Festetich-kódex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Festetich-kódex
Kinizsi Pálné Magyar Benigna imádságos könyve
Kinizsi Pálné Magyar Benigna imádságos könyve

Szerzőismeretlen
Megírásának időpontja1493 körül
Nyelvmagyar magyar
Témakörvallás
Műfajimádságos könyv
Külső hivatkozásMEK OSzK

A Festetich-kódex vagy Festetics-kódex[1] Kinizsi Pál feleségének, Benignának az imádságoskönyve, mely 208 levélből áll és 1493 körül íródott pergamenre. Valószínűleg egyetlen ember műve, és a hibák alapján másolat. A nagyvázsonyi pálos kolostorban írták.

Korát a 177. lapon található szövegrészlet alapján állapították meg: „Paal wram betegseegerewl zerzet Imaadsaag" – Kinizsi Pál 1494-ben hunyt el, tehát a kódex ez előtt íródott.

Az imádságoskönyvben található zsoltárok fordítása a többi korabeli fordítástól igen eltérő, így a kódex ebből a szempontból is fontos emlék. A kódex a 18. században a Festetics család tulajdonába került, innen kapta a nevét. 1947 óta az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

A pálosok 1513-ban még egy imádságos könyvet másoltak Beningnának, ez a Czech-kódex néven ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Festetics-kódex. [2018. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)

Források[szerkesztés]

  • Zolnai Gyula: Nyelvemlékeink a könyvnyomtatás koráig. Budapest: Magyar Tudományos Akadémia; (hely nélkül): Eggenberger. 1894. 28. o.  
  • FESTETICS-KÓDEX. Magyar Nyelvemlékek, OSZK. [2013. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 17.)
  • Magyar katolikus lexikon Festetics-kódex
  • Festetics-kódex, 1494 előtt. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata bevezetéssel és jegyzetekkel. Közzéteszi, a bevezetést és a jegyzeteket írta: N. ABAFFY Csilla, Budapest, Argumentum, Magyar Nyelvtudományi Társaság, 1996 (Régi Magyar Kódexek 20.)
  • A Festetics-kódex az Ómagyar Korpuszban
  • Festetics-kódex. Nagyvázsony, Pálos kolostor, 1493. Kinizsi Pálné Magyar Benigna imádságoskönyve; szerk. Kertész Balázs, Káldos János; OSZK MEK, Bp., 2007 (Digitális kincstár) – CD-ROM

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]