Zimmer Feri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zimmer Feri
1997-es magyar film
RendezőTímár Péter
ProducerKálomista Gábor
MűfajFilmvígjáték
ForgatókönyvíróTímár Péter
FőszerepbenReviczky Gábor
Pogány Judit
Szarvas József
Kovács Vanda
Bíró Attila
HangKocsis Mariann
ZeneMadarász Gábor
Závodi Gábor
OperatőrSzatmári Péter
VágóTímár Péter
JelmeztervezőParádi Gabriella
Gyártás
GyártóMegafilm
Ország Magyarország
Nyelvmagyar/spanyol
Forgatási helyszín
Játékidő88 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóMokép
Budapest Film (DVD)
BemutatóMagyarország 1998. január 29.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőZimmer Feri 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zimmer Feri 1997-ben készült, 1998-ban bemutatott színes, magyar filmvígjáték, amit Tímár Péter rendezett. A film üdülős jeleneteit a budapesti Római-parton, a balatoni jeleneteit Balatonföldváron forgatták. A történetet Tímár Péter később regény formájában is feldolgozta. A film folytatása – a Zimmer Feri 2.2010-ben készült el.

Történet[szerkesztés]

Fikász Feri ötvenéves vállalkozó hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt, amibe bevonja összes rokonát, reménykedve, hogy szezon végére lerakja az alapkövet családja boldogságára. Tervének megvalósítása érdekében a lehető legrosszabb ellátást adja a szálláson, vizezi a sört, földet rak a kávéba, romlott húsból főz ételt és méregdrágán adja ki a szobákat. Üdülőjét pedig nem csak a mesélő rokon gyerek, a feketepiacról szerzett néger konyhalány, az ÁNTSZ, a német turisták, hanem a magyar maffia is megtiszteli.

Szereplők[szerkesztés]

A film emlékezetes elemei[szerkesztés]

