Folkrádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folkrádió
Adatok
Indulás2002. március 15.
TársaságFolkrádió
TulajdonosFolkrádió Közhasznú Alapítvány
Ország Magyarország
Vételi területInternet
Székhely4025 Debrecen, Hatvan u. 56. I/3
Online adás
FolkrádióOnline stream
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Folkrádió témájú médiaállományokat.

A Folkrádió egy internetes közösségi rádió és portál. Kizárólag népzenét sugároz. A hozzá tartozó weboldalon elsősorban a táncházas közösségnek adnak tartalmakat: eseménynaptárt, dalszövegoldalt, sajtófigyelőt, mobilalkalmazásokat és sok egyéb szolgáltatást. Több ezer regisztrált felhasználója van, akik bővíthetik a naptár és a galéria adatbázisát saját eseményeikkel és képeikkel.

Története[szerkesztés]

2001-ben Káplár Tamás és Kemecsei Gábor létrehozott egy dalszövegoldalt nepdal.hu néven. Majd egy év múlva elindítottak egy népzenei csatornát az akkor indult VilágRádió szolgáltatás rendszerén. A rádió adása 2002. március 15-én indult el Debrecenből. A rádió és internetportál fenntartása érdekében Káplár Tamás, Tamás Kata és Kemecsei Gábor megalapította a Folkrádió Közhasznú Alapítványt. 2004-ben az alapítvány együttműködési megállapodást kötött a Hagyományok Házával. 2005-ben a Folkrádió tagja lett a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének. 2014-ben szervezeti változás történt. Azóta az alapítvány kuratóriumának a tagjai: Káplár Tamás (elnök), Kemecsei Gábor (kuratóriumi tag), Boskó András (kuratóriumi tag).

A munkát a kuratóriumi tagokon kívül kezdetektől önkéntesek is segítik. Az alapítvány pályázatokból és adományokból tartja fent magát. Fizetett alkalmazottja sosem volt. A honlapot és az alkalmazásokat körülbelül 70%-ban látogatják Magyarországról, 20%-ban a szomszédos országokból és 10%-ban a világ egyéb tájairól.

Céljai[szerkesztés]

Folkrádiósok egy része a Fonó Budai Zeneházban[1]
  • A magyar nyelvterület népi hagyományainak, népzenéjének, néptáncainak megismertetése.
  • Népdalszövegek digitalizálása, rendszerezése és közzététele.
  • Nyilvánosan nehezen hozzáférhető zenei anyagok bemutatása.
  • Népzenei együttesek, előadók számára megszólalási lehetőség biztosítása.
  • Új kisközösségek önszerveződésének elősegítése a folklórkedvelők körében.

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány együttműködik más népművészeti és közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, kutatókkal, zenészekkel, előadókkal, hanglemezkiadókkal, a népművészet egyéb ágait művelőkkel.

Műsorszerkezet[szerkesztés]

A hét minden napján, napi 24 órában szól a rádió, melynek műsora a magyar nyelvterület autentikus népzenéiből válogat. Főleg magyar népzenét játszik, de a Kárpát-medencében élő nemzetiségek népzenéje is teret kap. Az elhangzó zeneszámokról a műsorújság részletes információt nyújt. A műsorújságban és médiatárban megtalálható a zeneszámok műfaja, származási helye, előadója, gyűjtési adatai, szövege, valamint a forrásul szolgáló lemez adatai.[2] A rádió körülbelül fele-fele arányban ad eredeti, gyűjtésből származó felvételeket és a táncházmozgalom előadóinak „revival” felvételeit.

Eseménynaptár[szerkesztés]

A Folknaptárban több 10 ezer folklóresemény adatai találhatók meg 2002 óta. Az adatbázist minden regisztrált felhasználó bővítheti. A Folknaptárban[3] különböző keresési feltételekkel lehet keresni ilyen típusú eseményeket:

  • táncház
  • gyerekprogram
  • folkkocsma
  • tábor
  • tanfolyam
  • fesztivál
  • stb.

Dalszövegtár[szerkesztés]

Balladás dal: A párja vesztett gerlice[4][5]

Népdalszövegek[6] gyűjteménye. Az adatbázisban több ezer népdal szövege érhető el, kísérő adatokkal, kereshető módon.

Folkszemle[szerkesztés]

Ismeretterjesztő folyóirat,[7] mely 2008-ban indult. Sokszáz oldalnyi multimédiás összeállítás, népzenével, néptánccal kapcsolatos hosszabb tanulmányok és rövidebb cikkek tárhelye.

Idézetek[szerkesztés]

Néphagyománnyal, népzenével és néptánccal kapcsolatos idézetek[8] gyűjteménye.

Kvíz[szerkesztés]

Néphagyománnyal, népzenével és néptánccal kapcsolatos játékos kvíz[9] három választható szinttel, képeket, hangokat és videókat is tartalmazó kérdésekkel.

Sajtófigyelő[szerkesztés]

Népművészeti témájú sajtófigyelő oldal a Tallózó,[10] melyben 2003 óta gyűlnek témába vágó cikkek, hírek. Több ezer írás elérhető és kereshető itt.

Képgaléria[szerkesztés]

A Galériában[11] több mint ezer népzenével és néptánccal kapcsolatos fotósorozat szerepel kereshető adatbázisban. Az adatbázist minden regisztrált felhasználó bővítheti.

Fórum[szerkesztés]

Fórumot[12] ad kérdéseknek, segítségkérésnek és segítségnyújtásnak.

Alkalmazások[szerkesztés]

  • Android alkalmazás[13] (közzétéve 2015-ben), mellyel Android-os okostelefonon és táblagépen is hallgatható a Folkrádió és követhető a műsorújság. Elérhető továbbá a sajtófigyelő, az eseménynaptár, valamint a képgaléria.
  • iOS alkalmazás[14] (közzétéve 2019-ben), mellyel iPhone okostelefonon és iPad-on hallgatható a Folkrádió és követhető a műsorújság. Elérhető továbbá a sajtófigyelő, az eseménynaptár, valamint a képgaléria.

Közösségi oldalak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A rádiósok balról jobbra: Zagyva Natália, Auth Gábor, Biri Elvira, Boskó András, Kemecsei Gábor és Káplár Tamás.
  2. Hangtár
  3. Folknaptár
  4. Jagamas János és Faragó László: Romániai magyar népdalok, Kriterion Könyvkiadó Bukarest 1974, 37. dal.
  5. A párja vesztett gerlice dalszöveg oldala.
  6. Dalszövegek
  7. Folkszemle
  8. Idézetgyűjtemény
  9. Tudáspróba
  10. Tallózó
  11. Galéria
  12. Fórum
  13. Folkrádió Android alkalmazás
  14. Folkradió IOS alkalmazás