Gungrave (anime)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gungrave
ガングレイヴ
Gangureivu
Műfajakció, sci-fi, dráma, bűnügyi
Televíziós anime
RendezőCuru Tosijuki
ÍróKuroda Jószuke
StúdióMadhouse
Ország Japán
CsatornaTV Tokyo
Első sugárzás2003. október 6. –
2004. március 29.
Epizódok26 (epizódlista)

A Gungrave (ガングレイヴ; Gangureivu?) japán animesorozat, amely a megegyező nevű, Naitó Jaszuhiro által készített videójátékon alapszik. A sorozatot Curu Tosijuki rendezte Kuroda Jószuke forgatókönyvéből, a produceri teendőket a Madhouse Studios látta el.

A sorozat Brandon Heat és Harry MacDowell felemelkedését követi figyelemmel a Millenion nevezetű bűnszövetkezet ranglétráján.

A Gungrave-et a TV Tokyón vetítették 2003. október 6-ától 2004. március 29-éig, összesen huszonhat epizódot ért meg. A Gungrave videójátékhoz, valamint annak folytatásához, a Gungrave: Overdose-hoz hasonlóan, a sorozat zenéjéről is Imahori Cuneo gondoskodott; ebbe a nyitózene is beleértendő.

2003-ban a Geneon Entertainment, hivatalosan Pioneer Entertainment, megvásárolta a Gungrave észak-amerikai sugárzási jogait. Magyarországon eleddig még egyetlen televíziós csatorna sem tette ezt meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A Gungrave cselekménye 30 évvel az után indul, hogy Brandon Heatet elárulta a legjobb barátja, Harry MacDowell. Újjászületése után "Beyond the Grave"-ként, azaz Sírontúliként ismerik őt, aki bosszúhadjáratot kezd a bűnszervezet ellen. Az első rész után a sorozat visszatér Brandon fiatalkorára, és innentől kezdve időrendi sorrendben következnek a részek, melyekből megtudhatjuk, hogyan emelkedett Brandon és Harry egyre feljebb az alvilágban, valamint megismerhetjük a körülményeket, melyek a végzetes nézeteltérésükhöz vezettek.

Szereplők[szerkesztés]

Brandon Heat

Szinkronhangja: Szeki Tomokazu (japán); Kirk Thornton (angol)

Kisstílű bűnöző, aki egy bandában van a legjobb barátjával, Harry MacDowellel, továbbá három másik közeli barátjával. Miután megölik az egyik bajtársukat, Brandon és Harry csatlakozik a Big Daddy által vezetett Millenion bűnszövetkezethez. Brandon a Millenion-tag Bear Walken keze alá kerül, aki tisztogatónak (bérgyilkosnak) képezi őt, ezzel alakítva végső soron az ő saját elit tisztogatóosztagát a Millenionon belül, melynek neve "True Graves".
Míg Harry az árulásaival lassan hatalomhoz jut, Brandon hűséges marad a bűnszövetkezethez. Brandon összeütközésbe is kerül emiatt Harryvel, de végül nem bírja rászánni magát, hogy megölje a barátját. Ehelyett Harry öli meg Brandont, amíg az tétovázik. Ám Dr. Tokioka újjáéleszti Brandont mint "Beyond the Grave". Innentől kezdve az a célja, hogy elpusztítsa a szervezetet, amelynek egykor dolgozott, illetve a barátját, aki elárulta őt. Az anime végén Brandon a régi barátságból származó érzelmektől hajtva inkább megvédi Harryt, semmint megölje őt. Finoman utalnak rá, hogy valószínűleg másodszor és egyben utoljára nyugszik békében, amikor Mika végül megérkezik.
Harry MacDowell

A felnőtt Harry szinkronhangja: Iszobe Cutomu (japán); Tom Wyner (angol)

A fiatal Harry szinkronhangja: Hamada Kendzsi (japán); Tony Oliver (angol)

