Emdeni lúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emdeni lúd
Vad emdeni lúd Tasmániában
Vad emdeni lúd Tasmániában
Természetvédelmi státusz
Háziasított
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Nem: Anser
Faj: Nyári lúd (A. anser)
Alfaj: Házi lúd (A. a. domestica)
Tudományos név
Anser anser domestica
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Emdeni lúd témájú médiaállományokat és Emdeni lúd témájú kategóriát.

Az emdeni lúd a házi lúd (Anser anser domestica) egyik közismert változata; az egyik legrégibb lúd kultúrfajta. Általánosan használt nevét Emden városról kapta, de időnként brémai lúdnak is nevezik.

Elterjedése[szerkesztés]

Sokáig főleg Frízföld keleti részén és Angliában tenyésztették. Az angol gyarmatosítók a világ számos részére betelepítették.

Története[szerkesztés]

Az Emden vidékén élt, különlegesen nagy testű nyári lúd (Anser anser) és a toulouse-i lúd keresztezésével tenyésztették ki. Ezután sikerrel használták több más, elsősorban étkezési célra tenyésztett változat, így a magyar lúd és a pomerániai lúd minőségének javítására.

Az angol tenyésztők némileg megváltoztatták eredetileg ívelt nyakú, a hattyúra emlékeztető megjelenését (alkatának emiatt a sajátossága miatt a néphiedelem szerint a házi lúd és a hattyú keresztezésével jött létre).

Tulajdonságai[szerkesztés]

Teste nagy, a tolla fehér. Haslebenye kettős, mint a toulouse-i lúdé, de nem olyan nagy, hogy megnehezítse járását és a legelést. A gúnár hizlalt testtömege 10–15 kg (öregen 8–10 kg), a tojóé 10–12 kg. A háta hosszú, széles és lapos, lábszára sötét narancssárga.

A szeme nyílt, írisze világoskék. Csőre középhosszú, széles, a töve erős, sötét hússzínű.

Hófehér tollazata tömött, puha, sok pehellyel. A frissen kelt libák pelyhe szürke és első tollazatuk is olyan szürkés, mint a hattyúé. A gúnárok vagy fehéren kelnek ki a tojásból, vagy gyorsan megfehérednek, a nőstények tolla azonban csak a második őszi vedléstől fehér.

Életmódja[szerkesztés]

Gyorsan fejlődik: 10–12 hét alatt felnő. Az első évben alig tojik, és a tojások csak a második évtől alkalmasak a költésre. A harmadik-negyedik évben decembertől áprilisig átlag 50-et tojik. Jól költ.

Felhasználása[szerkesztés]

Hús-, zsír- és tolltermelésre is kiváló. Mája középnagy.

Források[szerkesztés]