Homor Fatima

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Homor Fatima
Született1985. április 28.
Székesfehérvár
Neme
Foglalkozásaoktatásfejlesztési kutató, vállalkozó, üzletember
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Homor Fatima (Székesfehérvár, 1985. április 28. –) oktatásfejlesztési kutató, a több nyelven beszél, az idegen nyelvi oktatói együttműködés alapítója, valamint a mesterséges intelligenciával támogatott eszközök forgalmazójának, a BrainBridge Kft.-nek az ügyvezetője.

Életútja[szerkesztés]

Édesanyja biológia és földrajz szakos tanár, édesapja épületgépész.

Alapdiplomáját az International Business School BABS szakán szerezte. Itt készítette el diplomamunkáját „A magyar nyugdíjrendszer lehetséges megoldásai” címen, angolul, 2007-ben. 2006 januárjától gyakornokként kezdett dolgozni egy allfinance elemző cégnél. Rá fél évre szakmai konzulensé nevezték ki. 2007 januárjától már egy 10 fős csapat élén állt. A 2008-as válságot megelőző másfél évben már a változásokra készültek fel. Az IBS-en oktató amerikai szakemberek tudásának segítségével, valamint a praktikum (a másodlagos jelzálogpiaci helyzet) miatt jósolni lehetett a bekövetkező helyzetet. 2008 nyarától területi vezetőnek nevezték ki, egy 30 fős csapat élére került. A következő években, amikor sokan csődbe mentek a pénzügyi piacon, ők 200%-os teljesítménnyel dolgoztak, semelyik ügyfelük nem bukta el a hitelét. 2012-ben a Zrt. legfiatalabb igazgatójává nevezték ki. A kinevezési ünnepségen édesanyja rossz egészségügyi állapota miatt már nem tudott részt venni. Édesanyját 2012 végén vesztette el. A gyász hónapjai alatt döntött úgy, hogy életét jelentősen megváltoztatja és külföldre költözik. 2014 májusától stewardessként kezdett repülni az Emirates Airline-nal. Ekkor kezdte MBA-tanulmányait a University of Liverpool' 3 éves kutatásalapú programján. Az MBA után a hollandiai Radboud Universityn kezdte PhD-ját.

Vállalkozói karrierje[szerkesztés]

Több nyelven beszél[szerkesztés]

A cég története 2015-be nyúlik vissza, amikor is Fatima Isztambulban kezdett el angolt és németet tanítani online. Következő év elejére már heti 30-40 idegen-nyelvórát tartott. Diákjai fejlődését és sikerét, valamit az online nyelvtanulás keresletét látva rájött, hogy nem fogja tudni egyedül kiszolgálni a piaci igényeket. Fatima megtapasztalta, hogy a magán és nyelviskolai oktatásnak az az egyik legnagyobb veszélye, hogy az ott tanuló diákok nem tudják felmérni, hogy őket vajon jól és jóra tanítják-e. Emiatt ő maga fogott bele oktató kollégái keresésébe, mely feladat nem bizonyult könnyűnek. A megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező oktatók megtalálása jelentős kihívást jelentett. A 2019-es évet hárman kezdték, majd 10-en fejezték be az együttműködésben. 2021 novemberében már több, mint 120-an voltak és 30 féle idegen nyelvet tanítottak, köztük dánt, finnt, svédet, arabot, hébert, thait, japánt, kínait és magyar, mint idegen nyelvet.[1]

A Magyarország több nyelven beszél napjainkban már nemcsak idegen-nyelvtanítással foglalkozik, hanem a fordítás, a tolmácsolás és az utazás üzletágával is. A régió legnagyobb idegen nyelvi összefogásaként több, mint 400 idegen nyelvi szakember dolgozik együtt annak érdekében, hogy Magyarországon a többnyelvűség elősegítésével személyiségeket formáljanak, tágítsák az emberek látókörét, és a tudás, a megértés és a lehetőségek világát ápolják. A módszertanuk a diák, ami ott kezdődik, hogy nem a diák választ tanárt, hanem mindenkivel telefonon egyeztetve megtudják, hogy ő kicsoda és milyen dinamikával kommunikál. Számos fontos kérdést átbeszélve megtudják, hogy kit ajánljanak neki, a legjobban hozzáillő mentor megtalálásának érdekében.

