Szubmediterrán és szubkontinentális xeroterm erdők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Európai szubmediterrán és szubkontinentális száraz erdők szócikkből átirányítva)

A szubmediterrán és szubkontinentális xeroterm erdők (Quercetea pubescentis (Doing 1955) Scamoni & Passarge 1959),[1] illetve: európai szubmediterrán és szubkontinentális száraz erdők (Quercetea pubescentis-petreae (Oberd., 1948) Jakucs, 1960)[2] a lomblevelű erdők egyik osztálya. Önálló társulástani osztálynak csak 2002-ben ismerték el,[1] ezért felosztása még vitatott. Valószínűnek tűnik, hogy legalább 5 rendből, több mint 10 asszociációcsoportból áll, és ezekbe mintegy félszáz társulás tartozik.

Elterjedésük[szerkesztés]

Jól behatárolható éghajlati övezetet foglalnak el a hűvös mérsékelt övi lombhullató erdők és a mediterrán éghajlatra jellemző, főleg örökzöld növényekből álló keménylombú erdők öve között.

Európában[szerkesztés]

Az atlantikus, humid Nyugat-Európában a xeroterm erdők öve viszonylag keskeny, de délkelet felé egyre szélesedik, mígnem Délkelet-Európában, ahol mind a szubkontinentális, mind a szubmediterrán klíma a xeroterm erdőknek kedvez, szélessége eléri az 1000 km-t, Szlovákiától Görögországig.

Rendszertani tagolása[szerkesztés]

A taxon rendszertani helyzete sokáig bizonytalan volt; társulástani osztálynak hivatalosan csak 2002-ben ismerték el. Ennek eredményeként tagolása, az egyes alárendelt taxonok rendszertani helyzete némileg még bizonytalan. A magyarországi száraz tölgyesek osztályozása, asszociációik besorolása azért is igen problematikus, mert a Kárpát-medence egyes részein különböző típusú éghajlati hatások dominálnak.

Társulástani rendjei és asszociációcsoportjai (részleges felsorolás):

  • A délkelet-európai molyhos tölgyesek (Orno–Cotinetalia Jakucs 1960) rendje Közép- és Kelet-Európa szubmediterrán molyhos tölgyes erdeit és cserjeerdőit tartalmazza. Magyarországról egyetlen társuláscsoportját ismerjük:
  1. pannóniai molyhos tölgyesek (Orno–Cotinion Soó, 1960) – két alcsoport[3] összesen nyolc társulásával.
  1. szubkontinentális száraz tölgyesek (Quercion petraeae Zólyomi et Jakucs 1957) két alcsoport összesen hat társulásával;
  2. balkáni cseres tölgyesek (Quercion farnetto I. Horvat, 1954) két alcsoport összesen öt társulásával;
  3. szubkontinentális tölgyesek és elegyes xeroterm erdők (Aceri tatarici–Quercion Zólyomi et Jakucs 1957) négy alcsoport összesen 22 társulásával;

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]