Doctor Strange (film, 2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doctor Strange
(Doctor Strange: The Sorcerer Supreme)
2007-es amerikai film
Rendező
  • Patrick Archibald
  • Jay Oliva
  • Dick Sebast
  • Frank Paur
Producer
  • Takaaki Matsudaira
  • Frank Paur
  • Ron Hohauser
Vezető producer
  • Avi Arad
  • Ken Katsumoto
  • Craig Kyle
  • Stan Lee
  • Eric S. Rollman
AlapműDoktor Strange
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Greg Johnson
  • Craig Kyle
Hang
  • Bryce Johnson
  • Kevin Michael Richardson
  • Jonathan Adams
  • Fred Tatasciore
  • Josh Keaton
  • Paul Nakauchi
  • Tara Strong
  • Phil LaMarr
ZeneGuy Michelmore
Vágó
  • Aeolan Kelly
  • George Rizkallah
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
  • Lions Gate Entertainment
  • MLG Productions 4
  • Marvel Enterprises
Játékidő76 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/9842/E)
Kronológia
Kapcsolódó filmAz Újvilág Bosszúangyalai
További információk
SablonWikidataSegítség

A Doctor Strange (eredeti cím: Doctor Strange: The Sorcerer Supreme) 2007-ben bemutatott amerikai animációs film a Marvel Comics hasonló nevű karaktere alapján. A filmet Patrick Archibald, Jay Oliva, Dick Sebast és Frank Paur rendezte, a forgatókönyvet Greg Johnson és Craig Kyle írta, a zenét pedig Guy Michelmore szerezte. A történet egy híres sebészről, Stephen Strange-ről szól, akinek egy baleset következtében megsérülnek a kezén lévő idegei, így pedig nem műthet többé. A kétségbeesett orvosnak végül tibeti varázslók nyújtanak segítséget, akik a gyógyulásért cserébe tanítványukká fogadják őt. Az eredeti szinkronhangok közt megtalálható Bryce Johnson, Kevin Michael Richardson, Jonathan Adams, Fred Tatasciore és Josh Keaton.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. augusztus 14-én jelent meg DVD-n, Magyarországon a Budapest Film adta ki 2010. február 18-án.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején Mordo báró és egy csapatnyi mágus egy más világból származó, emberevő fenevadat üldöz, ami a csatornából került elő. A lényt hosszas üldözés után egy építkezési területen sikerül megölniük, azonban összecsapásuknak szemtanúja lesz véletlenül az ütközet közben arra autózó orvos Stephen Strange is, aki akkor még nem foglalkozik a dologgal.

Strange a közeli kórház sztárorvosa, az egyik legjobb agysebész, azonban legalább ennyire arrogáns is: csak az igazán pénzes betegekkel foglalkozik. Egy nap azonban volt szerelméhez, Gina Atwaterhez kényszerül lemenni, akinek osztályán egy tucat kómába zuhant gyerek fekszik, akiknek furcsa dolog történtek az agyukkal. A gyerekek kómába esésük előtt furcsa rémálmot látnak egy lángoló fejjel, és mikor az egyik gyerek hirtelen felriad és Stranghez ér az is megtapasztalja ezt – ám teljesen tanácstalan, ezért otthagyja őket. Később, a hazavezető úton ismét látomásai lesznek a rémálommal kapcsolatban, amik hatására a kocsija kisodródik az útról és súlyos balesetet szenved.

3 nappal a baleset után Strange egy kórházban ébred, ahol szörnyű hírrel szembesül: a kezén lévő idegek súlyosan megsérültek, ennek köszönhetően nem tud többé műteni, valamint több más feladat ellátásra is alkalmatlan lett. Strange minden vagyonát arra próbálja felhasználni, hogy rendbehozza magát, ám sehol se látja a segítséget. Az összeomlott és egyre szegényebb Strange már az öngyilkossággal próbálkozik amikor felbukkan egy Wong nevű férfi – egyike azon varázslóknak, akiket korábban a kocsijából látott -, és segítséget kínál. Wong egy térképet ad Strange-nek egy Tibetben lévő szentélyhez, ahova Gina segítségével sikerül is eljutnia. Hosszas és nehéz út után végül elérkezik a szentélyhez, ahol Wong már várta őt.