Harry MacDowell mindig is igazi szabadságra vágyott. Már fiatalkorában sem bírta elviselni, ha visszatartották őt vagy megmondták neki, mit tegyen. Nagyravágyását arra használja, hogy a legjobb barátja, Brandon Heat segítségével, magasabbra emelkedjen a Millenion ranglétráján. Türelmetlen természeténél fogva Harry kiforralja magában a Millenion vezérének, Big Daddynek a meggyilkolását, amikor már nem tud előrébb lépni a szervezetben.
Ahogy Harry álmai valóra válnak, kezd elmenni az józan esze. A tétovázás legcsekélyebb jelét is árulásnak tekinti, az árulást pedig halállal bünteti. A szabadság utáni kutatásában sikerül megölnie Big Daddyt, akárcsak több száz másik embert, amivel kiérdemli a "Bloody Harry" (Véres Harry) elnevezést. Az egyik áldozata Brandon Heat. Harminc évvel később Harry Big Daddy lányát, Aszagi Mikát tűzi ki következő célpontjául. Ám Brandon visszatér a sírból (innen a "Beyond the Grave" elnevezés), hogy megvédje őt, és a két legjobb barát közül csupán az egyik élheti túl.
Aszagi Maria

Szinkronhangja: Inoue Kikuko (japán); Michelle Ruff (angol)

Maria egy aranyos, kedves lány az utcából, Brandon rosszfiús képének az ellentéte. A sorozat folyamán Maria világosan kinyilvánítja az érzéseit Brandon felé. Amikor elfogadja Aszagi úr ajánlatát, hogy vele éljen Jester bácsikája halála után, Mariának sejtelme sincs róla, hogy Big Daddynek, a Millenion fejének az otthonába költözik. Brandon követi őt és abban a reményben csatlakozik a Millenionhoz, hogy közel maradhat hozzá, és egy darabig ez működik is.
A kapcsolatuk akkor porlad szét, amikor Brandonból tisztogató lesz. A sok megölt ember miatt Brandon egyre nehezebbnek találja, hogy Maria szemébe nézzen, és hamarosan teljesen fel is hagy a látogatásaival. Maria végül rájön, hogy mi történik, és ekkor az erős akaratú nő elhatározza, hogy szembeszáll a férfival, akit szeret.
Aszagi Mika

Szinkronhangja: Szakuma Kumi (japán); Kari Wahlgren (angol)

Big Daddy és Maria lánya. Az otthonában lezajlott incidens után Maria arra utasítja őt, hogy Brandontól kérjen védelmet. A sorozat folyamán sok nehézségen megy keresztül, ahogy egymás után kell végignéznie a hozzá közel állók halálát. A személyisége alapvetően hasonlít Mariáéhoz, ez abból is látszik, hogy a sorozat vége felé arra kéri Brandont, hagyjon fel a bosszújával és meneküljenek el kettesben.
Hogy megakadályozza Brandont abban, hogy elmenjen és kimerítse a testét, a 24. részben bevallja neki, hogy szereti őt, és könyörögve kéri, hagyjon fel a bosszúval és meneküljön el vele. Brandon azonban azt mondja, menjen tovább nélküle, mivel ő már nem tartozik az élők közé, azzal leüti őt. Az utolsó részben Mika teljesen megszabadul a Milleniontól, valamint láthatjuk, amint kétségbeesetten keresi Brandont.
Dr. Tokioka

Szinkronhangja: Kijokava Motomu (japán); William Frederick Knight (angol)

Az a tudós, aki nekrolizációnak nevezett regenerációs eljárást kifejlesztette. Ez lényegében a halottak feltámasztása. Amikor Mika odamegy hozzá, arra használja az eljárást, hogy Grave-et visszahozza az életbe.
Big Daddy

Szinkronhangja: Kajumi Iemasza (japán); Michael McConnohie (angol)

A Millenion alapítója és vezére. Azért hozta létre a szervezetet, hogy megvédje a városát és a "családját". Még Brandon későbbi millenioni karrierje előtt köteléket alakít ki vele, aminek az lesz a következménye, hogy Brandon, a férfi és a szervezet iránti hűségből, lemond Mariáról Big Daddy javára. Big Daddyt Harry ölte meg féltékenységből.
Bear Walken

Szinkronhangja: Ótomo Rjúzaburó (japán); Beau Billingslea (angol)

A Millenion tisztogatója, és egyben Big Daddy szűk baráti körének egyik legidősebb tagja. A lánya (aki romantikus érzelmeket táplál Harry iránt) érdekében a szervezettel marad, miután Harry lesz a Millenion vezére. Később a feltámadt Brandon öli őt meg, miután a házába invitálta Brandont egy halálos párviadalra.

