Egészséges erotika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egészséges erotika
(Sound Eroticism)
1986-os magyar film

Bozodi (Koltai Róbert) és Falkay elvtárs (Rajhona Ádám) a kamera álcázásául szolgáló képpel
Bozodi (Koltai Róbert) és Falkay elvtárs (Rajhona Ádám) a kamera álcázásául szolgáló képpel
RendezőTímár Péter
Műfajfilmvígjáték
filmszatíra
ForgatókönyvíróTímár Péter
DramaturgRozgonyi Ádám
FőszerepbenRajhona Ádám
Koltai Róbert
Haumann Péter
Kristóf Kata
Németh Judit
ZeneTímár Péter
OperatőrKardos Sándor
VágóTímár Péter
JelmeztervezőStenger Zsuzsa
DíszlettervezőGárdonyi László
Gyártás
GyártóMAFILM Dialóg Filmstúdió
Ország Magyarország
NyelvMagyar
Játékidő94 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMokép
BemutatóMagyarország 1986. július 10.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egészséges erotika Tímár Péter 1985-ben, fekete-fehérben forgatott, 1986-ban bemutatott bohózata. A film egy vidéki ládagyárban (a filmben: „ladagyár”) játszódik a Kádár-korszak végén, ahol a ládagyár vezetője és az üzemi tűzoltó ipari kamerát helyez el a női öltözőben. Az irodában elhelyezett tévén kísérik figyelemmel az öltözőt és ehhez vendégeket is hívnak. Ezzel kívánnak vevőket szerezni az eladhatatlanul tornyosuló ládáikra. A film jeleneteit a MAFILM fóti telepén vették fel, itt építették fel a "díszlet"-üzemet.

Cselekmény[szerkesztés]

A vidéki „ladagyárban” fásult munkásnők gyártják az eladhatatlan gyümölcsösládákat, amelyek egyre csak halmozódnak az üzem udvarán. A gyár vezetője, az egy szem férfi dolgozó (Falkay) legfőbb napi tevékenysége, hogy tekintélye romjait próbálja megőrizni női alkalmazottai előtt.

Akkor kezd megváltozni az élet, amikor új üzemi tűzoltó érkezik, a simlis Bozodi. Együtt sütik ki a rejtett ipari videókamera felszerelésének ötletét. A kamerát a női öltöző falán lógó dekoráció (az egykori papír húszforintos hátoldalán szereplő férfiakt) mögé rejtik el. Erről még a minden lében kanál, vérbő titkárnő, Ibike sem tudhat, ez a férfiak titkos összeesküvése lesz.

Jó ötletnek tűnik, hogy az üzletfeleket is bevonják ebbe a szórakozásba és valóban: fellendül a láda-kereskedelem (pl. Piros Palkót, a paprikabárót sikerül rávenni 1000 láda megvásárlására). Sorra érkeznek az üzletkötők és kamionszámra hordják el a ládákat az üzemből.

Az augusztus 20-i ünnepségre (ami akkor Szent István ünnepe mellett az 1949-es alkotmány ünnepe is volt) az üzemet dekoráló munkásnők rájönnek a férfiak összeesküvésére (véletlenül leverik a képet, és megtalálják a kamerát). Augusztus 20-án az üzem igazgatója és a tűzoltótiszt mellett megjelenik az elnök és a megyei parancsnok.

A munkásnők (élükön Hajdúnéval) foglyul ejtik az üzem igazgatóját és tűzoltóját, valamint az elnöktől várnak magyarázatot, miért került a öltözőbe és az üzembe kamera. Az üzem vezetésének kezéből kicsúszik az irányítás, a munkásnők elhatározzák, hogy sztrájkba kezdenek.

