Iulia Caesaris (i. e. 83)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iulia Caesaris
Születetti. e. 73[1]
ókori Róma
Elhunyt

nem ismert
Állampolgárságarómai
HázastársaCnaeus Pompeius Magnus (i. e. 59 – i. e. 54. augusztus)[2][3][4][5]
ÉlettársaServilius Caepio
GyermekeiPompeius/Pompeia
SzüleiCornelia
Caius Iulius Caesar
Halál okagyermekágyi láz
A Wikimédia Commons tartalmaz Iulia Caesaris témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Iulia Caesaris a hat azonos nevű történeti személy közül Caius Iulius Caesar és Cornelia Cinna leánya. A későbbi diktátor egyetlen törvényes gyermeke, később Pompeius Magnus felesége lett.

I. e. 76-ban született, meghalt i. e. 54-ben. Mint a római patrícius-családok nőtagjai általában, Iulia is a politikai érdekek mentén házasodott, személye az első triumvirátus összetartását erősítette. Pompeius a források szerint imádta hitvesét, ő pedig nemcsak szép, de odaadó feleség is volt, dacára a 23 év korkülönbségnek.

Halála - ha hinni lehet az ókori forrásoknak - igen tragikus volt: Pompeius az i. e. 55-ös aedilis-választásokon a kavargó tömegben tartózkodott, és tógáját az áldozati állat vére beszennyezte. A lecserélt foltos ruhát rabszolga vitte haza. Az állapotos Iulia azt hitte, hogy férjét érte baleset, s az ettől őt érő sokk hatására koraszülött gyermeknek adott életet. A szülést követően néhány hónappal Iulia is meghalt, és a gyermek is, akiről még azt sem tudni, hogy fiú volt-e, vagy leány. Lucius Annaeus Seneca tudósítása szerint Caesar Britanniában tartózkodott, amikor leánya halálhírét megvitték neki.

Iulia halála után a triumvirátus szétesett, alig egy évvel később Marcus Licinius Crassus elesett Parthiában, Pompeius pedig Caesar ellen fordult.

Irodalom[szerkesztés]

  1. a b Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)
  2. a b Julia
  3. http://www.strachan.dk/family/iulius_patrician.htm
  4. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  5. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)