Harsányi Zsuzsanna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harsányi Zsuzsanna
Született1976. április 26. (48 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásatriatlonista
A Wikimédia Commons tartalmaz Harsányi Zsuzsanna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Harsányi Zsuzsanna (Budapest, 1976. április 26. –) triatlonista.

Pályafutása[szerkesztés]

Gyermekkorától rendszeresen sportolt, tornázott, kosarazott, röplabdázott, atletizált. Későn, 14 évesen tanult meg úszni, akkor kezdett foglalkozni a triatlonnal, egy újpesti csapatban, ahol a későbbi olimpikon, Molnár Erika is tag volt már. Középiskolás évei alatt az újpesti csapat ketté szakadt, Zsuzsa a Honvéd Sportegyesületben került, ahol Tóth Levente irányítása alatt edzett tovább. Innen a KSI-be, majd 18 éves kora után a Mikó Pro Teambe került, Mikó Károly edző kezei alá. Itt csapattársa lett a későbbi másik olimpikonnak, Edöcsény Nórának.

Ezalatt elvégezte a középiskolát és egy évet járt az ELTE kémiatanár-vegyész szakára, amikor felvették az Állatorvos Tudományi Egyetemre, állatorvos szakra.

1990-ben állt rajthoz triatlonversenyen elsőként, Százhalombattán. Itt a korosztályában 3. lett. Később a junior válogatott tagja lett, kijutott a válogatottal a junior Eb-re is. Mikó Károllyal ETU kupán is rajthoz állt. Ez idő alatt többször volt magyar bajnokságon dobogós, csapatbajnokságon, Füri Csillával, Edöcsényi Nórával, országos bajnokságot is nyertek Tiszaújvárosban. Kiemelkedő teljesítményt azonban a hosszabb távokon ért el. Mikó Károly javaslatára elindult a középtávú országos bajnokságon Fonyódon, ahol 3. helyezést ért el. Később Markus Hohnstädt irányítása alatt készült, ahol az első években még indult ETU illetve ITU kupákon, de edzőjével a hosszabb távok mellett döntött, így elsőként 2001-ben rajthoz állt első Ironman versenyén, amelyet meg is nyert. Ez egyet jelentett a magyar bajnoki címmel. A következő 6 évben sorozatosan megnyerte a hosszútávú magyar bajnok címet. Így Magyarországon egyedülállóan, hétszeres hosszútávú magyar bajnok lett.

Később kipróbálta magát a nemzetközi Ironman versenyeken is, ahol szép eredményeket ért el. Kétszer kvalifikálta magát a Hawaii Ironman világbajnokságra.

Sportpályafutása mellett állatorvosi karrierje is szépen ívelt felfelé. Aktívan praktizált: Diósdon, a Szamóca Állatorvosi Központban, majd Budakalászon, a Zöldövezet Állatorvosi rendelőben dolgozott. 2015-ben megszületett kislánya. A szülési szabadságról visszatérve, Gödön, a Profivet Állatorvosi Rendelőben kezdett dolgozni.

2003 novemberében megalapította a Vasemberek Klubja triatlon sportegyesületet, mely a mai napig is működik. Segített létrehozni a Proathlon Bt.-t, melyből 2007-ben kiszállt. 2010 és 2012 között dolgozott a Magyar Triatlon Szövetségnek is, mint technikai bizottsági tag.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Fontosabb eredményei:

  • világbajnok - 1. hely a Big Man kombinációs világbajnokságon (2 nap: Xterra és Ironman)
  • 2x-es Európa-bajnok
  • 7x-es Ironman magyar bajnok
  • Féltávú magyar bajnok
  • Duatlon magyar bajnok
  • 2x álltam rajthoz a Hawaii- Ironman World világbajnokságon
  • 2. hely Ironman Malaysia
  • 3. hely Gerardmer, Ironman France
  • 4. hely Ironman Brasil

Források[szerkesztés]