FBC Torinese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FBC Torinese
Csapatadatok
Teljes csapatnévFootball Club Torinese
SzékhelyTorino, Olaszország
Alapítva1894
Megszűnt1906
StadionVelodromo Umberto I
BajnokságOlasz labdarúgó-bajnokság
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

A Football Club Torinese, rövidítve FBC Torinese egy már megszűnt olasz labdarúgócsapat. A klubot 1894-ben alapították és 1906-ban szűnt meg. A legjobb eredményük egy második hely.

Története[szerkesztés]

A Torinese a legrégebbi torinói labdarúgóklub, régebbi mindkét jelenlegi első osztályú klubnál, a Juventusnál és a Torinónál is. A klub egyike az olasz labdarúgó-bajnokság 4 alapító csapatának. Az első szezonban, 1898-ban rögtön az első körben kiestek, az Internazionale Torino 2–1-gyel búcsúztatta őket. A következő szezonban ugyanilyen eredménnyel estek ki, de ekkor egy másik torinói csapat, a Ginnastica Torino búcsúztatta őket.

1900-ban az Internazionale beolvadt a klubba, de megtartották a Torinese nevet.[1] Ebben a szezonban, az új játékosokkal kiegészülve, történetük során először és utoljára eljutottak a bajnokság döntőjébe. A döntőig vezető úton többek között a Juventust és a Milant is búcsúztatták.

A csapat életében ezután egy év szünet következett, ezután 1902-ben már ismét indultak a bajnokságban. A szezon során több nagyon magabiztos győzelmet is arattak, többek között a városi rivális Juventust 4–1-re győzték le. Ám ezúttal is az elődöntő volt a végállomás, ahol a címvédő Genoa CFC gólgazdag mérkőzésen, 4–3-mal búcsúztatta őket.

A klub megszűnése[szerkesztés]

1906-ban a Juventus pár tagja úgy határozott, hogy elköltöztetik a klubot Torinóból.[2] A klubból emiatt páran kiváltak, és megalapították a mai Torino FC elődjét. A Torinesétől többen is az új klubhoz igazoltak, így a mivel a klubnál csak pár játékos maradt, így megszűntek.[1]

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Sikerek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Edoardo Bosio and Football in Turin. Life in Italy. (Hozzáférés: 2024. augusztus 26.)
  2. La Storia della Juventus - 1905”, JuventusStory.it, 2007. június 8.. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. augusztus 15.)