Egy tündéri karácsony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy tündéri karácsony
(A Fairly Odd Christmas)
2012-es amerikai televíziós film
RendezőSavage Steve Holland
Producer
  • Scott McAboy
  • Fred Seibert
  • Marjorn Cohn
  • Lauren Levine
  • Butch Hartman
Vezető producerButch Hartman
AlapműTündéri keresztszülők
Műfaj
  • karácsonyi film
  • televíziós vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Butch Hartman
  • Ray DeLaurentis
  • Will Schifrin
  • Savage Steve Holland
Főszerepben
ZeneGuy Moon
OperatőrGordon Verheul
VágóAnita Brandt-Burgoyne
Gyártás
Gyártó
  • Billionfold Inc.
  • Frederator Studios
  • Pacific Bay Entertainment
  • Nickelodeon Productions
Ország
Nyelvangol
Játékidő66 perc
Képarány16:9
Forgalmazás
ForgalmazóNickelodeon
Bemutató
Eredeti adóNickelodeon
Eredeti magyar adóNickelodeon
Kronológia
ElőzőNőj fel
KövetkezőTündéri keresztszülők csodálatos nyaralása
Kapcsolódó műsorTündéri keresztszülők
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy tündéri karácsony (eredeti cím: A Fairly Odd Christmas) 2012-es amerikaikanadai filmvígjáték, amelyet Savage Steve Holland rendezett, a Tündéri keresztszülők élőszereplős filmtrilógiájának második darabja.[1] A főszerepekben Drake Bell, Susanne Blakeslee, Daniella Monet, Daran Norris és David Lewis láthatók.

Amerikában 2012. november 29-én mutatta be a Nickelodeon.[2] Magyarországon 2013. december 22-én mutatta be a Nickelodeon.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Timmy véletlenül balesetet okoz a Télapónak, ezért az öreg ajándék-osztogató amnéziás lesz és azt hiszi, hogy ő a húsvéti nyuszi. Most rózsaszín sapkás hősünknek, három tündérének, Tootie-nak és Crocker-nek rendbe kell tennie a karácsonyt, visszaállítani a Mikulás emlékezetét, levenni Timmy és Crocker nevét a rossz gyerek listáról és kiszállítani az ajándékokat a gyerekeknek. Nem egyszerű feladat ez, hőseink komoly kalandba kerültek az Északi-sarkon. Természetesen a manók is a főszereplőink segítségére lesznek.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Cosmo Daran Norris Markovics Tamás
Wanda Susanne Blakeslee Náray Erika
Csiribú Tara Strong
Timmy Turner Drake Bell Előd Botond
Timmy apja Daran Norris Juhász György
Timmy anyja Teryl Rothery Orosz Anna
Vicky Devon Weigel Dögei Éva
Tootie Daniella Monet Csuha Bori
Dave Travis Turner
Elmer Tony Cox
Télapó Donavon Stinson
Jorgen Mark Gibbon Megyeri János
Crocker David Lewis Fekete Zoltán
Jill Dalila Bela
Katie Olivia Steele-Falconer

Fogadtatás[szerkesztés]

Mint az előző film, a Nőj fel, Timmy Turner!, a Tündéri karácsony is népszerű film volt, 4,473 millióan nézték premier estéjén Amerikában.[4] A siker hatására készült egy harmadik élőszereplős film is, Tündéri keresztszülők csodálatos nyaralása címmel, amely szintén populáris film volt. Magyarországon 2013. december 22-én jelent meg az Egy tündéri karácsony című film, itthon is a Nickelodeon adta le.[3] A Nőj fel, Timmy Turner! sikerét azonban már nem tudta megismételni ez a film.

Gyártás[szerkesztés]

Húsz nappal a Nőj fel, Timmy Turner!, bemutatása után a Nickelodeon és a film írója Butch Hartman elmondta, hogy dolgozik a második résszel.[5] 2012. március 14-én, a Nickelodeon bejelentette a folytatást.

A filmet a kanadai Brit Columbiai Vancouverben forgatták 2012. március 23. és 2012. április 18. között.[6] 2012. november 9-én a TV Guide hivatalosan bejelentette, hogy a film premierje november 30-án lesz.[7] November 16-án azonban a Nickelodeon a november 29-re módosította.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Happy Holidays—Animated! A Worldwide Encyclopedia of Christmas, Hanukkah, Kwanzaa and New Year's Cartoons on Television and Film. McFarland & Co, 100. o. (2019. május 1.). ISBN 9781476672939 
  2. Robyn Ross: Exclusive: Nickelodeon to Premiere A Fairly Odd Christmas. TV Guide, 2012. november 9. (Hozzáférés: 2021. szeptember 12.)
  3. a b A Nickelodeon decemberi újdonságai. Mentrum. [2021. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 12.)
  4. Thursday Cable Ratings: 'Thursday Night Football' Wins Night, 'Jersey Shore', 'Burn Notice', 'It's Always Sunny in Philadelphia,' 'Project Runway All Stars' & More. TV by the Numbers. Zap2It, 2012. november 30. [2012. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)
  5. @realhartman: Working on ideas for a sequel to 'GROW UP TIMMY TURNER!', 2011. július 29. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)
  6. BC Film Commission: Film List of March 2012. BC Film Commission, 2012. március 13. [2013. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)
  7. TV Guide: Exclusive: Nickelodeon to Premiere A Fairly Odd Christmas
  8. Official Website on Nick.com. [2012. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)

További információk[szerkesztés]