Hunyadvári József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hunyadvári József
Született1950.02.08
Gyula
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásahivatásos vőfély, ceremóniamester
KitüntetéseiNemzeti díjas vőfély (1993)

SablonWikidataSegítség

Hunyadvári József (Gyula, 1950. február 8.) nyugdíjas nyomdász, hivatásos vőfély, a Szent Vince Borrend tagja, és annak Ceremóniamestere, a Békés Megyei Gasztronómiai és Borlovagrend Alapítványnak volt elnöke. Munkájával és adottságával híven szolgálja a magyar, valamint azon belül is csongrádi borvidék borainak és a táj szépségének népszerűsítését.

Pályafutása[szerkesztés]

Eredeti szakmája szerint nyomdász, 35 évi dolgozott kötészeti művezetőként, többek között a vizsolyi Biblia, a Jordánszky-kódex, Kájoni-kódex és Arany János Kapcsos könyve hasonmás kiadásának a készítője.

1992-ben megnyerte a Magyar Rádió népzenei osztálya által szervezett vőfélyvetélkedőt, 1993-ban pedig a Magyar Televízió, Baja városa és a Kiskegyed folyóirat által szervezett hasonló nemzetközi vetélkedőt.

A hazai és nemzetközi (népi) lakodalmas hagyományok ápolásán kívül történelmi lakomák rendezésével, szervezésével, illetve gasztronómiai és kulturális fesztiválok szervezésével is foglalkozik. A 2017-es esztendőben már az 1000-ik lakodalmát is levezette, melyről az RTL Klub XXI. század című műsora külön műsort is forgatott. Közreműködött a csabai kolbászfesztiválon, a gyulai Sódar-Mustra fesztiválon, a Békés megyei Szent Vince Borlovagrend rendezvényein.

1993-ban nemzeti díjas vőfély lett.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]