Bob Poundmax

Szinkronhangja: Csafúrin (japán); Doug Stone (angol)

A hajdan sovány Bob az idő előrehaladtával egy terebélyes, kórosan elhízott hírszerzővé válik, Brandonnal és Harryvel együtt emelkedik a Millenion ranglétráján. Miután Harry lesz a szervezet feje, a Nagy Négyes egyikeként ülésezik Harry irányítása alatt. A módszer tökéletesítése után belőle alkotják meg a második "Superiort", és ő az első, aki szembeszáll a Sírontúlival. Brandon keze által hal meg.
Balladbird Lee

Szinkronhangja: Kojaszu Takehito (japán); Steven Blum (angol)

Bob Poundmax legjobb barátja. Az életével tartozik Harrynek, ugyanis kiderült róla, hogy a Lightningnak, egy rivális csoportnak dolgozik, amelynek a bátyja, Cannon Vulcan is a tagja. Harry mégis megbocsát Balladbirdnek, megengedve neki, hogy a Millenionnál maradjon a hűségéért cserébe. Bob haláláról értesülvén Lee elrabolja Mikát, és ennek során megöli a lány két testőrét. Lee végül a metróalagútban leli halálát Brandon Anti-Superior golyói által.
Kugasira Bundzsi

Szinkronhangja: Tacsiki Fumihiko (japán); Lex Lang (angol)

Kugasira Bundzsi a gyilkolásban mutatott képességeivel kiérdemelte a "Madness" (Veszettség) becenevet. Szakértő mind fegyverekkel mind anélkül. Különös erkölcsi érzékei vannak. Bérgyilkosként természetesnek tartja, hogy megöljön másokat, de ezzel egy időben erős hűséget mutat a barátai és a munkatársai iránt.
Bundzsi egy megbízatása alkalmával találkozik először Harry MacDowellel, melynek pont ő a célpontja. Harry megmondja Bundzsinak, hogy kihasználják őt. Habár Harry akarja felvenni Bundzsit a Millenionba, valójában Brandon győzi meg őt a csatlakozásról. Brandon egy fegyvertelen küzdelemben megveri Bundzsit, akit attól fogva közeli társként tekint Brandonra. Bundzsi sok embert hív "aniki"-nek (báty, tesó), de érzékelhető, hogy akkor gondolja igazán komolyan, amikor Brandont szólítja úgy. Ez a kötelék az, ami miatt olyan nehéz szembenéznie Grave-vel.

Epizódok[szerkesztés]

# Epizód címe Első japán
sugárzás
1 Destroyer in the Dusk
Taszogare no hakai-sa (黄昏の破壊者; Hepburn: Tasogare no hakai-sha?)
2003. október 6.
2 Young Dogs2003. október 13.
3 Rain2003. október 20.
4 Go2003. október 27.
5 Millennion2003. november 3.
6 Big Daddy2003. november 10.
7 5 Years Later2003. november 17.
8 Family2003. november 24.
9 Dispute2003. december 1.
10 Conflict2003. december 8.
11 Heat2003. december 15.
12 Kind2003. december 22.
13 Betrayal2003. december 27.
14 Die2004. január 12.
15 Harry2004. január 19.
16 Letter2004. január 26.
17 Mika2004. január 26.
18 Grave2004. február 2.
19 Superior2004. február 9.
20 Brother2004. február 16.
21 Duty2004. február 23.
22 Remorse2004. március 1.
23 Daughter2004. március 8.
24 Last Bullet2004. március 15.
25 Then2004. március 22.
26 Dusk of the Destroyers
Hakai-sa-tacsi no taszogare (破壊者たちの黄昏; Hepburn: Hakai-sha-tachi no tasogare?)
2004. március 29.
 

További információk[szerkesztés]