Erzsébet ligeti híd (Békés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Erzsébet ligeti híd Békés szócikkből átirányítva)
Erzsébet ligeti híd
ElhelyezkedéseBékés Erzsébet Liget
Áthidalt akadályÉlővíz-csatorna
Szerkezettípusfaszerkezetű híd
Funkciógyalogos híd
Teljes hosszúsága14,3 m
Szélesség2,25 m
Sávok száma1
Átadás ideje2007.
Elhelyezkedése
Erzsébet ligeti híd (Békés)
Erzsébet ligeti híd
Erzsébet ligeti híd
Pozíció Békés térképén
é. sz. 46° 46′ 28″, k. h. 21° 07′ 47″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 28″, k. h. 21° 07′ 47″
Térkép

Az Erzsébet ligeti híd Békés városában található, a Karacs Teréz utcai lakótelepet, az Erzsébet ligetet valamint a közelben található Jantyik utcai művelődési központot és a városi sportcsarnokot köti össze.

Története[szerkesztés]

A békési lakosok régi álma volt egy gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd a Karacs Teréz és a Jantyik Mátyás utca között. Ugyanis a Karacs Teréz utcai lakóteleppel szemben lévő Művelődési Központ és a Városi sportcsarnok megközelítése annak ellenére, hogy a lakóteleppel szemben vannak csak kerülővel volt lehetséges ( a Fábián utcai vagy a Főtéri híd felé kellett kerülni). 2004-ben és 2005-ben a Madzagfalvi Napok rendezvény idejére pontonhíd épült így megvalósult a közvetlen összeköttetés az Élővíz-csatorna két partja között.

2006-ban a Körösök Völgye Natúrpark Kiemelten Közhasznú Egyesület, a pontonhíd helyére hidat terveztetett, melynek tervezői Bánfi Ádám statikus vezetőtervező és Latorczai Balázs statikustervező voltak. Az új hidat végül 2007 május 15-én adták át a gyalogos és kerékpáros forgalomnak. A híd 14,3 méter hosszú és 2,25 méter széles. A híd a meglévő hidaktól eltérő szerkezettel épült. Az egyik hídfő, amelynél a két felfelé keskenyedő tartóoszlop került behelyezésre, elsőrendű szerepet tölt be. Ehhez rögzítették az acél tartószerkezeteket. A másik hídfő görgős szerkezettel készült, a hőtágulás jelensége miatt. A híd járófelülete fából készült, a hídfők vasbeton szerkezettel készültek.

Források[szerkesztés]