Gerard Way

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerard Way
Gerard Way.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Gerard Arthur Way
Született 1977április 9. (37 éves)
Summit, New Jersey, USA
Pályafutás
Együttes My Chemical Romance
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerard Way témájú médiaállományokat.

Gerard Arthur Way (New Jersey, Summit, 1977. április 9. –) a My Chemical Romance nevű rockbanda frontembere, énekese és alapítótagja egyben, illetve a banda basszusgitárosának, Mikey Way-nek a bátyja.

Évei a My Chemical Romance előtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gee skót és olasz családból származik. Először negyedikes korában énekelt, amikor részt vett a Peter Pan című iskolai előadásban. Az anyai nagyanyja, Elena Lee Rush tanította énekelni (akiről a Helena című daluk is szól), rajzolni és előadni. Ő csinálta Gerard jelmezét is melybe beletartozott a hagyományos zöld harisnyanadrág. Ezután Gee elfordult az énekléstől mondván „Hát, nem akarok ez a furcsa gyerekénekes lenni, jobban érdekelnek a képregények és az Iron Maiden”. Ezután eldöntötte, hogy grafikus rajzolást fog folytatni.

Gee-t mindig is érdekelte a rajzolás és a képregények, mivel a házuk, ahol gyermekkorában élt, „sötét és borúsan gótikus” kinézetű volt Belleville városában, New Jersey-ben. Gee azt mondta, hogy gyerekként nem nagyon engedték kinn játszani, mivel egy nagyon veszélyes környéken laktak. Helyette egy képzeletbeli világot alkotott meg a fejében és ez vezetett a művészet iránti szeretetéhez. Mint mindenki más, Gerard is eljutott gyerekként ahhoz a felfedezéshez, hogy előbb vagy utóbb mindenki meghal, a szerettei is. Egy idő után azonban mégis valamiféle gyönyörűséget fedezett fel a halálban és annak misztikusságában.

Tinédzser korában elkezdődtek a problémái. Állítása szerint sokan csak úgy ismerték, mint a "16 éves srácot, aki minden apróságért leissza magát". A gimiben töltött utolsó éveiben történt meg az az eset is, ami az "I'm Not Okay" című számukat inspirálta. Gerardnak ugyanis titokban nagyon tetszett egy lány, de az a barátja által készített, Way szavait idézve "nagyon ízléstelen" pornóképeket jelentetett meg magáról. Gerard persze kiakadt és kiábrándult a lányból további alkoholhoz fordulva. Ekkoriban már drogproblémái is voltak.

Miután befejezte a középiskolai tanulmányait a Belleville High School-ban 1995-ben, a New York-i School Of Visual Arts nevű művészeti iskolába járt, ahol lediplomázott képzőművészként 1999-ben. Gerard képregény író akart lenni és igényt tartott kedvenc képregény csapatára ami a Doom Patrol volt. 2001-ben megpróbált eladni egy rajzfilmsorozatot a Cartoon Networknek, melynek neve The Breakfast Monkey. A Cartoon Network elutasította, mivel nagyon hasonlított az Aqua Teen Hunger Force című rajzfilmsorozathoz, ami már forgott akkor a csatornán.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gerard Way anyja Donna Lee Way olasz apja Donald Way skót származású. Testvére Michael James Way /Mikey/ a banda basszusgitárosa. Gerard nagyon jó viszonyban van nála 3 évvel fiatalabb öccsével. Mikey felesége Alicia Simmons. Gerard felesége Lindsey Ann Ballato /Lin-Z/ egy évvel idősebb nála. Esküvőjük 2007. szeptember 1-jén volt, 2009. május 28-án megszületett lányuk Bandit Lee Way. Lin-z a Minddles Self Indulgence basszusgitárosa. Gee anyai nagyanyja Elena Lee Rush, ő ihlette Helena című dalukat és énekelni is ő tanította. A bandatagok családja: - Mikey Way felesége Alicia Simmsons - Frank Iero, felesége Jamia Nestor gyermekeik Cherry és Lily (ikrek), valamint Miles - Ray Toro felesége Christa Toro

A My Chemical Romance[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mikor a 2001. szeptember 11-ei támadás történt, Gerard épp a képregényén dolgozott New Yorkban, tehát látta azt a rémületet a „Twin Towers-nél”. Ez ösztönözte őt úgy, hogy kezdjen valamit az életével, ezután megalakította a My Chemical Romance-t. Gerard összehozta tehát a bandát, a gitáros Ray Toro lett,a dobos Matt Pelissier, Bob Brian, majd Mike Pedicone, akit lopás miatt rugtak ki a bandából, Frank Iero lett a másik gitáros és a basszista pedig Mikey Way a testvére. A zene hatással volt Gerardra, így ki tudott gyógyulni a mély depresszióból és az alkoholizmusból. Megjelent nagylemezeik: The Black Parade, Three Cheers For Sweet Revenge, I Brought You My Bullets You Brought Me Your Love, Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys. Az együttes 2013-ban felbomlott.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerard Way témájú médiaállományokat.