Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín
BKV Vasúti Járműjavító Kft.
Jármű tárolócsarnok a metrókocsiszín területén (2005)
Jármű tárolócsarnok a metrókocsiszín területén (2005)
TelepülésBudapest X. kerülete
Cím1106 Budapest, Fehér út 1/b.
Építési adatok
Építés éve19501975
Építési stílusmodern építészet
Hasznosítása
Felhasználási területvontatási karbantartó telep
Elhelyezkedése
Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín (Budapest)
Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín
Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 02″, k. h. 19° 07′ 49″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 02″, k. h. 19° 07′ 49″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fehér úti Főműhely és metró kocsiszín (BKV Vasúti Járműjavító Kft.) egy nagy területen elhelyezkedő közlekedéssel kapcsolatos üzemi létesítmény, amely a budapesti Örs vezér tere közelében található.

Jellemzői[szerkesztés]

A budapesti városvezetés az épülő az M2-es metróvonal számára 1950-től fokozatosan sajátította ki a területet és hozta létre a létesítményt a Metró Budapesti Földalatti Vasút által üzemeltetett kelet-nyugati metró mellett a BKV (1968-ig FVV) villamosainak tárolására és javítására. Eredetileg a gödöllői HÉV járműveinek tárolása és javítása is a feladatai közé tartozott volna, de később Cinkotán saját üzem épült erre a célra. A korábban a Lóversenytérhez (ma: Kincsem Park) tartozó, mintegy 21 hektáros területen a teljes karbantartóbázis 1975-re készült el. A területen az alábbi létesítmények kaptak helyet: kocsiszín, fődarabjavító, pálya- és alagút-fenntartási épület, központi raktár, ideiglenes raktár, iroda és szociális épület, épületgépészeti főjavító, áramátalakító, VBKM felvonulási épületek, építmény-fenntartási barakk épület, KISZ-klub.

Az üzem napjainkban is használatban van, és az M2-es metró szerelvényei mellett villamosok javítását is ellátja. Vágánykapcsolata van az M2-es, közvetetten az M3-as metróvonalakkal, a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonallal és azon keresztül a Gödöllői HÉV-vel (az Albertirsai út felé),[1] és a 3-as villamos vonalával (Fehér út felé). A járműtelepi vágányhálózat teljes hossza – a két forgalmi vágány nélkül – 9,4 km.

Érdekesség, hogy az üzem területén számos régi metró- és villamos-szerelvény található.

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kiágazó vágány az Albertirsai úton áthaladva találkozik a Gödöllői HÉV Örs vezér terei végállomásáról induló, és a Kerepesi út mellett haladó összekötő vágányával. Ezt követően a Kőbányai teherpályaudvarnál csatlakozik a nagyvasúthoz.

Források[szerkesztés]