Az elnök (mivel nem akar nagy incidenst, mert akkor kirúghatják) nem akarja bevonni egyik szervezetet sem, csak a megyei tűzoltóparancsnokot, aki jó barátja. Kiötlik, hogy hátul tüzet gyújtanak, és talán akkor a sztrájkolók elmenekülnek. Ez a terv azonban balul sül el, mivel az üzem területén szinte minden fából készült, a tűz fokozatosan terjedni kezd. Leginkább azért, mert a simlis Bozodi tűzoltópalackokba töltve lopkodta a benzint, és ezek használatával oltás helyett még inkább föllángol a tűzvész.

A tüzet gyújtó csoport elmenekül, az üzemben egyedül maradt Hajdúné azonnal hívja a tűzoltókat, akik már semmit nem tudnak tenni, mert mire kiérnek, az üzem teljesen leég. A két fogolynak (Bozodi és Falkay) csodával határos módon sikerül megmenekülnie.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Magyar Filmkritikusok Díja (1987)[szerkesztés]

  • díj: rendezői díj

Magyar Játékfilmszemle (1986)[szerkesztés]

  • díj: operatőri díj
  • díj: rendezői díj

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film egyes jeleneteit visszafelé játszották el a színészek, vagyis a jelenetben hátrafelé lépdeltek stb. A kész filmben ezeket a jeleneteket fordítva vágták be, ezzel újra időben helyesen látjuk a történéseket. A fordítva felvett jelenetek miatt a szereplők mozgása a korai némafilmek szereplőinek kissé szaggatott mozgását idézi fel.[2]
  • A szereplők nyelvezete kissé furcsa, mivel az író egy kifejezetten erre a filmre formált, szlengszerű szöveget írt. Ez a korabeli hivatalos nyelvezetnek a kortársak által jól ismert szövegpaneljeire épül, de a szándékos torzítások (hivatalos szórövidítések (pl. elvtárs helyett elvt), illetve ezek mintájára a normálisan nem rövidítve használt szavak rövidítése, mondatok befejezetlensége, az igék, igekötők, névelők, állítmányok stb. gyakori elhagyása) révén humorosan hat, és az akkori államigazgatási gépezet fontoskodó, de valójában üres nyelvezetét teszi nevetségessé. Ezt a hatást erősítik a bőségesen alkalmazott kétértelmű szójátékok is.[2]
  • A film forgatásáról egy 16 mm-es kézikamerával felvett amatőr werkfilm készült, amely Tímár Péter narrációjával felkerült a DVD kiadásra.
  • A filmben visszatérő momentum, hogy Falkay elvtárs az öltöző/vetkőző munkásnők után leskelődve a televízió előtt egy kefires poharat ráz.[2]
  • Az üzem tűzoltója, Bozodi idővel több tűzoltó készüléket helyezett el az üzemben, azonban a készülékekben tűzoltó anyag (hab, por stb.) helyett benzin volt. Azonban amikor az elnök és a megyei parancsnok tüzet gyújtottak, azokkal a tűzoltó készülékekkel akarták eloltani az egyre terjedő lángot, ami csak tetézte a bajt.
  • A filmben a láda helyett mindig a lada szó hangzik el.
  • A film egyik kimaradt jelenetében Bozódy (Koltai Róbert) Hajdúné (Németh Judit) biciklijét nézi a nő jelenlétében az udvaron, majd lehajol a küllőkhöz, és a nadrágja a nő szeme láttára szétreped. Ezt a jelenetet Tímár Péter két évvel később a Moziklip című filmjében a "Boldog dal" klipjében használta fel.

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

m1, m2, m3, m5, Duna TV, Duna World, Pécs TV, TV2, Filmmúzeum, Szegedi VTV, Humor 1, PRO4 / Mozi+, FEM3, ATV Spirit, Magyar Mozi TV

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az összes fenti szereplő, ld.: Filmévkönyv 1986 (pdf) pp. 25–27/418. Magyar Filmintézet, 1987
  2. a b c Klág Dávid: Harminc éve rázzuk a kefírt a meztelen nőkre. Index.hu, 2016. július 10. (Hozzáférés: 2016. július 10.)

További információk[szerkesztés]