Hedera crebrescens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hedera crebrescens
A Hedera crebrescens vegetatív levelei
A Hedera crebrescens vegetatív levelei
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Aráliafélék (Araliaceae)
Alcsalád: Aralioideae
Nemzetség: Borostyán (Hedera)
L.
Faj: H. crebrescens
Tudományos név
Hedera crebrescens
Hibberd
Szinonimák
  • budai borostyán
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hedera crebrescens témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hedera crebrescens témájú kategóriát.

A Hedera crebrescens vagy budai borostyán egy Magyarországon azonosított új, invázióra hajlamos borostyánfaj. A vélhetően kertjeinkből kiszabadult dísznövényfaj a klímaváltozás nyertese, bár gyenge fagyérzékenysége miatt nem terjedt mostanáig, az enyhe teleken gyors térhódításba kezdett, gyakran a honos borostyán helyébe lép és kiszorítja azt a természetes élőhelyeiről.[1]

Előzményei[szerkesztés]

A Hedera crebrescens Bényei-Höhn fajt a Szent István Egyetemen (ma MATE), a Budai Campus Növénytani Tanszékén azonosították 2017-ben, és morfológiai és genetikai vizsgálatokkal támasztották alá faji önállóságát, 20 év munkáját követően. [2]

A fajt előzőleg a Hedera hibernica Poit fajként tartották számon morfológiai hasonlóságuk miatt, ám a citológiai és morfológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy külön fajról van szó; míg a Hedera hibernica tetraploid, addig a Hedera crebrescens egy diploid faj (nagy levelei ellenére). A faj ugyanakkor nem azonos a diploid Hedera helix fajjal sem.[2] [3]

Megjelenése[szerkesztés]

A kupola alakú vegetatív levél

A Hedera crebrescens kúszó vagy felemelkedő, vegetatív szárán a levelek háromkaréjúak, a felső (középső) karéj kupola alakú, erősen kihegyesedik. Jellemző rá az átfedő levélváll és a széles, majdnem hosszával megegyező levéllemez. A faj jellegzetessége ezen kívül, hogy bokor habitust is képes önállóan felvenni.

A Hedera crebrescens termése

A faj fontos határozóbélyege még a termése. A budai borostyán esetében rendszerint csak egy ernyő fordul termőre, a többi elszárad. Kékes-fekete színű bogyó termései tömötten állnak az ernyőben.

A Hedera crebrescens egy invázióra hajlamos növény, ezért további vizsgálatokra van szükség a viselkedésének és elterjedésének felméréséhez, valamint terjedése megállításához.[1]

Hasonló fajok és megkülönböztetésük[szerkesztés]

A budai borostyánra leginkább a Hedera helix (közönséges borostyán) és a Hedera hibernica (ír borostyán) fajok hasonlítanak. Ezek mind levélalakban, mind termésben különböznek tőle.

Míg a közönséges borostyánnál a vegetatív levelek középső karéja megnyúlt, hosszúkás, addig az ír borostyánnál a középső karéjnál párhuzamosak az élek.

A közönséges és az ír borostyánnál is több ernyőből is fejlődnek termések, és azok rendszerint lazán, nem tömötten állnak.[1]

Borostyán Élőhely Kutatás Projekt[szerkesztés]

A Borostyán Élőhely Kutatás Projekt[1] egy 2022-ben indult citizen science vagy közösségi tudomány projekt a Hedera crebrescens elterjedésének feltérképezése céljából. A borostyángyűjtés minden évben télen zajlik a borostyánok termésérése időszakában.

A gyűjtésben részt venni akaró önkéntesektől fényképek és hajtások küldését várják a kutatók. Fontos a hely megjelölése, ugyanis ez alapján tudják a kutatók térképre vinni az adatokat. A hajtások gyűjtésénél az önkéntesektől a növény vegetatív és generatív száráról is egy minimum 40 cm hosszú részt várnak, rajta több lomblevéllel, generatív hajtásnál érett termésekkel.

A beérkezett hajtások további vizsgálatok alapjául szolgálnak, mint például a morfometriai vizsgálatok alapjául.

A projektről és gyűjtésről a Facebook oldalukon[4] vagy a projektet szervező Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár honlapján[1] lehet tájékozódni.

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e Borostyán Élőhely Kutatás projekt (magyar nyelven). Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, 2022. november 21. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  2. a b Bényei-Himmer, M., Tóth, E. Gy., Lengyel, Sz., Pintér, I., Bisztray, Gy. D. & Höhn, M.: Studia botanica hungarica: Hedera crebrescens (Araliaceae) a newly identifi ed diploid taxon and triploid ivies from Hungary. publication.nhmus.hu. DOI:10.17110/studbot.2017.48.2.225. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  3. Major, Enikő Ibolya, Márta (2020. szeptember 22.). „Taxonomic Evaluation of Hedera crebrescens: A Potentially Invasive Ivy in Central Europe” (angol nyelven). Acta Societatis Botanicorum Poloniae 89 (3). DOI:10.5586/asbp.8935. ISSN 2083-9480.  
  4. Facebook: Borostyán élőhely kutatás projekt. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. február 24.)