Edmund Backhouse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edmund Backhouse
SzületettEdmund Trelawny Backhouse
1873. október 20.
Egyesült Királyság Darlington
Elhunyt1944. január 8. (70 évesen)
Peking
Állampolgárságabrit
Nemzetiségebrit
SzüleiFlorence Salusbury-Trelawny
Jonathan Backhouse
Foglalkozásasinológus, író
Iskolái
  • Winchester College
  • Merton College
A Wikimédia Commons tartalmaz Edmund Backhouse témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sir Edmund Trelawny Backhouse, 2. lovag (Darlington, 1873. október 20.Peking, 1944. január 8.) angol nemes, orientalista, sinológus és író, memoáríró.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Backhouse egy kvéker család gyermekeként született 1853-ban, felmenői között egyházi személyek és tudósok is voltak. Tanulmányait a dél-angliai Winchester College-ban és az oxfordi Merton College-ban folytatta, de még a végzés előtt, jelentős mennyiségű tartozásai miatt, 1895-ben elmenekült Angliából. 1899-ben érkezett Pekingbe, ahol a The Times kutatója és fordítója lett. Kínáról írott könyvei gyorsan bestsellerré váltak. J. O. P. Bland újságíróval közösen jegyezte az 1910-ben megjelent China Under the Empress Dowager („Kína az özvegy anyacsászárnő idején”) és az 1914-es Annals and Memoirs of the Court of Peking című könyvet, amelyben a császári udvar életét festi le. Az előbbi műnek meghatározó szerepe volt Ce Hszi császárné 20. századi európai megítélésében.

2011-ig csak kiadatlan kézirat formájában létezett a röviddel halála előtt, 1943-ban befejezett önéletrajzi írása, amelyben Backhouse feleleveníti, amikor 1898 és 1908 között a pekingi homoszexuális férfiak törzshelyeit látogatta, és része volt a császári udvar buja életeiben is. Backhouse a memoárt svájci orvosa, Reinhard Hoeppli felkérésére írta. A kézirat eljutott Hugh Trevor-Roper (1914–2003) brit történészhez, aki úgy döntött, hogy nem jelenteti meg, viszont felhasználta abban az életrajzban, amelyet ő maga írt A Hidden Life: The Enigma of Sir Edmund Backhouse (1973) címmel. Monográfiájában csalóként mutatja be Backhouse-t, és sokáig ez maradt az általános megítélés is a különös, különc sinológusról. Életrajzírójához hasonlóan több kritikusa is kételkedve fogadta a könyvnek azon részleteit is, amelyekben Backhouse az özvegy Ce Hszi császárnéval folytatott viszonyáról számol be. Emlékiratai szerint ez a szerelmi viszony 1908-ig, a császárné 73 éves korában bekövetkezett haláláig tartott. 2011-ben azonban az Earnshaw Books kiadó vezetője, Derek Sanhaus úgy döntött, hogy megjelenteti a művet.

Főbb művei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További hivatkozások[szerkesztés]