FreeBasic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FreeBASIC

Paradigmaprocedurális, objektumorientált
Jellemző kiterjesztés
  • bas
  • bi
Megjelent2004
TervezőAndre Victor
FejlesztőThe FreeBASIC Development Team
Utolsó kiadás1.10.1 (stabil verzió, 2023. december 25.)[1]
Típusosságstatikus
FordítóprogramFreeBASIC
Hatással volt ráQuickBasic, C
Operációs rendszerDOS, Microsoft Windows, Linux
LicencGNU GPL, Standard libraries licensed under the GNU LGPL
Weboldal

A FreeBASIC egy ingyenes, nyílt forrású (GPL), 32 bites BASIC-fordító[2] Microsoft Windowshoz, védett módú DOS-hoz (DOS extender), Linuxhoz és Xboxhoz.

A FreeBASIC magas szintű támogatást nyújt a QuickBASICben írt programok számára ezen „'$lang: "qb"” kapcsoló használatával. E módon számos QuickBASICben írott alkalmazás futtatható, azonban nélküle némi módosítás szükséges. Általában a nagyszabású programokon változtatni kell, hogy lefordulhasson és használni lehessen az alapértelmezett nyelvstílusban.

Leírás[szerkesztés]

A FreeBASIC egy önkiszolgáló fordító, mely nagyjából 120 000 kódsorból építkezik (ez csak a fordító magja, a könyvtárakat nem beleszámítva).

Felhasznál GNU bináris eszközöket és képes konzolos illetve grafikus alkalmazások, valamint statikus és dinamikus (DLL) könyvtárak létrehozására, kezelésére. A FreeBASIC teljes mértékben képes kezelni a C, valamint részben a C++ könyvtárakat. Így lehetséges C és más nyelvű könyvtárakat készíteni a nyelvhez.

A FreeBASIC fordító még nem optimizál, de sebességben közel áll az ismertebb hasonló fordítókhoz, mint például a GCC-hez.[3]

Szintaxis[szerkesztés]

A FreeBasic szintaxisa a lehető legközelebb áll a BASIC szintaxishoz, különösen a QuickBASIC szintaxisához. Így a szintaxis kompatibilis maradt az őseivel, de egyben követi a modern szabványokat és kódolási praktikákat. A nyelv teljes mértékben objektum orientált, így használhatóak benne a típusok, objektumok, operátor és függvény overloading, stb.

A FreeBASIC sorok a sorvéglezáró karakterig („EOL”), illetve a kettőspont („:”) karakterig tartanak. Emiatt nincs szükség olyan speciális karakterre – mint a C-ben a pontosvessző („;”) –, amelyek jelzik a fordítónak a sorvéget. Így a többszörös kiefejezések írhatóak egy sorba, a kifejezéseket elegendő „:”-tal elválasztani.

A FreeBASIC támogatja a blokk-kommentezést, míg a teljes sori komment az aposztróffal készíthető, blokk-komment a /' és '/ jelekkel végezhető.

Kompatibilitás[szerkesztés]

A FreeBASIC a QuickBASICen alapul. A fejlesztés folyamán azonban szem előtt tartották az illeszthetőséget más modern fejlesztőeszközhöz. A visszafelé kompatibilitás érdekében bevezették a -lang kapcsolót, amely biztosítja a GCC kompatibilis QuickBASIChez való megfelelőséget. A kapcsoló „háromállású”. Ha a -lang fb kapcsolót használjuk, akkor minden modern FreeBASIC funkció használható, és a QuickBASIC-specifikus funkciók kikapcsolódnak. Ha a -lang fblite kapcsolót használjuk, akkor az objektum orientált funkciók kikapcsolódnak, de az egyéb új fejlesztések használhatóak, de a régi típusú BASIC-verziók szerint. Harmadik, -lang qb opcióval a fordító csak a QuickBASIC fordítónak megfelelő kódolással használható, viszont ez a módszer lehetőséget ad a régi programok újraírás nélküli fordítására.

Példa[szerkesztés]

Mint QBasic-ben, a következő egyszerű utasítás kiírja a képernyőre a „Wiki” szót:

print "Wiki"

Grafikus könyvtár[szerkesztés]

A FreeBASIC rendelkezik egy beépített kétdimenziós grafikus könyvtárral, amely QuickBASIC-kompatibilis, és egyszerű grafikus alkalmazások (sokszögek, vonalak, körök megjelenítése) készítéséhez roppant alkalmas. Ez a programkönyvtár platformsemleges, így az alkalmazások könnyen átvihetők más operációs rendszerre.

A fejlesztés jövője[szerkesztés]

A FreeBASIC fejlesztése folytatódik, míg el nem éri azt a szintet, ami megfelel egy GCC (C++ vagy más objektum orientált kompatibilis) fordítónak.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Release 1.10.1, 2023. december 25. (Hozzáférés: 2024. január 19.)
  2. Lee Seats: FreeBASIC the Successor to QuickBASIC. About.com. [2008. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 17.)
  3. The Computer Language Benchamarks Game FreeBASIC vs.gcc. [2008. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 28.)
  4. FreeBASIC Todo List on Sourceforge. (Hozzáférés: 2007. július 31.)[halott link]

További információk[szerkesztés]