Fábri Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fábri Géza
Fábri Géza
Fábri Géza
Életrajzi adatok
Születési névFábri Géza
Született1953. augusztus 11. (70 éves)
Zenta, Jugoszlávia
Pályafutás
Műfajoknépzene
Aktív évek1987– napjainkig
EgyüttesMentés Másként Trió, Vágtázó Csodaszarvas
Hangszerkoboz, tambura, oud
DíjakPárhuzamos Kultúráért díj 2012[1]
Tevékenységnépdalénekes

Fábri Géza weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fábri Géza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fábri Géza (Zenta, 1953. augusztus 11. –) magyar népzenész, kobzos, énekmondó, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. A Hívogató együttes egyik megalapítója, majd Vízöntő együttes (1992), Mentés Másként Trió (2005), a Vágtázó Csodaszarvas (2006) együttesek tagja.

Életrajz[szerkesztés]

Tanulmányok[szerkesztés]

Zentán született 1953. augusztus 11-én. Bár már a középiskolában is érdeklődött a népdal és népzene felé, felsőfokú tanulmányait a József Attila Tudományegyetemen kezdte és fejezte be matematika-fizika szakon. A Szegeden lévő felsőoktatási intézményben 1977-ben végzett középiskolai tanári oklevelet szerezve. 1972-től tagja volt a Szegedi Egyetemi Énekkarnak, amelynek akkori karnagya Szécsi József volt. Ez a tagság öt évig tartott. Ez idő alatt csatlakozott a Magyarországon kialakuló táncház mozgalomhoz.

Munkássága[szerkesztés]

Szülővárosában helyezkedett el mint matematika-fizika szakos tanár. A tanítás mellett a népzenei feldolgozásokkal és az eredeti hangszeres-énekes népzene tolmácsolásával foglalkozott. Az egykori Hívogató Együttes tagjaként lett a táncházmozgalom egyik elindítója és egyben meghatározó személyisége, egyénisége a Vajdaságban. Ez időtől kezdve kezdi el gyűjteni a délvidéki magyar tamburamuzsikát. Az 1980-as évek közepétől pedig az eredeti kobozmuzsika irányába kezd egyre inkább fordulni az érdeklődése. Ezen érdeklődés vezeti arra, hogy feltárja a titokzatos, ázsiai eredetű hangszerről szóló ismereteket. Előbb egyénileg, régi felvételekről tanulja a kobozzenét, majd az 1990-es évektől kezd együtt zenélni eredeti zenét játszó kobzosokkal. Ebben az időben Kanalas Évával rendszeresen szerepel táncházlemez-felvételen. Ezeken kobozszólóval és énekkísérettel hallható.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Mentés Másként - 2005 (stúdióalbum)
  • Menyegző / balladák és kolindák Bartóknak - 2007 (szerzői kiadás)
  • Élő nap - 2008 (szerzői kiadás)

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Párhuzamos Kultúráért 2012 Díjazottak. Mediawave. (Hozzáférés: 2012. május 8.)

Források[szerkesztés]