  • Focista – Ferenc rendszeres sértő mondata Pistának, amivel arra céloz, hogy ő egy kétballábas, x lábú focista, aki miatt kikapott a Keceli focicsapat. A mondatnak több változata is van, mint "A focista modorodat!", vagy "A sárdagasztó tartalékfocista keservedet!" vagy "A díszlábú, 11-est elbaltázó valagát az ördögnek!".
  • Kinyitom a gázt – Ferenc sokszor ismétlődő mondata, amit akkor mond, ha mélypontra kerül. Ezzel leginkább arra céloz, hogy mindenkit fel akar robbantani.
  • Jaj, a roham! – Vilma ismétlődő mondata, amit akkor mond ha Ferenc felidegesíti magát, és fél, hogy idegösszeomlást kap. Ez általában a Ferenc és Pista közt kibontakozó viták szokták előidézni, amit ő (és Rozi) a legtöbbször igyekszik megakadályozni – sikertelenül.
  • Lesz haszon/Nem lesz haszon őszire – A család sokszor említi ezt, amikor abban bíznak, hogy az idény végére összejön annyi pénz, amivel ki tudják fizetni az adósságaikat.
  • Megbeszélhetnénk, kedves apámuram, kié-mennyi is a bevételből – Pista visszatérő mondata, amit akkor említ, mikor kíváncsi neki mennyi haszna lesz a profitból. Később megjelenik a "Megbeszélhetnénk, kedves apámuram, kié-mennyi is a ráfizetésből", mikor a németek lelépnek fizetés nélkül az üdülőből, vagy "Megbeszélhetnénk, kedves apámuram, kié-mennyi is a zsákmányból", mikor a lopott pénz után kutatnak.
  • Német, magyar, angol beszéd – Ferenc a vendégekhez általában Németül beszél, magyarral és angollal keverve. Eleinte Kázmérhoz és Ibolyához is így beszél, ameddig meg nem tudja, hogy magyarok.
  • Szóismétlés – Rozika gyakran bocsátkozik szóismétlésekbe egy mondatban. Például: "Kitaláljuk mink a vendégfogást, mink" vagy, "Az előbb még itt volt, az előbb" vagy "Elloptak 2000 forintot, elloptak" vagy "A pénzt ő is látta, a pénzt".
  • Gatyaigazítás – Pista teszi ezt, amikor készül beosonni Lucia fáskamrájába. A nő rendre folyton elhajtja őt.
  • A móló – A büfés Charlie, mikor valakivel beszélgetni akar, mindig kiviszi a mólónak a legszélére. Ezt teszi Pistával, s később Petivel is.
  • Ruhaváltás – Megfigyelhető, hogy az üdülő egyik női vendégének Amálkának, minden második felvételben, ok nélkül teljesen új ruhája van.
  • Lepedőcsere – Vilma furcsa szokását Lucia alkalmazza Friciéknél, miszerint első éjjel a tiszta lepedőt kell feltenni, másnap a használtat.
  • Békáznak valahol! – Tóbiás ismétli ezt folyton. A pisztolylövések hallatán hiszi azt, hogy egy játékot játszanak, melynek lényege, a béka formájú papírra rátaposnak, ami pukkanó hangot ad ki.
  • Háncsszoknya – Visszatérő tárgy, amit Luciának kell mindig viselnie pincérként az étel kiosztásánál. Noha csak Ferenc ragaszkodik hozzá igazából senki nem tartja fontosnak ezt hordani.
  • Tóbi, vigyáz a cipődre/bőrcipőre/szandálra/edzőcipődre – Amálka mondja a férjének Tóbiásnak, aki rendszerint hányni megy, mikor Feriék üdülőjében megkóstol valamit. Ilyenkor a felesége inti, hogy vigyázzon a lábbelijére, de ő mindig csak azt hányja le. A film végén Tóbiás már csak két, a lábára tekert szatyorban járkál, cipő helyett.
  • Fordított beszéd – A rablóbanda tagjai rendszerint az ellenkezőjét mondják mindennek, amit mondanak. Bár megemlítik, hogy csak egymással nem lehetnek őszinték, az esetek többségében így beszélnek.
  • Ajtófüggöny – Valahányszor Ferenc belép a konyhába, beleakad az ajtón lévő függönybe, és idegesen tépi le magáról. Megfigyelhető, hogy akkor is idegesen kapálózik, amikor a függöny már nincs is fenn az ajtón.
  • Gondnok úr – Ferencet hívják így az üdülő vendégei, bár ő mindig kijavítja őket, hogy ő itt igazgató.
  • Kolompolás – Ferenc a tűzjelző kolomppal jelzi, hogy reggeli/ebéd/vacsora van, miközben hangosan kiabálja magyarul és németül vegyesen a reggelit, ebédet, vacsorát.
  • Hirtelen megjelenés/eltűnés – A szereplők a jelenetek elején és végén rendszerint a semmiből jelennek meg hirtelen, illetve tűnnek el.
  • Éca – Ferenc sajátos elnevezése az ötletre.
  • Kolbász-szökés – Amikor az egyik vacsoránál a romlott kolbászok elmásznak, és azokat próbálják meg elfogni.
  • Tojástenisz – Amikor a szereplők tojásokkal kénytelenek pingpongozni, mert az egyetlen pingpong labdára ráléptek.
  • Pörgetés – Ferenc tolvajfogó módszere, amit apjától tanult, akinek egy szovjet tiszt mesélte el ezt az ukrán hadifogságban. A szemet egy kendővel be kell kötni, majd az illetőt meg kell pörgetni, mert a tolvajnak a mágneses tere odavonzza a bepörgetett illetőt.

Érdekesség[szerkesztés]

  • Tímár Péter Csinibaba című filmjéhez hasonlóan itt is azt a technikát találta ki, hogy a szöveget rámondatta a színészekel egy magnóra, majd ezt hol gyorsítva, hol lassítva játszotta le, a színészek meg ehhez a tempóhoz igazodva tátogták, illetve mozogták le a jelenetet. A kész változatban ezért mozognak furcsán a szereplők. De olyan jelenetek is voltak, amit az Egészséges erotikához hasonlóan visszafelé játszották el a színészek, vagyis a jelenetben hátrafelé lépdeltek, a szöveget pedig visszafelé kellett letátogni. A kész filmben ezeket a jeleneteket fordítva vágták be, ezzel újra időben helyesen látjuk a történéseket.
  • A film végén a lövöldözős jelenetnél a forgatáshoz használt egyik műanyag golyó az ajtófélfán gellert kapott, és eltalálta Tímár Péter szemét, ezért lett szemüveges. Az ajtófélfán gellert kapott golyó bekerült a filmbe.

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

m1, m2, Duna TV, Duna World, RTL Klub, Filmmúzeum, Viasat 3, Film+, Super TV2, Moziverzum, TV2, Mozi+

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Zimmer Feri témában.