Ekcéma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ekcéma
Típusos, mérsékelt bőrgyulladás
Típusos, mérsékelt bőrgyulladás

Szinonimákizzag
LatinulDermatitis atopica
AngolulEczema
Osztályozás
BNO-10L20 - L30
BNO-9692692
Epidemiológia
Földrajzi előfordulásAz egész világon
Prevalencia
MagyarországonAtópiás dermatitis prevalencia[1]
Világszerte2010-ben 3,5% (230 millió ember), növekvő tendenciájú
Leírás
Érintett szervekBőr (anatómia), immunrendszer
EtiológiaGenetikai hajlam (erre utal a családi halmozódás és az öröklődés, , plusz környezeti tényezők (külső vagy belső allergének)
Főbb tünetekSzáraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik; a végtagokon a leggyakoribb.
DiagnosztikaA jellegzetes bőrtünetek észlelése
SzövődményekStaphylococcus aureus ráfertőzés
KezelésHelyi bőrgyógyászati és általánosan ható antiallergiás és gyulladáscsökkentő gyógyszerek
KórjóslatTünetmentesség megfelelő -sokszor hosszas - kezeléssel elérhető, fontos a kiváltó tényezők azonosítása, és a beteg kitettségének megszüntetése
Adatbázisok
OMIM603165
DiseasesDB4113
MedlinePlus000853
eMedicineDerm/38  Ped/2567
MeSH IDD004485
A Wikimédia Commons tartalmaz Ekcéma témájú médiaállományokat.

Az ekcéma (régi magyar nevén izzag[2]) a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége.[3]

Tünetek[szerkesztés]

Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik; a végtagokon a leggyakoribb. Rendszerint hullámokban jelentkezik: a beteg bőrfelület állapota egy időre jelentősen javul, majd időnként kiújul és fellángol az atópiás bőrgyulladás.

Kiváltó okok[szerkesztés]

Külső hatások[szerkesztés]

A környezeti hatások (például a szappanok, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek) befolyásolhatják az ekcéma kialakulásának valószínűségét, csakúgy, mint a betegség időnkénti fellángolását.[4]

Belső tényezők[szerkesztés]

Az atópiás dermatitiszt[5] nemcsak külső hatás válthatja ki, hiszen ugyanaz a vegyi anyag nem okoz mindenkiben tüneteket, hanem a beteg szervezetétől, sőt, pszichés állapotától is függ, hogy kialakul-e az ekcéma (hajlam). Például állandó stressz hatásának kitéve romlik a szervezet ellenálló képessége.

Tünetmentesség[szerkesztés]

Az ekcéma tünetmentesíthető: a bőrtünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetők, azonban nem ritka, hogy változó intenzitással újból megjelenik. Ilyenkor fenntartó kezelésre van szükség a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki.

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének 10%-a szenved valamilyen fajtájában. Az egyes anyagok irritáció (toxikus irritatív dermatitis) vagy allergiás reakció (allergiás kontakt dermatitis) révén okozhatnak bőrgyulladást.

Toxikus irritatív dermatitisz esetén valamilyen irritáló anyag (kémiai anyagok, kozmetikumok) a bőrön akut gyulladást hoz létre. A bőr élénkvörös, meleg tapintású lesz, feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében.

Az allergiás reakció esetében egy bizonyos anyaggal való érintkezés (néha esetleg az első néhány érintkezés) még nem hoz létre reakciót, a következő alkalommal azonban már 4-24 órán belül viszketést és bőrgyulladást okozhat. A tünetek súlyossága változó, az enyhe bőrpírtól a hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet. Először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. A szervezet a már kialakult allergiát évekig “nem felejti el”. Nem fertőző betegség.

Típusai[szerkesztés]

Atópiás dermatitis[szerkesztés]

Az atópiás dermatitis az egyik leggyakrabban megjelenő formája az ekcémának. Nagy általánosságban tekintve gyermekkorban kezdődik, és felnőttkorra gyakran enyhül, vagy teljesen elmúlik. Ez a típus annak a része, amit az orvosok atópiás triádnak neveznek. A „triád” szó jelentése: három. A másik két betegsége ennek az összetevőnek az asztma és a szénanátha. Sok embernél, aki az ekcéma ebben a formájában szenved, mindhárom betegség fennáll.

Diszhidrotikus ekcéma[szerkesztés]

A diszidrotikus ekcéma úgy ismerhető fel, hogy kis hólyagok keletkeznek a kezeken és a lábakon. Ez a fajtája sokkal gyakoribb a nők-, mint a férfiak esetében. A kialakulásának okai lehetnek az allergia, a gyakran nedves kezek és lábak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr Harangi Ferenc: Atópiás dermatitis gyermekkorban. Pécsi Egyetem Doktori Iskola. [2014. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 15.)
  2. Ekzéma. A Pallas nagy lexikona
  3. Dr Horváth Balázs: Az ekcéma. Webbeteg
  4. Dr Kohán József: Allergiás bőrbetegségek – ekcéma. Csaladinet.hu
  5. Atópiás dermatitisz. [2013. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 13.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]