Cséfalvay Klára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cséfalvay Klára
Született1941. szeptember 2.
Budapest
Elhunyt2009. november 12. (68 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásavillamosmérnök,
egyetemi docens
IskoláiBudapesti Műszaki Egyetem (–1966)
SablonWikidataSegítség

Cséfalvay Klára (Budapest, 1941. szeptember 2.Budapest, 2009. november 12.) villamosmérnök, egyetemi docens.

Életrajz[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a Teleki Blanka Gimnáziumban végezte, majd a ’60-as évek fordulóján a Gamma Műszaki Rt.-nél illetve a Magyar Optikai Műveknél optikus gyakornok volt. A Műegyetemet 1961-ben kezdte el – Népköztársasági ösztöndíjasként tanult a Villamosmérnöki Kar Műszer- és Szabályozástechnikai Szakán. 1986-ban megszerezte a doktori címet.

Pályafutását a BME Elméleti Villamosságtan tanszékén kezdte 1966-ban és folytatta egészen 1999-ig. Tanársegédként, adjunktusként több tárgyat oktatott, úgy mint Villamosságtan, Jelek és rendszerek, Elméleti villamosságtan. A műszaki informatikus illetve a műszeres és híradástechnikus villamosmérnök hallgatók alapképzésében, választható tárgyak oktatásában, önálló laboratórium vezetésében, diplomaterveztetésében, doktoranduszképzésben vett részt. Számos hallgatót TDK (Tudományos Diákkör) munka keretében készített fel a szakmai munkára.

A kilencvenes évek elején feladatot vállalt a tanulmányi ügyviteli pénzügyi rendszerek fejlesztésében, üzemeltetésében – ilyen volt a HIR és a NEPTUN. Az utóbbi fejlesztésével egészen 2005-ig foglalkozott, de hivatalosan már az SDA Stúdió Kft. ügyvezetőjeként. Kifejlesztették a HIR-t (Hallgatói Információs Rendszer) a BME kreditrendszerű képzésének kezelésére, ezzel megvalósult az egyetemi karok összekapcsolása egyetlen olyan Clipper alapú informatikai rendszerré, amit a hallgatók, oktatók, tanszéki tanulmányi osztályi adminisztrátorok használtak. Megalkotta a rendszer biztonságos működését lehetővé tevő Tiriskártya rendszer hardver és szoftver részeit. Ezt követően megindult egy általánosabb igényeket lefedő rendszer, a NEPTUN tervezése, melyben tevékenyen részt vett. 1996-tól kezdve több egyetem igényeinek és oktatási struktúrájának felmérésével elindult a fejlesztés, s 1997-ben ezekben az intézményekben be is vezették a rendszert (NEPTUN Egységes Felsőoktatási Tanulmányi Rendszer). Egészen 2004-ig foglalkozott a rendszer tökéletesítésével.

Díjak[szerkesztés]

  • 1989 Művelődési és Közoktatási Minisztérium - Szocialista Kultúráért
  • 1991 Budapesti Műszaki Egyetem - Témavezető Mester
  • 1993 Országos Tudományos Diákköri Tanács - Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem

Oktatói és tudományos tevékenységéért számos egyéb egyetemi díjat és oklevelet kapott.

Magánélet[szerkesztés]

Szakmai eredményei mellett feleség, háromgyermekes családanya és hatszoros nagymama volt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]