Gigabyte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gibibyte (SI prefixum gibi-+byte) a számítástechnikában 1 000 000 000 azaz egymilliárd byte-nak megfelelő információmennyiség. Nem keverendő a Gb-vel, ami a gigabit (230-on bit) jele és a GB-vel, ami a gigabyte (230-on byte azaz 8*230 bit) jele.

Definíció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gigabyte-nak két definíciója van, amelyek kis mértékben eltérnek egymástól:

  • 1 000 000 000 byte vagy 109 byte a decimális definíció, amit a telekommunikációban (pl. hálózatok sebessége) és a merevlemezgyártók használnak. Ez kompatibilis az SI-vel. Seagate-idézet: „The storage industry standard is to display capacity in decimal”,[1] és „One gigabyte, or GB, equals one billion bytes when referring to hard drive capacity”,[2] illetve hasonló idézetek találhatók más gyártók oldalain is.
  • 1 073 741 824 byte, azaz 10243, vagy 230 byte.

Ezt a definíciót a számítógép-memória méreténél használják, és gyakran használják a számítástudományban, számítógép-tervezésben és az operációs rendszerek egyes területein.

Az International Electrotechnical Commission javaslata szerint ezt a definíciót inkább gibibyte-nak kéne nevezni (röviden GiB), mert nem kompatibilis az SI mértékrendszerrel, amit például buszok sebességénél használnak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]