BrainBridge[szerkesztés]

A BrainBridge Kft.-t 2023-ban alapította. A cég az iFLYTEK mesterséges intelligenciával támogatott termékeinek fődisztribútora, jelenleg 3 termékkel rendelkezik. A vállalat célja a zökkenőmentes többnyelvű kommunikáció hidjának megteremtése.[2] Tanulást segítő eszközök és cégeket segítő irodai eszközök kizárólagos forgalmazója az országban.

Az iFLYTEK a China Mobile egyik leányvállalata, 1999 óta a kommunikáció és a nyelvek, a természetes nyelvi megértés, a gépi tanulás, a gépi következtetés és az adaptív tanulás területén végzett technológiai kutatások sarokköveivel foglalkozik, és ezeken a területeken világelső pozíciót tölt be.

Az iFLYTEK a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság hivatalos fordító szoftvere volt, 1800 atléta, valamint több, mint 3000 médiaszakember használta a 9 napos rendezvény alatt.

A BrainBridge Kft. kapta meg a jogot a CEE terjeszkedésre is, így Ausztriában folytatják majd a termékek értékesítését.

Megjelenései[szerkesztés]

  • Bizalmi kör: A „kazánok Ferrarija”, online oktatás, valamint a női vállalkozói réteg felkarolása – 2020 október[3]
  • Dávid Soós – Lead Yourself: Homor Fatima | "Ha emberként nem vagy rendben, nem tudsz adni..." | Lead Yourself interjú – 2021 április[4]
  • Világgazdaság: Egyetemeink szolgálata a piac felé – 2021 szeptember[5]
  • Budapest FM: A2Z Podcast – 2021 szeptember[6]
  • Forbes: Hogyan növelhetik a márkaideálok a felsőoktatási intézmények hatékonyságát? – 2021 december[7]
  • ATV: Milyen tanulságokkal szolgál a pandémia a magyar oktatási rendszerre nézve? – 2022 január[8]
  • Sláger FM: Homor Fatima I Hétköznapi példaképek, nem hétköznapi történetei! – 2023 május[9]
  • Egyszer lent podcast: Homor Fatima: zsákutcába vezetett párkapcsolatok – 2023 szeptember[10]

Díjai, jelölései[szerkesztés]

  • Bizalmi kör Vezetői Klub
  • ByBridgeBudapest: Minősített vállalható üzleti szereplő
  • ISDR Society
  • Élhető hazánkért társadalmi mozgalom

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Főoldal - Magyarország Több Nyelven Beszél (magyar nyelven), 2021. december 5. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  2. BrainBridge (hu-HU nyelven). https://brainbridge-ai.com/. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  3. A „kazánok Ferrarija”, online oktatás, valamint a női vállalkozói réteg felkarolása (magyar nyelven). Bizalmi Kör blog, 2020. október 20. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  4. Homor Fatima | "Ha emberként nem vagy rendben, nem tudsz adni..." | Lead Yourself interjú” (hu-HU nyelven).  
  5. Homor, Fatima: Egyetemeink szolgálata a piac felé (magyar nyelven). Világgazdaság, 2021. szeptember 30. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  6. Sowunmi, Zsofia, Kiss, Attila: A2Z Podcast - Fatima Homor (angol nyelven). A2Z Podcast - Fatima Homor. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  7. Hogyan növelhetik a márkaideálok a felsőoktatási intézmények hatékonyságát? (magyar nyelven). Forbes.hu, 2021. december 26. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  8. Milyen tanulságokkal szolgál a pandémia a magyar oktatási rendszerre nézve?” (hu-HU nyelven).  
  9. Homor Fatima I Hétköznapi példaképek, nem hétköznapi történetei! 2023.05.17. – Sláger FM – Podcast (angol nyelven). Podtail, 2023. június 16. (Hozzáférés: 2023. október 22.)
  10. Homor Fatima: egy sikeres és gyönyörű lány története a zsákutcába vezetett párkapcsolatokról (magyar nyelven). Generali Előrelátók Blog, 2023. szeptember 19. (Hozzáférés: 2023. október 22.)

Források[szerkesztés]