Darvas József Irodalmi Emlékház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Darvas József Irodalmi Emlékház
A múzeum adatai
ElhelyezkedésOrosháza
magyarMagyarország
Cím5900, Orosháza, Dózsa György utca 74.
Alapítva1979. december 4.
IgazgatóJózó Tamásné
TulajdonosNagy Gyula Területi Múzeum
FenntartóNagy Gyula Területi Múzeum
Építési adatok
Építés éve1912
Védettségirodalmi kiállítóhely
A Darvas József Irodalmi Emlékház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Darvas József Irodalmi Emlékház témájú médiaállományokat.

A Darvas József Irodalmi Emlékház egy kiállítóhely, amely Orosházán található és a Nagy Gyula Területi Múzeum alá tartozik. Ebben a házban töltötte gyermekkorát a város híres szülötte, Darvas József népíró és politikus.

Története[szerkesztés]

A város egyik legellentmondásosabb alakja, az író, kommunista politikus és népfrontos egyházi vezető. Ebben a Dózsa György utca 74. szám alatti házban született és élte le gyermekkorát, amit szülei 1912-ben építettek.

A ház később nagybátyja, Dumitrás Mihály tulajdonába került. Az író halálát követően 1973-ban irodalmi emlékhellyé nyilvánították a házat. 1979. december 4-én a nagyközönség számára is átadták az emlékházat.[1] A kiállítás kialakítását és annak tárgyainak beszerzését a Békés megyei Múzeumi Szervezet és a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai végezték el. A kiállítóhely az akkori Szántó Kovács János Múzeum fennhatósága alá került.[2]

A kiállítóhely falán kirakott emléktábla

A múzeum[szerkesztés]

Az emlékház utcai bejáratát követően a vályogház tornácára jutunk. Itt négy helyiséget lehet megtekinteni: bognárműhely, emlékszoba, konyha és lakószoba. A lakószobában a családi bútorok és a rokonokkal kapcsolatos emlékek találhatóak.[3] A konyha a századeleji állapotában látható. Az emlékszoba tárgyi emlékeken keresztül mutatja be Darvas József életútját. A bognárműhely pedig a bátyja egykori műhelye.

A múzeum hátsó részében van egy új épület, amely a Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény kutatóhelye lenne. Ebben az épületben őrzik a megyében született írók hagyatékait. Ez kizárólag kutatók számára vehető igénybe.[4]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Darvas József Irodalmi Emlékház – Nagy Gyula Területi Múzeum – Orosháza. oroshazimuzeum.hu. [2022. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 26.)
  2. Honismeret, 1981 (9. évfolyam) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. július 26.)
  3. Darvas József Irodalmi Emlékház , Orosháza. Varosom. [2016. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 26.)
  4. Múzeum - Darvas József Irodalmi Emlékház és Kutatóépület - Museum.hu. www.museum.hu. (Hozzáférés: 2022. július 26.)