Etiológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az etiológia (más néven aetiológia, aitiológia) a dolgok ok-okozati összefüggéseinek vizsgálata, általában valamilyen szaktudomány keretein belül.[1] A kifejezés a görög aitia (’ok’) és logos (’tudomány’) szavakból származik.

Használja bizonyos jelenségek okait kutatva a biológia, filozófia, de a fizika is. Általában véve az etiológia a folyamatok, cselekmények mögötti okokkal foglalkozik.

Az orvostudományban az etiológia a patológiai betegségek okait, hátterét kutatja.

A Bacillus anthracis okozza a [[lépfene]] megbetegedést.
A lépfenebacilusok okozzák a lépfene megbetegedést.

Teológiai szempontból az etiológia bizonyos nevek, történések utólagos magyarázatát végzi el – például a Genezis 19-ben miért vannak sópillérek a Holt-tenger vizében.

Az etiológiai mítosz pedig egy olyan mítosz, mely egyes elnevezések eredetének magyarázatát hivatott megadni: A Delphoi név például Apollon Delphionos istenséggel van összefüggésben. Ezeket a neveket a Homérosz-mítosz magyarázza, miszerint Apollo krétaiakat vitt át delfin képében a Földközi-tengeren, hogy saját papjaivá tegye őket. Habár jelen esetben van kapcsolat a Delphoi és a delphis között, általában nehezebb az ilyen kötődéseket leírni.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Magyar katolikus lexikon

Külső hivatkozások[szerkesztés]