GNU LilyPond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GNU LilyPond
LilyPond-logo-with-music.png

Fejlesztő LilyPond development team[1]
Legfrissebb stabil kiadás ismeretlen +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv C++
Python
[lilypond.org A GNU LilyPond weboldala]
Az Adeste Fideles első néhány üteme a LilyPonddal szedve.

A GNU LilyPond egy kottaszedésre használható szabad szoftver. Automatikusan gyönyörű kottát állít elő egyszerű szöveges formátumú fájlokból. A programot 1996-ban kezdte el fejleszteni Han-Wen Nienhuys és Jan Nieuwenhuizen azzal a céllal, hogy a számítógép által előállított kotta „olyan életteli legyen, mintha kézzel szedték volna”.

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A LilyPond a gregorián kvadrátnotációtól kezdve a kortárs műveken keresztül a könnyűzenei slágerekig mindenféle zene szedésére alkalmas. Az általa előállított kottakép tipográfiailag kiváló minőségű. Képességei rugalmasan bővíthetők.

A legtöbb operációs rendszer, például Linux, Windows és OS X alatt is fut. A kottát PDF, PS, SVG vagy PNG, a hangzását pedig MIDI fájlba képes menteni. A többi kottaszerkesztő által exportált MusicXML formátumú fájlokat is beolvassa. Kiválóan együttműködik más dokumentumszedő rendszerekkel, mint pl. a LaTeX vagy a Texinfo, így jól használható szövegbe ágyazott kottapéldák szedésére is.

Formátum[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A LilyPond bemenetét szöveges formában kell megadni. A bemeneti fájlok általában ly kiterjesztéssel rendelkeznek. A hangmagasságok megadása abc-s névvel, a ritmusérték megadása számmal történik. Egyéb kottaelemek tipikusan \ jellel kezdődő parancsokkal adhatóak meg.

{
  \time 2/4% Ütemmutató
  \clef bass % Basszuskulcs
  c4 c g g a a g2
}

A fenti bemenetből a következő kottaképet állítja elő a LilyPond:

LilyPondExample.png

Szerkesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kényelmes szerkesztés végett több olyan szövegszerkesztő-kiterjesztés létezik, mely LilyPond-specifikus funkciókkal bír, ilyen például a LilyPondTool vagy az Elysium.

Létezik grafikus felület is a gyors bevitelhez, például a Denemo, illetve a szabad kottaszerkesztő szoftverek legtöbbje, pl. a MuseScore képes a kottát a LilyPond formátumába menteni.

Kottatárak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néhány online kottagyűjtemény, amely LilyPonddal szedett kottákat tartalmaz:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Authors. LilyPond Development team. (Hozzáférés: 2012. december 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]