Hirtenberger Defence Systems

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
81 mm-es Hirtenberger aknavető

Az ausztriai székhelyű Hirtenberger Defence Systems (HDS) vállalat Európa egyik meghatározó aknavetőket és aknavetőgránátokat gyártó vállalata. A magát csak "az aknavető cégnek" aposztrofáló vállalat 60 mm, 81 mm és 120 mm űrméretben gyárt aknavetőket és lőszereket, de fejlett digitális tűzvezető rendszereket is kínál hozzájuk.[1]

2019-ben a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems vállalatot a Zrínyi haderőfejlesztési program keretében megvalósuló hadipari fejlesztés részeként.[2] A honvédelem szempontjából elsősorban az aknavetőgránát-gyártás miatt volt fontos ez a cég, mivel stratégiai cél, hogy az ország önellátó legyen lőszerek tekintetében. A Hirtenberger Defence Systems vállalatot át is fogják telepíteni Magyarországra 2022 és 2024 között és várhatóan a Várpalotára tervezett lőszergyárkomplexum részeként fog működni.[3][4]

Dr. Marót Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos 2022 áprilisában tett nyilatkozata szerint a cég értéke megduplázódott: ma vételár kétszeresét éri egy nemzetközi auditor cég szakvéleménye alapján.[4]

Cégtörténet[szerkesztés]

Az 1860-ban alakult cég az ausztriai Hirtenbergben működik, amely Bécstől 33 kilométerre délre található. Mintegy 50 éve foglalkoznak sima csövű aknavetők és aknagránátok gyártásával. Mára az egyik piacvezető vállalattá vált ezen a piacon, leányvállalatai vannak az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon.

2019 novemberében kerül a vállalat a magyar állam tulajdonába. A HDS tulajdonosa a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft., amely Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-hez (NVII) tartozik. Ez a cég fogja össze holdingként a magyar hadipar állami tulajdonú vállalatait.[3]

Termékportfólió[szerkesztés]

Aknavetők[szerkesztés]

M6 "Commando" aknavető tüzel

60 mm-es M6C "COMMANDO" aknavető[szerkesztés]

A M6C egy könnyű és könnyen kezelhető fegyverrendszer nagy mobilitású gyalogsági alakulatok számára, amely kivételes műveleti képességeket tesz lehetővé. A rendszer egy aknavetőcsőből, irányzó egységből áll, és ejtőernyősök, kommandós katonák és különleges erők számára készült, egyedi gyártású aknavetőlőszerek is készülnek hozzá.

60 mm-es M6 aknavető[szerkesztés]

A M6 egy könnyű, precíziós fegyverrendszer, amely kiváló használhatóságot és teljesítményt kínál a mobil gyalogsági egységek számára. A rendszer tartalmaz egy 60 mm-es sima csövű aknavetőt (amely különböző hosszúságú csövekkel kapható), egy irányzékot, villaállványt és -talpat, valamint aknavetőlőszerek széles választékát a repeszromboló gránátoktól a füstfejlesztős és világító gránátokig.

81 mm-es M8 aknavető[szerkesztés]

A M8 egy nagy hatótávolságú fegyverrendszer, amely rendkívül hatékony és pontos nehéz körülmények között is. A különböző csőhosszúságban elérhető 81 mm-es aknavető egy nagy hatótávolságú vetőcsőből, lőszerek széles skálájából, villaállványból és talpból, irányzórendszerekből és az összes ballisztikai adatot tartalmazó teljesen digitális tűzvezérlő rendszerből áll.

120 mm-es M12 nehéz aknavető[szerkesztés]

Az M12 megfelel a legkeményebb taktikai és logisztikai kihívásoknak, kivételes teljesítményt nyújtva a legzordabb környezetben is. A rendszer tartalmaz egy 120 mm-es nagy hatótávolságú vetőcsövet, amely különböző csőhosszokban kapható, egy lőszercsaládot, villaállványt és talpat, irányzékokat és egy teljesen digitális tűzvezérlő rendszert, amely tartalmazza az összes ballisztikai adatot. Mozgatását egy egytengelyes utánfutó segíti.

120 mm-es Super Rapid Advanced Mortar System (SRAMS)[szerkesztés]

A SRAMS félautomata aknavető a HDS és a szingapúri ST Engineering vállalat közös terméke. A HDS fejlesztése az irányzó rendszer, amely a célkoordináták alapján beállítja az aknavetőt. Magát a 120 mm-es aknavetőt kézzel töltik, azonban egy robotkar emeli fel a gránátot a csőszájhoz és ejti a csőbe, ami a kezelőket a 14-15 kilogrammos aknagránátok emelgetésétől megkímélve nagyobb tűzgyorsaságot eredményez. A SRAMS percenként akár tíz gránátot is képes kilőni, kevesebb mint 1 percen belül tűzkésszé tehető. vízszintesen 180 fokban irányozható, függőlegesen 45 és 85 fok között emelhető az aknavető csöve.[5][6] A SRAMS mozgatáshoz méretéből adódóan mindenképp egy önjáró alváz szükséges. A 2018-ban bemutatott aknavetőnek egyelőre még nincs megrendelője.

Lőszerek[szerkesztés]

A HDS aknavetőlőszerek széles választékát is gyártja 60 mm, 81 mm és 120 mm űrméretben.[1]

  • Repeszromboló (HE-TNT) - csapódó és föld felett működésbe lépő közelségi gyújtóval egyaránt elérhető ez a lőszer típus
  • Gyakorló (PRACTICE) - csak egy jelzőtöltetet tartalmaz a becsapódás helyének láthatóvá tétlére, robbanóanyagot nem tartalmaz.
  • Füstfejlesztő, fehérfoszfor-töltetű (SMK-WP)
  • Füstfejlesztő, titán-tetraklorid-töltetű (SMK-TTC)
  • Füstfejlesztő, vörösfoszfor-töltetű (SMK-RP)
  • Látható fénnyel világító gránát (ILL-VIS)
  • Infravörös fénnyel világító gránát (ILL-IR)

Megrendelők[szerkesztés]

A teljesség igénye nélkül a közelmúlt megrendelései:

 Franciaország - 120 db M6C-640 Mk1 60 mm-es "Commando" aknavető és 18 ezer aknagránát[1]

 Hollandia - 122 db 81 mm-es M8-1365 aknavető és hozzá való lőszerek kerültek megrendelésre 2021-ben. 20 db 120 mm-es aknavető megrendelése is várható rövidesen illetve 2017-ben 155 db M6 C-640 Mk1 60 mm-es "Commando" aknavető került beszerzésre.[1] Ezzel a holland haderő valamennyi aknavetője Hirtenberger termék lesz.

 Magyarország - ismeretlen számú 120 mm-es M12 aknavető kerül beszerzésre[7]

 Németország - hetvenezer megbízhatatlan, régi 120 mm-es aknavetőlőszerek felújítása és cseréje a Bundeswehr számára


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Hirtenberger Defence Systems hivatalos oldala. (Hozzáférés: 2022. január 27.)
  2. honvedelem.hu - Aknavető-bemutató osztrák módra. (Hozzáférés: 2022. január 27.)
  3. a b VG - Magyarországot választja a NATO. (Hozzáférés: 2022. január 27.)
  4. a b ATV - Szimulátor műsor 9. rész. (Hozzáférés: 2022. május 8.)
  5. Aknavető-bemutató osztrák módra. (Hozzáférés: 2021. január 31.)
  6. IDEX 2018: Singapore's ST Engineering launches SRAMS 120 mm Mk II. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  7. A katona maga az alapképesség. (Hozzáférés: 2022. január 28.)