Csepregi János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csepregi János
Élete
Született1980. augusztus 10. (43 éves)
Pécs
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers, próza
Kitüntetései

Csepregi János (Pécs, 1980. augusztus 10. –) magyar író, költő.

Élete[szerkesztés]

1980-ban született Pécsett, gyermekkorát Tolna megyében, Simontornyán töltötte. Mire iskolába ment, már gyújtott fel házat, égetett el cipőket az óvodai cserépkályhában, törte el másfél hónapon belül kétszer ugyanazt a lábát és írtak róla szakdolgozatot, mint magatartászavaros gyerekről. Érthetetlen okokból középiskolai tanulmányait műszaki területen kezdte meg. Az első iskolát ott kellett hagynia, megelőzendő, hogy kicsapják, a másodiknál már csak a kollégiumból rúgták ki. (Bosszúból elhozta a Lenin-összes 11 kötetét.) Mivel állandóan volt mit mondania, azonban nem mindig lehetett beszélni, jött az írás. Versei kezdetben egy rockbanda szövegeiként kerültek a nagyközönség elé, énekesként rekedten üvöltötte őket a mikrofonba néhány vidéki művelődési ház színpadán. A zenei karrierről kiváló érzékkel mondott le (a világon kevés olyan ember van, akinek még nála is rosszabb ritmusérzéke lenne). Felsőfokú tanulmányait a pedagógia, a teológia és a mentálhigiéné területén végezte.

Az irodalom mellett – főállásban – szociális területen dolgozik.

Irodalom[szerkesztés]

2000 körül jelentek meg első szépirodalmi szövegei nyomtatásban.

2006 és 2011 között Mészáros Mártonnal a Fiatal Írók Szövetségének FISZ-könyvek[halott link] könyvsorozatát szerkesztette.

A FISZ elnökségének 2008-tól, a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj-at[1] odaítélő kuratóriumnak 2010-től tagja.

A Fiatal Írók Szövetsége mellett tagja a József Attila Körnek[2] is.

2012-től Borbáth Péterrel közösen vezetik a FISZ prózaműhelyét havonta két alkalommal a budapesti Dynamobike[halott link]-ban.

Szintén 2012-től a Huszti Gergely nevével fémjelzett Tai Chi Teacher zenekarral közösen állították színpadra a Lennonádé nevet viselő könnyűzenei-irodalmi műsort, amivel számos meghívásnak és koncertfelkérésnek tettek eleget az első, 2012 decemberében a budapesti Akváriumban megvalósult ősbemutató óta.

2015-től tagja a Szépírók Társaságának.

2016-tól a Tilos Rádió Spanyol Inkvizíció című műsorának egyik műsorvezetője, szintén ettől az évtől a reflektor.hu hírportál újságírója és szerkesztője

és az Életrevaló Karitatív Egyesület mentálhigiénés csoportvezetője.

2018-tól a Sylvester János Református Gimnázium és Szakgimnázium tanára.

Sok éve szervez rendhagyó kulturális és művészeti programokat, moderál beszélgetéseket, vesz részt alternatív olvasásnépszerűsítő megmozdulásokon (pl. Alternatív Magyaróra Kommandó, Elfogadnál-e egy tál ételt egy hajléktalantól? vagy épp a Holokauszt emlékévhez kapcsolódó Mi közöd Hozzá? címet viselő programot).

Kötetei[szerkesztés]

  • Mindennapi legendák. FISZ, Budapest, 2005, novellák
  • Ímé, a test…. FISZ-Napkút Kiadó, 2008, versek
  • Az amerikai fiú. Ulpius-Ház, regény, 2013 (a 84. Ünnepi Könyvhétre)
  • "Lennonádé felolvasós" címen 2013 novemberében készült el az a stúdióalbum, amin a Tai Chi Teacher zenekarral közös könnyűzenei-irodalmi műsor került rögzítésre. A lemez teljes anyaga ingyenesen letölthető az alábbi linken keresztül.
  • Morgensternt tiszta papírra, 1942. Versek kívülről befelé; Now Books & Music, Budapest, 2018 – A konceptkötet gerincét a generációk közti szakadékokkal, az eltemetett, feldolgozatlan múlttal, a családi és nemzeti tagadás problémájával, a párbeszéd hiányával és az identitás kérdéseivel foglalkozó versek alkotják. A kötet teljes grafikai tervezését Nagy Kincső végezte. A kötethez készült audiovizuális és zenei installációkat, versklippeket Markó Dániel és Tanka Balázs készítették.

"Csepregi János új kötetének versei nyílt sebként tárulnak fel előttünk, és mi – szégyentelen voyeur-ök – csak állunk a boncasztal mellett. Ezt a műtétsorozatot nem előzi meg fájdalomcsillapítás. Kényelmes volna elhinni az önhazugságot; hogy mindez nem a mi háborúnk, nem a mi ki- és bevándorlásunk (képletesen vagy épp hétköznapi értelemben), nem a mi szétesett családunk, nem a mi halálunk, önmagunk folyamatos és hasztalan keresése.

A Morgenstern tiszta papírra szűk térben működik igazán, ahol veszélyes közelség alakul ki szöveg és olvasó között. Nem a forma, a tárgy diktál, a ciklusoknak utóbbi ad szigorú belső ritmust. Az újraérintés lehetetlensége, a megértés kilátástalansága albioni ködként telepszik ránk, ha a remény olykor meg is csillan egy kórházkerti padon, St. Mary Mead nyúltetemein vagy épp Varsó szürkére mosott egén.

Csepregi lírai költő. Zavarba ejtő közelségbe hozza a test szenvedésének képeit, a búcsúzást önmagunktól és mégis: mindezt gyakran játékosan, néhol önfeledt humorral teszi, mint kisgyerek, aki miután szétrúgott mindent, elcsöndesedik, hogy hallgassa jelenlétünk halkuló visszhangjait…

Nehéz könyv ez, aminek befogadásáért meg kell küzdeni. Leginkább önmagunkkal, saját démonainkkal. Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Ha igen, biztosan hazudott." (Huszti Gergely fülszövege)

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj oldala. [2014. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 31.)
  2. A József Attila Kör weblapja. [2010. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 11.)

Források[szerkesztés]