Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
Típusegyesület, közhasznú, nonprofit szervezet
Alapítva1997
Székhely Magyarország, Veszprém
VezetőkDr. Szalay Tímea, elnök

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület weboldala
SablonWikidataSegítség

A Csalán Egyesület egy Veszprém vármegyében működő civil szervezet, célja, hogy a Veszprém környékén élőket segítsék, tájékoztassák a zöldebb, egészségesebb életmód kialakításában. 1997-es megalakulásuk óta a Közép-Dunántúli Régió egyik legdinamikusabban fejlődő környezetvédelmi szervezetévé váltak, munkájukkal részt vesznek a helyi, megyei, regionális környezetvédelmi élet alakításában és településfejlesztési döntéseiben.

Az egyesületet 5 fős elnökség irányítja, melynek tagjai Dr. Szalay Tímea, környezetmérnök, az egyesület elnöke, Kiss Renáta, agrárkémikus, az egyesület alelnöke, Gyenes Viktor, tanár, Dr. Németh Sándor, ügyvéd és Schmidt Hajnalka, kommunikációs tanácsadó. A közel 100 fős tagság pedig évente egyszer dönt az aktuális kérdésekről.

Az egyesület munkája során szorosan együttműködik a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatával (KÖTHÁLÓ), a Humusz Szövetséggel és a Magyar Természetvédők Szövetségével is.

Történetük[szerkesztés]

Tevékenységük, programjaik[szerkesztés]

Kölcsönzés[szerkesztés]

Egyesülettől lehetőség van kölcsönözni hasznos eszközöket, könyveket, oktatócsomagokat, az alábbi kiadványok állnak az érdeklődők rendelkezésére:

  • Humusz Szövetség: Belefulladunk?
  • Energia Klub: Éghajlatváltozás Oktatási segédanyag
  • Energia Klub: Hol az energia?
  • Fogyasztó kúra - Környezeti nevelési modulgyűjtemény a fenntartható fogyasztásról
  • Csalló Attila: Hulladék suli - Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában

Szolgáltatások[szerkesztés]

Az egyesület környezeti tanácsadással és környezeti vizsgálatokkal is segíti a veszprémiek életét. Lehetőség van ökoauditra (személyre szabott ökológiai tanácsadás), hőkamerás vizsgálatra és vízvizsgálatra is.

Környezeti nevelés[szerkesztés]

Az egyesület szervezésében évente megrendezésre kerül az Ablak a Földre játékos környezetvédelmi vetélkedő, melyben Veszprém vármegye általános iskoláinak 5-6. osztályos csapatai vehetnek részt. Ezen kívül iskolai tanórai foglalkozásokat is tartanak, témanapokon, ökonapokon segítik a diákokat interaktív foglalkozásokkal.

Felnőtteknek rendszeresen tartanak előadásokat, az itt előkerülő témák többek között az éghajlatvédelem, zöld háztartás, egészséges élelmiszerek, fogyasztóvédelem, komposztálás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Több ezren látogattak ki szombaton az idei Ökovásárra. veszport.hu. [2013. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]