Gál Tamás (karmester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gál Tamás
Született1960. március 1. (64 éves)
Jászberény
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1984)
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Gál Tamás (Jászberény, 1960. március 1. –) Liszt Ferenc-díjas karmester, középiskolai énektanár, érdemes művész.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Gál Tamás hatéves korában kezdte zenei tanulmányait, először hegedülni, majd kilencévesen zongorázni tanult. A tanulást a debreceni konzervatóriumban folytatta, ahol még felvette a zeneszerzés és a harsona szakot is. Felsőfokú zenei tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karvezetés szakán kezdte, majd egy évvel később felvette a karmester szakot is. Mesterei Zámbó István, Maklári József, Kórodi András és Lukács Ervin voltak. A karvezetés szakon 1984-ben, majd 1985-ben a karmesterképző szakon diplomázott. Testvérei is kaptak zenei képzést: öccse a Keller vonósnégyes tagja, és nővére is konzervatóriumot végzett.

Karmesteri munkáját 1985-ben Pécsett kezdte a Pécsi Szimfonikus Zenekar karmestereként. Közben, 1986-tól kezdve több éven át a Nyírbátori Nemzetközi Ifjúsági Zenei Tábor művészeti vezetője volt. 1988-ban elhagyta Pécset, és a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője lett. Ekkor kezdett tanítani a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző tanszakán adjunktusként, majd 2001 őszétől docensként.

Folyamatosan meghívott karmestere az ország jelentős szimfonikus zenekarainak, a Berlini Szimfonikus Zenekarnak, a Zágrábi Szimfonikus Zenekarnak és a németországban működő Filharmonia Hungaricának, és rendszeresen vezényel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is. Utóbbi 1991-es rendezvényén a Nemzetközi Benjamino Gigli gálakoncert vezető karmestere volt. 1990-ben az Egyesült Államokban szerepelt a Coloradói Fesztiválon, ahol a helyi sajtótól megkapta az „Év sikerdíját”. 1997-ben vezényelte a cseh Janáček Szimfonikus Zenekart, 1999-ben pedig hollandiai turnén az Oxfordi Kamarazenekart. 2000-ben egy húsz hangversenyből álló turnét dirigált az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia számos nagyvárosában. Vendégkarmesterként rendszeresen visszahívják Tajvanba is. Összességében több mint harminc országban vezényelt a világ számos pontján. Rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaházban is, ahol évente tíz opera- és balettelőadást dirigál. Több kortárs mű bemutatója fűződik nevéhez, és rendszeresen meghívják hazai és nemzetközi zenei versenyek zsűrijébe. Vezette a Zeneakadémia szimfonikus zenekarát is.

Elsősorban a MÁV Szimfonikus Zenekar élén több CD-je jelent meg, tanítványai közül többen sikeresen szerepeltek hazai és nemzetközi karmesterversenyeken.

Gál Tamás a Miskolci Szimfonikus Zenekar irányításában történt botrányszagú események után 2014 közepétől elvállalta a zenekar művészi vezetését, azóta a zenekar vezető karmestere.

Elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ki kicsoda a magyar zeneéletben? Szerk. Székely András. Bp., Zeneműkiadó, 2. bőv. kiad. 1988.
  • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Bp., Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.
  • Who is Who Magyarországon. Kiegészítő kötet. 2. kiad. 2004. Zug, Hübners blaues Who is Who, 2004.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]