Giambattista Valli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giambattista Valli
Született1966. június 27. (57 éves)[1][2]
Róma[1]
Állampolgárságaolasz
Foglalkozásaruhatervező

SablonWikidataSegítség

Giambattista Valli (Róma, 1966. június 27. –) Párizsban élő olasz divattervező és divatház-tulajdonos, aki a prêt-à-porter és az haute couture területén . Egy ideig ő volt a felelős a Moncler Gamme Rouge nevű női vonaláért is.

Ifjúkora[szerkesztés]

Rómában született. Konzervatív nevelésének szerves részét képezte, hogy vatikáni vallásos iskolába járt. Nyolcéves korától kezdve érdekli a divat.[3]

Elsőként Jean Cocteau alkotásai keltették fel a figyelmét, majd művészeti iskolai tanulmányai alatt az Yves Saint Laurent és a Dior terveiből merített inspirációt. Művészeti iskolai diplomát szerzett, 1986-ban csatlakozott a Római Európai Design Intézethez (Istituto Europeo di Design), majd 1987-ben illusztrátor-tanfolyamot végzett a londoni Central Saint Martinsben.

Első állását a divatvilágban Cecilia Fanfaninál kapta Rómában, ahol római divatbemutatók megszervezésével foglalkozott. Ezen a cégen keresztül ismerkedett meg Roberto Capuccival, aki PR-munkát ajánlott neki. Később egy előléptetés révén a tervezőcsapatba került, amelynek egyedülálló stílusa miatt igen nagyra becsült tagja lett.

1990-ben felkérték a Fendi Fendissima vonalának vezető tervezői posztjára, majd 1995-től a Krizia női prêt-à-porter kollekcióin dolgozott.

Karrier[szerkesztés]

2005-ben hozta létre saját márkáját, ugyanebben az évben bejelentette első prêt-à-porter kollekciójának megjelenését Párizsban. Álma, amiért elhagyta Olaszországot, az volt, hogy igazi maison de couturet, divatházat hozzon létre a Roberto Capuccinál, a Fendinél és az Emanuel Ungaro kreatív igazgatójaként szerzett tapasztalatai alapján.

Divatházának egy történelmi épület ad otthont a rue Boissy d'Anglas-on, ahol prêt-à-porter kollekciói, cipői, táskái, ékszerei egyaránt megcsodálhatók.

2011-ben mutatta be első couture kollekcióját, ezáltal hivatalosan is megkapta az haute couture divatház elnevezést.

2014-ben elindította legújabb prêt-à-porter vonalát, a Giambát.

2008 és 2017 között Giambattista Valli a Moncler Gamme Rouge kreatív igazgatója volt.

Megnyerte a Star Honoree díjat 2011-ben New Yorkban, valamint az Elle China szerint az év legjobb tervezőjének járó díjat 2013-ban. 2015-ben a spanyol Marie Claire választotta a legjobb tervezőnek.

Többek között Amal Clooney, Rihanna, Jordánia királynője, Ariana Grande, Kendall Jenner és Gwyneth Paltrow viselik előszeretettel kreációit.

A Giambattista Valli elsősorban a névadó tervező tulajdonában van, de 2017 óta az Artemis (a Pinault család befektetési csoportja) kisebbségi részesedésével[4] működik a márka Párizsban, Londonban, Milánóban, Saint-Tropezban, Dohában, Szöulban és Pekingben. Nemzetközi szinten több, mint 245 értékesítési pontja van.

2019-ben közös kollekciót készített a H&M-mel.[5]

Megjegyzések és hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b https://www.elle.fr/Personnalites/Giambattista-Valli
  2. https://www.parismatch.com/People-A-Z/Giambattista-Valli
  3. (angolul) Armand Limnander: Valli of the Dolls. nytimes.com. The New York Times, 2009. 2. (Hozzáférés: 2012. október 18.)
  4. Godfrey Deeny: Artémis prend une participation dans Giambattista Valli, 2017. június 29. (Hozzáférés: 2019. december 22.).
  5. H&M offers fashion and quality at the best price (angol nyelven). H&M. (Hozzáférés: 2020. június 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Giambattista Valli című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]