Eyjafjörður

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eyjafjörður
Az Eyjafjörður nyáron
Az Eyjafjörður nyáron
Ország Izland
Település Északkeleti régió (Izland)
Elhelyezkedése
Eyjafjörður (Izland)
Eyjafjörður
Eyjafjörður
Pozíció Izland térképén
é. sz. 65° 51′, ny. h. 18° 08′Koordináták: é. sz. 65° 51′, ny. h. 18° 08′
A Wikimédia Commons tartalmaz Eyjafjörður témájú médiaállományokat.

Az Eyjafjörður a leghosszabb fjord Izlandon. A sziget északi középső részén található fjord a Tröllaskagi-félszigettől keletre helyezkedik el, a második legnépesebb izlandi régió mellett.

Eyjafjörður elhelyezkedése Izland térképén
Akureyri látképe hajnalban, a fjord keleti részéről fotózva

Földrajza[szerkesztés]

A szűk és hosszú fjord a szájától a végéig mintegy 60 kilométer hosszú és legszélesebb pontján 25 kilométer széles, míg átlagosan csak 6-10 kilométer a szélessége. A fjordból a nyugati oldalán két kisebb fjord ágazik ki, az Ólafsfjörður és a Héðinsfjörður. A fjordot körülölelő táj bővelkedik domb- és hegyvidékekben. A fjord nyugati partvidékén nyúlnak magasabbra a hegyek a Tröllaskagi-félszigeten. A fjord partvidékén nincsenek igazán part menti síkságok, ezért a hegyek közvetlenül a tengert érik el, amelynek köszönhetően a partvidék egyes helyeken igen meredek. A fjordra számos völgy nyílik, elsősorban a nyugati, hegyvidékes oldalról, mint például a két legnagyobb a Hörgárdalurés a Svarfaðardalur. A Dalsmynni az egyetlen kelet felől a fjordra nyíló völgy. Az Eyjafjörður fjordra a legnagyobb völgy, amely nyílik, szintén az Eyjafjörður nevet viseli. A fjordba számos folyó torkollik, melyek közül a legjelentősebbek az Eyjafjarðará, a Fnjóská és a Hörgá. A Hrísey sziget az Eyjafjörður közepén található és a második legnagyobb sziget Izland közelében, melyet gyakran az "Eyjafjörður gyöngyének" is szoktak emlegetni.

Népesség[szerkesztés]

Az Eyjafjörður régió Izland második legnépesebb régiója, a főváros, Reykjavík után. A régió teljes lakossága 24 000 főt tett ki 2008-ban. A legnagyobb város Akureyri, míg más települések a régióban: Dalvík, Ólafsfjörður, Hrísey, Árskógssandur, Hauganes, Hjalteyri, Hrafnagil, Svalbarðseyri és Grenivík. Ezen települések többsége mezőgazdasági javak termeléséből és a halászatból származó bevételekből él, míg Akureyri szolgáltatási központ és dinamikusan fejlődő egyetemmel rendelkezik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eyjafjörður című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]