Dickson (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dickson
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállásváros
Alapítás éve1928
Irányítószám2602
Népesség
Teljes népesség2149 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Terület1,6 km²
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 35° 15′ 09″, k. h. 149° 08′ 24″Koordináták: d. sz. 35° 15′ 09″, k. h. 149° 08′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dickson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
ABC Canberra studios

Dickson a főváros, Canberra egyik északi elővárosa. A 2006-os népszámlálás alapján 1947 fő lakik itt. (2006 census)[2] Dickson városát Sir James Dicksonról nevezték el, aki az Ausztrál Államszövetségben Queensland szószólója volt, valamint az ausztrál alkotmány egyik megalkotója volt.

A városka utcáinak nincs speciális tematikus elnevezése, mint a többi Canberra közeli településnek. A külvárosban található az észak-canberrai terület egyik legfontosabb kereskedelmi egysége, a Dickson Centre, amely teret ad a Woolworths Supermarketnak. A központban található egy mentőállomás, több iroda és a dicksoni Baptista templom. A bevásárlóközponton kívül a kisváros területén található az Australian Broadcasting Corporation canberrai rádió- és televízióstúdiói.

Történelme[szerkesztés]

1926 és 1928 közt egy kisebb kifutópálya működött itt, melyet Northburn Aviation Ground-nak neveztek és helyileg a mai könyvtár helyén helyezkedett el. Ez volt Canberra eredeti repülőtere. Bár Dickson már 1928-ban megalakult, mégsem települt be egészen a hatvanas évekig. A városka utcái sűrű növényzettel borítottak. Többnyire különálló családi házak és néhány kétemeletes, kétlakásos épület található itt.

Houses in Dickson
Dickson panorámaképe a Mount Majuraval és Mount Ainslievel a háttérben

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A külvárost a Northburn Avenue, az Antill Street, a Philipp Avenue, a Majura Avenue, a Limestone Avenue és a Wakefield Avenue határolja. Dickson területén nincsenek különösebben jelentős földrajzi helyek. Egyedül a Sulivan-patak érdemel említést, amely a viharok után vezeti el a felgyülemlett csapadékvizet.

Oktatás[szerkesztés]

Két főiskola is található a külvárosban. A Dickson College, amely egy állami fenntartású felnőttképzési intézmény, valamint a Daramalan College, amely katolikus iskola. Korábban még működött itt a Daramalan Junior School, de 1997-ben bezárták.

Földrajza[szerkesztés]

Dickson a Canberra-alakzat felett helyezkedik el, amely a szilur időszakból származik. A homokkősziklák korábbi megnevezése "Canberra Limestone Plains" volt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dickson, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)