A helyen egy ősi lénnyel, a Kiválasztottal találkozik, aki szállást ad neki és a mágia segítségével történő gyógyulást is. Strange belemegy dologba, ám nem jár túl sok eredménnyel, mivel húga halála beárnyékolja életét: azért lett orvos, hogy őt megmentse, ám nem tudta. A Kiválasztott szerint a kulcs az, ha Strange „elfogadja az elfogadhatatlant”, vagyis hogy nem az ő hibája volt, és sikerüljön túllépnie rajta. Strange minden erejével azon van, hogy ezt megtegye, ezalatt pedig a Kiválasztott megtanítja neki a varázslás valódi mivoltát.

Ezalatt a korábbihoz hasonló, másvilági lények indulnak a Szentség nevű hely felé hogy kiszabadítsák mesterüket, Dormammut – azt a lényt, akit Strange a látomásaiban látott. Mordo a Kiválasztott tiltása ellenére két csapattal odamegy, és sikerül is legyőzniük őket, ám ez sok áldozatot követelt. A Kiválasztott szemrehányást tesz Mordonak, aki annak betegeskedése miatt már egy ideje át akarja venni a helyét. A Kiválasztott azonban a pozícióját Strange-nek szánja, aki előbb Mordo, majd Wong segítségével végül megtanul harcolni a mágia segítségével.

Strange és a többi mágus a Kiválasztottal elmegy a Szentségbe, ahol egy minden világot összekötő átjáró van – ezt akarja megszerezni Dormammu, a sötét világ ura, aki így minden világ ura lehetne. A lényt azonban már jó ideje csapdába zárták, és nem tud kitörni – ám meglátva őt Strange-nek eszébe jutnak a gyerekek a kórházban, így kiderül, hogy az ő álmaikon át próbál Dormammu átjutni a világukba. Strange megpróbálja az összes gyereket kiszabadítani, ám Mordo titokban összefog Dormammuval és leállítja Strange-et, mielőtt az megtehetné. Ezalatt a Kiválasztott maradék erejét felhasználva megállítja Dormammu legerősebb még élő szolgáját, ám ekkor felbukkan Mordo és végez vele.

A Kiválasztott halála után Strange megkapja a Kiválasztott által őrzött ereklyét, Agamoto szemét, majd Wonggal együtt legyőzik Mordót. Az áruló mágussal való harc alatt azonban Dormammu átérkezik a világba, magába olvasztja a csalódást okozott Mordót, majd a szemet ellopva a Szentség felé indul, ahol megnyitja az átjárót a saját világából. Strange azonban Dormammu ellen fordítja annak saját erejét, majd Agamoto szemét visszaszerzi és az ellenfél erejét belé szippantja – ezzel végezve vele. Ezután Strange köszönetet mond Ginának annak álmában, virágot visz a húga sírjához, majd Wonggal megkezdik az új mágusjelöltek kiképzését.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Dr. Stephen Strange Bryce Johnson Dolmány Attila
Wong Paul Nakauchi Bardóczy Attila
Mordo Kevin Michael Richardson Láng Balázs
Kiválasztott Michael Yama Versényi László
Dr. Gina Atwater Pauline Little Mezei Kitty
Dormammu Jonathan Adams
April Strange Tara Strong
Lucy
Oliver Fred Tatasciore Kajtár Róbert
Ajtónálló
Mágus

Magyar szinkron[szerkesztés]

További magyar hangok: Papucsek Vilmos, Gazdik Katalin, Hamvas Dániel, Balogh Cecília, Berkes Boglárka, Fellegi Lénárd, Garamszegi Gábor, Gubányi György István, Kiss Anikó, Sörös Miklós, Stern Dániel, Tóth Szilvia.

Magyar szöveg: Szojka László

Hangmérnök: Pap Krisztián

Vágó: Wünsch Attila

Gyártásvezető: Bogdán Anikó

Rendezőasszisztens: Kövécs Balázs

Szinkronrendező: Gellén Attila

Produkciós vezető: Földi Tamás

A szinkron a Budapest Film megbízásából az Aktív Kommunikációs Kft. Szú György műtermében készült 2010-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Doctor Strange (2007) Archiválva 2019. július 13-i dátummal a Wayback Machine-ben az Animare webshopban

Források[szerkesztés]