Gardos Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gardos Károly
Született1921. április 15.
Budapest
Elhunyt2000. február 28. (78 évesen)
Tel-Aviv
Állampolgársága
Foglalkozása
  • karikaturista
  • illusztrátor
SírhelyeYarkon Cemetery

A Wikimédia Commons tartalmaz Gardos Károly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gardos Károly, külföldön Kariel Gardosh (Budapest, 1921. április 15.Tel-Aviv, 2000. február 28.) magyar származású izraeli karikaturista, újságíró és illusztrátor, Dosh becenéven is ismert. Politikai karikaturistaként dolgozott a Ma'ariv izraeli napilapnál és a Jerusalem Postnál. Legismertebb karaktere, Srulik Izrael nemzeti szimbólumává vált.

Élete[szerkesztés]

A Józsefvárosban született Goldberger Károly néven egy asszimilált zsidó családban. Édesanyja a szüléskor meghalt. A második világháború kitörését követően munkaszolgálatos lett, 1944-ben a bori rézbányába küldték kényszermunkára, míg családja nagy részét az auschwitzi koncentrációs táborban ölték meg. A háború végén csatlakozott a Jugoszláviában harcoló partizánokhoz. 1946 elején feleségével elhagyta Magyarországot, és Franciaországba költözött. A Sorbonne Egyetemen összehasonlító irodalmat tanult.

1948-ban kivándorolt Izraelbe és nevét Karielre változtatta. 1953-ban csatlakozott a Maariv újsághoz, ahol éveken keresztül napi politikai rajzokat készített.

1981 és 1983 között kulturális attaséként dolgozott a londoni Izraeli nagykövetségnél.

Első feleségétől, Shoshana Romantól két gyermeke született: Danielle és Michael. Élettársával, Tova Pardóval élt a 2000. február 28-án bekövetkezett haláláig, melyet szívelégtelenség okozott.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Herzl-díj
  • Nordau-díj
  • Jabotinsky-díj
  • Sokolov-díj

Források[szerkesztés]