Forráspont (film, 1990)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forráspont
(3-4X10月 (Szan tai jon ekkuszu dzsúgacu))
1990-es japán film

Kazuo, Maszaki és Uehara
Kazuo, Maszaki és Uehara
RendezőKitano Takesi
Műfaj
ForgatókönyvíróKitano Takesi
FőszerepbenJanagi Júrei
OperatőrJanagisima Kacumi
Gyártás
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1990. szeptember 15.[1]
Korhatár18 IV. kategória (F/4785/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Forráspont (eredeti címén, japánul 3-4X10月 (Szan tai jon ekkuszu dzsúgacu)) egy 1990-ben bemutatott japán film Kitano Takesi rendezésében.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Maszaki egy benzinkúton dolgozó alkalmazott, aki egy amatőr baseballcsapatnak is tagja, de sem a bázislabda, sem a munka nem megy neki jól. Kezdetben barátnője sincs, de egyszer minden előzmény nélkül hirtelen összejön egy csinos pincérlánnyal, Szajakával. A csapat edzőjét megtámadja egy ellenséges jakuzabanda, amiért Maszaki bosszút tervez, és úgy dönt, Okinavára utazik fegyverekért. Vele tart a csapat egy másik játékosa, Kazuo is.

Okinaván megismerkednek egy ottani maffiacsoporttal, amelyet az igen furcsán viselkedő Uehara vezet, aki nem riad vissza a nők elleni erőszaktól és egyik barátja ujjának levágásától sem. Ennek ellenére Maszakival barátságot kötnek, együtt mulatnak és játszanak a tengerparton, majd fegyvereket is szereznek. Uehara egy virágcsokorba rejtett géppisztollyal lemészárolja egy ellenséges jakuzaszervezet vezetőit, Maszaki és társa pedig egy pisztollyal visszatér Tokióba. Amikor azonban odamennek ellenségeik irodaépületéhez, a pisztoly nem sül el, és miközben szerencsétlenkednek a fegyverrel, megtámadják őket. Maszaki elmenekül, és egy végső tervet eszel ki. Egy benzinnel megtöltött tartálykocsiba ül be hűséges barátnőjével, és öngyilkos módon belerohannak az ellenséges épületbe, amely felrobban.

A film ugyanazzal a jelenettel végződik, mint ahogy kezdődik: Maszaki egy baseballedzés közben a sötét vécében ül, majd kilép onnan. Ezáltal a nézőnek az az érzése támad, hogy az egész történet csak egy álom volt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

1991 Japán akadémiai díj Legjobb szerkesztés Tanigucsi Tosio Jelölés
1991 Torinói nemzetközi filmfesztivál Külön említés játékfilm kategóriában Elnyerte
1991 Torinói nemzetközi filmfesztivál Legjobb játékfilm Jelölés

Források[szerkesztés]