MUFF - a Majmokat Univerzálisan Felszabadító Frakció kisebb nyúlványa) nevű terrorista szervezet szervezte meg, vagyis a közveszélyes duó: Jay és Néma Bob. A két ütődött és az orángután végül eljut Hollywoodba, a Miramax stúdiójába, ahol az őket üldöző vadőr, a rendőrség és a lányok parázs tűzharcba bonyolódnak, miután stúdióról stúdióra menekülve különböző filmek forgatását zavarják meg és sikerül megszabadulniuk a Bunkóment és Gyökér-t alakító két színésztől is. Justice visszaszolgáltatja az elrabolt gyémántokat, ezért mérsékelt büntetésben részesül és a történet egy fergeteges koncerten fejeződik be, ahol a filmben sokat emlegetett banda zenél: Morris Day and The Time.

Dramaturgia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alaptörténet egyszerűsége ellenére, a cselekmény folyamatába szervesen beleszőtt gegek tömege bonyolítja a szálakat, számos ponton képekben vagy dialógusokban visszautalva azoknak a filmeknek a történeteire, amelyekben Jay és Néma Bob ugyancsak szerepelnek. A szereplők több (három) alkalommal kitekintenek a nézőkre („Ugyan, ki nézne meg egy Jayről és Néma Bobról szóló filmet?”).

Kevin Smith kötődése a Csillagok háborúja sorozathoz ebben a filmben is tetten érhető. Előbb a Leia Organa-t alakító Carrie Fisher tűnik fel; majd Mark Hamill figurázza ki legismertebb szerepét, Luke Skywalker-t.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jay és Néma Bob más filmekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak