European Mantra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
European Mantra
Információk
Eredet Magyarország, Budapest
Aktív évek2001 március – 2008. október 12.
2010. február 21. – napjainkig
MűfajInstrumentális rock, heavy metal, dzsessz
KiadóSmart Music, Hunnia Records
Tagok
Borlai Gergődob
Lukács Pétergitár
Nagy Jánosbillentyűs hangszerek
Papesch Péterbasszusgitár
Korábbi tagok
Mits Gergő – basszusgitár
Kolta Gergely – basszusgitár

Az European Mantra weboldala
SablonWikidataSegítség

A European Mantra egy 2001-ben alakult magyar együttes, amelynek stílusa a dzsesszhez áll a legközelebb, de nem lehet behatárolni csupán egyetlen zenei műfajba a zenekart, mert sok stílus keveredik zenéjükben. A zenekar négy nagylemezt adott ki és egy rendhagyó koncertet is tartott,[1] 2008. október 12-én a formáció befejezte pályafutását,[2] ám 2010 február 21-én újraegyesültek a tagok az A38 hajón és újból működik a zenekar.[3]

Története[szerkesztés]

A formációt Borlai Gergő alapította 2001 márciusában azzal a céllal, hogy az addigi felhalmozott, általa nem hagyományosnak nevezett zenei elképzeléseit formába öntse. Elsőként Lukács Péter gitáros került az együttesbe, aki Borlai szerző- és producer-társa is volt egyben, s akinek zenei világa, hangja gyakorlatilag a zenekar védjegyévé vált. A billentyűs posztra Nagy János került, basszusgitáron pedig Papesch Péter.[4]

A zenekar neve a Boom Boom együttes egyik lemezéről, az Intergalactic Megahello-ról származik, amelynek első nótája egy Mohai Tamás által szerzett instrumentális szám, European Mantra címmel.

2005. május 18-án jelent meg első nagylemezük F.A.Q. Alive címen, amelynek számait egy szlovákiai turné közben vettek fel több különböző városban, a lemezt ugyanezen a napon mutatták be az A38 Hajón.[5] Egy évvel később kiadták második lemezüket, az 5-öt is az A38 Hajón mutatták be,[6] Ezt 2007-ben a Twentyone című lemez követte, amit a Free Style Chamber Orchestra-val közösen készítettek el.

2007. december 16-án Budapesten este nyolc órai kezdettel egy rendhagyó koncertet adott az együttes az A38 Hajón, amit a basszusgitáros Papesch Péter talált ki.[1] A műsor során az egyik kedvenc Tom & Jerry epizódjukat vetítették le, mégpedig a Saturday Evening Puss címűt, amely alá a zenekar élőben zenélt.[7] Borlai így vélekedett erről:

A Tom & Jerry egy híres amerikai rajzfilmsorozat. Tom egy macska és Jerry az egér. Kettejük párharcáról szólnak az epizódok, melyekből Fred Quimby producerkedése alatt készültek a világ legviccesebb, legjobb és legmeghatározóbb rajzfilmjei. Már a F.A.Q. Alive lemez borítóján is köszönetet mondtunk Fred-nek, hatalmas inspirációt jelent számunkra munkássága.[7]

2008. október 12-én a European Mantra hivatalosan befejezte pályafutását, amit Borlai saját fórumán jelentett be[2]

2009. szeptember 14-én Borlai a fórumán azt írta, hogy „2010-ben lenne 9 éves a European Mantra nevű zenekar, így a jövő évben megtartjuk az első búcsúkoncertet”, amely végül 2010. február 21-én került megrendezésre a zenekar újraegyesüléssel együtt.[3]

2014. december 20-án megjelent negyedik, THE című nagylemezük, a zenekar az Akváriumban tartott lemezbemutató koncertet.[8]

Stílusa[szerkesztés]

A kvartett stílusát nem lehet bekategorizálni csupán egyetlen zenei műfajba, mert sok stílus keveredik zenéjükben (pop, blues, metál, funky), de talán a dzsesszhez áll a legközelebb. A zenéjükben keveredő legkülönbözőbb stílusokat nem összeolvasztani akarják, hanem minél szélsőségesebben érzékeltetni. Ugyanakkor az eredmény mégsem a műfajok közötti csapongás, hanem sokkal inkább az emberek (és a zenekar tagjainak) összetett, szélsőséges érzelmi világának kommunikálása.[4]

Tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok:

Nagy János[szerkesztés]

2003-ban a billentyűs Nagy János Az év hangszeres szólistája kategóriában EMeRTon-díjat kapott. Az alábbi művészekkel játszott együtt: Alex Acuna, Dave Samuels, David Murray, Dewey Redman, Paco Sery.

Papesch Péter[szerkesztés]

Papesch Péter "Sztallóne", a zenekar tehetséges basszusgitárosa. Rendszeresen dolgozik Gerendás Péterrel, állandó kísérője Presser Gábornak és az LGT-nek, de játszott már Tátrai Tiborral, Szentpéteri Csillával és a Morgan Workshop lemezein, s koncertjein is.

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Rendhagyó koncert. HVG.hu. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
  2. a b Feloszlás. Hangmester.hu. [2008. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 13.)
  3. a b Borlai Gergő M.M.M. - lemezbemutató koncert, European Mantra reunion. A38.hu. (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  4. a b A European Mantra-ról. GastroBlues.hu. [2008. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  5. F.A.Q. Alive lemezbemutató. Est.hu. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
  6. 5 lemezbemutató. A38.hu. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
  7. a b Rendhagyó koncert. Zenész.info. [2009. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
  8. European Mantra @ Akvárium Klub. Funzine. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 29.)

További információk[szerkesztés]