Highschool of the Dead

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Highschool of the Dead
A Highschool of the Dead logója
A Highschool of the Dead logója
学園黙示録
Gakuen Mokusiroku
Műfajhorror, sónen
Manga
ÍróSzató Daiszuke
RajzolóSzató Sódzsi
OrszágJapán
Kiadó
Megjelenés2006. szeptember –
2011. március, 2013. május (szünetel)
Nemzetközi kiadások
Kanada, USAYen Press
Kötetek6 (fejezetlista)
Televíziós anime
RendezőAraki Tecuro
ÍróKuroda Joszuke
StúdióMadhouse
OrszágJapán
CsatornaAT-X, TV Kanagawa, Tokyo MX, Chiba TV, KBS Kyoto, TV Aichi, TV Saitama, Sun TV
Első sugárzás2010. július 5. –
2010. szeptember 20.
Nemzetközi sugárzások
Kanada, USAAnime Network
Ausztrália, Új-ZélandMadman Entertainment
Epizódok12 (epizódlista)

A Highschool of the Dead (学園黙示録; Hepburn: Gakuen Mokushiroku?) japán mangasorozat, amelynek írója Szató Daiszuke, míg rajzolója Szató Sódzsi. A történet egy csoport középiskolás diákot követ, amint egy zombi apokalipszis közepébe csöppennek. A sorozat a Fujimi Shobo Gekkan Dragon Age magazinjában jelent meg 2006 szeptemberétől és azóta világszerte már több nyelven is kiadták. A sorozat anime-adaptációját a Madhouse készítette el és 2010. július 5-én kezdték el Japánban sugározni.

Cselekmény[szerkesztés]

A Highschool of the Dead napjainkban játszódik, amikor a világot egy halálos járvány sújtja, amely az embereket zombikká változtatja. A történet Komuro Takasi, a Fudzsimi Középiskola egyik diákja, valamint az iskola több túlélő tanulója és az iskolai nővér cselekedeteit követi.

A történet kezdetben csak a túlélésről, az iskolából való kijutásról és a zombikról szól, de ahogy a sorozat halad előre újabb a társadalmi összeomláshoz köthető veszélyeket mutat be veszélyes túlélők és a szereplők erkölcsi kódexének összeomlása képében.

Szereplők[szerkesztés]

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A Highschool of the Dead 2006 júliusában kezdte el a megjelenését a Monthly Dragon Age magazinban, de 2008 végétől 2010 márciusáig szünetelt, majd 2010 májusa és 2010 júliusa között ismét rövid szünetet tartva.

A mangát több országban is licencelték. Spanyolországban a Glénat España,[1] Németországban a Carlsen, Brazíliában a Panini Comics, Kanadában (franciául) és Franciaországban a Pika Édition, Kanadában (angolul) és az Egyesült Államokban a Yen Press,[2] míg Tajvanban a Kadokawa Media adta ki. A manga első kötete Spanyolországban 2008 májusában, Németországban 2010 márciusában, míg Brazíliában 2010 áprilisában jelent meg. Nem sokkal a manga indulása után népszerűvé vált angol nyelven is a rajongói fordításoknak köszönhetően, erre a sorozat készítői is felfigyeltek és egy rövid angol nyelvű üzenetet hagytak a manga ötödik fejezetében.

Anime[szerkesztés]

A Monthly Dragon Age 2010 márciusi lapszámában jelentették be a Highschool of the Dead anime-adaptációját.[3] Ezt a Madhouse készítette Araki Tecuro vezetésével. A sorozatot 2010. július 5-én kezdték sugározni a japán AT-X hálózatán, majd néhány nappal később hét másik csatornán. A sorozatot ezzel egy időben streamelte az Anime Network Észak-Amerikában cenzúrázva,[4] valamint a Madman Entertainment Ausztráliában és Új-Zélandon.[5] A Sentai Filmworks a sorozat észak-amerikai jogtulajdonosa és a jövőben angol szinkronnal fogja megjelentetni az animét,[6] míg a Madman Entertainment fogja forgalmazni a sorozatot Ausztráliában és Új-Zélandon,[7] és a Manga Entertainment UK az Egyesült Királyságban.[8] A 2011. február 10-én megjelenő manga hetedik fejezete tartalmazni fog egy 20 perces OVA-t is Blu-ray discen.[9]

A sorozat nyitó főcímdalát; a HIGHSCHOOL OF THE DEAD-et Kjódan Kisida és a The Akebosi Rockets adta elő.[10] A sorozat záró dala minden egyes epizód végén más és más, de mindegyiket Kuroszaki Maon énekelte.[10]

Források[szerkesztés]

  1. Apocalipsis en el instituto (spanyol nyelven). Glénat. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  2. Yen Press Adds Highschool of the Dead, Uraboku' (angol nyelven). Anime News Network, 2010. július 23. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  3. 'Highschool of the Dead Manga Gets Anime Green-Lit (angol nyelven). Anime News Network, 2010. február 2. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  4. Anime Network to simulcast Highschool of the Dead' (angol nyelven). Anime Network. [2012. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  5. High School of the Dead - Episode 01 - Full Episode - Madman Screening Room (angol nyelven). Madman Entertainment. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  6. Sentai Filmworks Adds High School of the Dead' (angol nyelven). Anime News Network, 2010. július 2. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  7. High School of the Dead (angol nyelven). Madman Entertainment. (Hozzáférés: 2010. november 30.)
  8. http://animenewsnetwork.com/news/2010-10-10/manga-uk-adds-highschool-of-the-dead-anime
  9. http://animenewsnetwork.com/news/2010-09-08/high-school-of-the-dead-manga-to-bundle-anime-bd
  10. a b 学園黙示録 HIGHSCHOOL OF THE DEAD (japán nyelven). (Hozzáférés: 2010. november 30.)

További információk[szerkesztés]