Hátborzongat-Lak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hátborzongat-Lak
(A Haunted House)
2013-as amerikai film
RendezőMichael Tiddes
ProducerMarlon Wayans
Műfaj
  • helyzetvígjáték
  • filmparódia
  • horrorvígjáték
  • talált film
  • horrorfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
OperatőrSteve Gainer
Gyártás
Gyártó
  • IM Global
  • The Wayans Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő86 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2013
  • 2013. február 21. (Németország)[1]
Kronológia
KövetkezőHátborzongat-Lak 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hátborzongat-Lak (eredeti cím: A Haunted House) 2013-ban bemutatott amerikai szatirikus horror-filmvígjáték, melynek rendezője Michael Tiddes, főszereplője, társproducere és társírója Marlon Wayans.[2] A további szerepekben Essence Atkins, Cedric the Entertainer, Nick Swardson és David Koechner látható.

A talált film (found footage) horrorfilmes műfajt, azon belül a Parajelenségek és Az ördög benned lakozik című filmeket parodizálja ki. Nick Swardsont a filmben nyújtott alakításáért a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjra jelölték.

A 2013. január 11-én bemutatott filmet a kritikusok negatívan fogadták, ennek ellenére 2,5 millió dolláros költségvetéssel szemben 60 millió dolláros bevételt tudott szerezni. A folytatás Hátborzongat-Lak 2. címmel jelent meg 2014. április 18-án.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Malcolm és Kisha fiatal pár, nemrég költöztek álmaik otthonába. Malcolm videóra veszi az új otthonban töltött első napokat. Rövidesen kiderül, a pár nem egyedül él ott. A házban azonban nincsenek szellemek, a különös jelenségek Kisha miatt történnek. Fiatal lányként egyezséget kötött az ördöggel, aminek következtében egy démon üldözőbe vette és végül megszállta őt. Malcolm mindent megtesz, hogy megszabaduljon a hívatlan vendégtől, és ennek érdekében papokat, szellemvadászokat és ördögűzőket bérel fel.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Marlon Wayans Malcolm Johnson Szabó Máté
Essence Atkins[5] Kisha Davis Csifó Dorina
Cedric the Entertainer Doug Williams atya Albert Péter
Nick Swardson Chip, a médium Bodrogi Attila
David Koechner Dan, a biztonsági őr Galbenisz Tomasz
Dave Sheridan[5] Bob "Bobby" Kearney Fekete Zoltán
Andrew Daly Steve Welker Gábor
Alanna Ubach Jenny, Steve felesége Lamboni Anna
Affion Crockett Ray Ray Horváth Illés

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Hátborzongat-Lak Észak-Amerikában 40,4 millió dollárt, a többi területen pedig 20,1 millió dollárt termelt, ami világszerte 60,5 millió dolláros összbevételt eredményezett 2,5 millió dolláros költségvetés mellett. 18,1 millió dolláros bevételt aratott a nyitóhétvégén, ezzel a második helyen végzett a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza (24,4 millió dollár) című film mögött.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
  2. Buchanan, Jason: A Haunted House (2013). AllMovie. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2013. április 1.)
  3. Open Road Films Sets A Haunted House 2 Release Date. ComingSoon.net , 2013. május 3. [2013. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 26.)
  4. ISzDb - Hátborzongat-Lak (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. július 28.)
  5. a b A Haunted House. ComingSoon.net. CraveOnline Media. [2014. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Haunted House című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]