Discovery-öböl (Washington)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 59′ 24″, ny. h. 122° 53′ 31″

Naplemente az öbölben
Gardiner felől

A Discovery-öböl az USA Washington államában, a Juan de Fuca-szorosnál fekszik.[1] Az öböl déli határán, Jefferson megyében található Discovery Bay település.

Az öböl nevét George Vancouver Discovery hajójáról kapta.

Történet[szerkesztés]

A térség első lakói a klallam (s’klallam) indiánok voltak. Az Olympic-félszigeten élő őslakosok többségét a 19. század végén és a 20. század elején rezervátumokba telepítették.

1790-ben Francisco de Eliza tengerésztiszt Manuel Quimpert és Gonzalo López de Harót a Juan de Fuca-szoroshoz küldte. A spanyolok az öblöt Juan Francisco de la Bodega y Quadra tengerész tiszteletére Puerto Quadrának keresztelték el.[2]

1858-ban az S. L. Mastick Company az öböl nyugati partján fafeldolgozót létesített; a termékeket hajón szállították. A dolgozók kiszolgálására az üzem körül egy település jött létre.

Az öbölnek az 1860-as népszámlálás szerint az indiánokat nem számolva 70 lakosa volt, melyből mindössze egy nő. A lakosok kétharmada az USA-ban született; egy bevándorló Svédországból érkezett, míg a többiek Angliából, Walesből, Írországból vagy Kanadából.

A közeli Maynardben létesített feldolgozó az 1970-es évekig üzemelt, később pedig turistalátványosság lett. Az épület a 2005-ös és 2006-os viharok során súlyosan megrongálódott, 2007-ben pedig egy revitalizációs projekt keretében elrendelték lebontását.

Földrajz[szerkesztés]

Az öbölben a következő földrajzi helyek találhatóak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discovery Bay (angol nyelven). Geographic Names Information System. (Hozzáférés: 2020. augusztus 19.)
  2. Derek Hayes: Historical Atlas of the Pacific Northwest: Maps of exploration and Discovery. (angolul) Seattle: Sasquatch Books. 1999. 70. o. ISBN 1-57061-215-3  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Discovery Bay, Washington című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • With Pride in Heritage: History of Jefferson County. (angolul) Portland (Oregon): Professional Publishing Printing, Inc. 1966.  
  • United States Federal Census of Washington Territory 1860, ProQuest Image Databases, HeritageQuest Online, Series M653, Roll 1398, 46–47. oldal

További információk[szerkesztés]