Doni Tanácsköztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doni Tanácsköztársaság
Az Orosz Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság tagállama
Донская советская республика
1918. március 23.1918. május 18.
Doni Tanácsköztársaság zászlaja
Doni Tanácsköztársaság zászlaja
A Doni Tanácsköztársaság területi kiterjedése.
A Doni Tanácsköztársaság területi kiterjedése.
Általános adatok
FővárosaRostov-on-Don
Beszélt nyelvekorosz, ukrán, kalmük
Pénznemrubel
Kormányzat
Államformatanácsköztársaság
ÁllamfőFyodor Podtyolkov
ElődállamUtódállam
 Orosz BirodalomDoni Köztársaság 

A Doni Tanácsköztársaság (oroszul: Донская советская республика) egy két hónapig fennálló tagköztársasága volt az Orosz Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaságnak 1918-ban.

A terület korábban a Doni határvidékhez tartozott, majd a polgárháború alatt a fehérek kezére került. 1918 márciusában a Vörös Hadsereg elfoglalta a területet és hozzácsatolták a bolsevik orosz államhoz. Májusban a doni kozákok lázadása, a breszt-litovszki béke keretében a Vörös Hadsereg kivonult a területről, és a helyén létrejött a független Doni Köztársaság.

Története[szerkesztés]

A Doni Tanácsköztársaság 1918. március 23-án jött létre, miután a bolsevikok elfoglalták Rosztov-na-Donu városát. A kozák szabadcsapatok ekkor a Kaukázus felé vonultak vissza. Április 9. és 14. között választásokat tartottak, majd létrehozták az állami tanácsot. A tanácsban 26 bolsevik és 24 baloldali szocialista forradalmár foglalt helyet. Később a tanács helyett megalakították a Szovjet Néptanácsot, vezetője a kozák származású Fjodor Podtyolkov lett, valamint a Védelmi Tanácsot, ami az ország katonai politikájával és védelmével foglalkozott.[1]

A Doni Tanácsköztársaság gyorsan hanyatlott, miután a fehérek ellentámadásának köszönhetően megszakadtak az utánpótlási vonalak, emiatt éhezések alakultak ki. 1918 áprilisában a doni kozákok felkelést szítottak, a német csapatok pedig elérték a Don folyó vonalát. A doni kozákok Pjotr Krasznov vezetésével elfoglalták Rosztov-na-Donut, amit a német seregek május 6-án szálltak meg. A tanácsköztársaság vezetői Caricinba menekültek, de a kozákok elfogták őket és Podtyolkovot kivégezték. A Doni Köztársaság május 18-án hivatalosan is annektálta a tanácsállamot.[1] A Doni Tanácsköztársaság kormánya csak szeptemberben oszlatta fel magát.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Smele 2015, 337. o.
  2. Holquist 2002, 171. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Don Soviet Republic című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.