Czech-kódex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Czech-kódex első oldala.

A Czech-kódex [e.: ceh] 1513-ban írt magyar nyelvű imakönyv, amelynet Kinizsi Pál felesége, Magyar Benigna számára készítettek. 20 évvel a Festetich-kódex után készült, annak kiegészítésének tekinthető.

Felépítése[szerkesztés]

A színes iniciálékkal gazdagon díszített kézirat 98 levél terjedelmű, 2 levele hiányzik.

A 180. lapon szereplő kolofon alapján tudjuk, hogy a nagyvázsonyi pálos kolostorban másolta Fráter M. Fekete, vörös és kék tintával íródott, az írás egyetlen kéz munkája. A díszítéseket más személy készíthette.[1]

Tartalma[szerkesztés]

Az imádságos könyv a kolostor alapítójának felesége számára íródott, aki folyamatosan támogatta őket. Az írója ismerte a 20 évvel korábban készült Festetich-kódex tartalmát, mert annak kiegészítéseként készítette.

  • a két kódex együtt tartalmazza az Officium Beatae Mariae Virginis teljes magyar fordítását
  • a szombati Mária officiumnak nyári vesperása
  • a Magnificat
  • zsoltárok - szövegében egyezés van az 1438 után íródott úgynevezett huszita Biblia zsoltáraival, melyek az Apor-kódexben maradtak fenn.
  • Szent Brigitta 15 imádsága
  • Himnusz a felfeszített Krisztushoz

Története[szerkesztés]

Az 1522-es Keszthelyi kódexben és, 1531-es Thewrewk-kódexben pontosan egyező szövegek vannak, ami valószínűsíti hogy ebből másolhatták. Apor-kódex 1782-ig a rend feloszlatásáig a nagyszombati klarisszáknál lehetett. Az érsekújvári ferencesek könyvtárában Czech János, Győr polgármestere 1833-ban a fedezte föl a kódexet. A kézirat 1851-ben ajándékozás útján került az MTA Könyvtárába. Eredeti kötése már ekkor hiányzott, ezután tették csattal ellátott egészbőr kötésbe. Korábbi jelölése Magyar Codex 12° 2, míg jelenlegi K 42.

Újraközlései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Czech-kódex
  • Magyar Nyelvtudományi Társaság: Czech-kódex (hasonmás kiadás)
  • Czech-kódex. 1513. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata. [A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának K 42 jelzetű kódexéről készült.] Jegyzetekkel közzéteszi és a jegyzeteket írta: N. ABAFFY Csilla, a bevezetést írta: N. ABAFFY Csilla és CSAPODI Csaba, Budapest, Magyar Nyelvtudományi Társaság, 1990. (Régi Magyar Kódexek 4.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]