Csak barátok (film, 2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csak barátok
(Just Friends)
2005-ös német–amerikai film
RendezőRoger Kumble
ProducerChris Bender
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • karácsonyi film
ForgatókönyvíróAdam 'Tex' Davis
Főszerepben
ZeneJeff Cardoni
OperatőrAnthony B. Richmond
VágóJeff Freeman
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSaskatchewan
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2005
  • 2006. december 21. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/3731/J)
Bevétel50,9 millió USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csak barátok (eredeti cím: Just Friends) 2005-ben bemutatott amerikai romantikus karácsonyi filmvígjáték, melyet Roger Kumble rendezett. A főbb szerepekben Ryan Reynolds, Amy Smart, Anna Faris, Chris Klein és Christopher Marquette látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2005. november 23-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

1995-ben a túlsúlyos, végzős középiskolás Chris Brander titokban szerelmes osztálytársnőjébe és legjobb barátjába, a gyönyörű és népszerű Jamie Palaminóba. A lány évkönyvébe akar szerelmi vallomást írni, de az érettségi bulin véletlenül összekeveri azt a lány volt barátjának, Timnek az évkönyvével. Tim hangosan felolvassa Christ üzenetét, mindenki előtt megalázva őt. Amikor megbizonyosodik róla, hogy Jamie is csupán baráti érzéseket táplál iránta, Chris könnyek közt elviharzik a partiról. Megfogadja, sosem tér vissza és mindenkinél sikeresebb lesz az életben.

Tíz évvel később Chris lefogyott és egy Los Angeles-i lemezkiadó cég sikeres, nőcsábász alelnökeként éli életét. A cég vezetője, KC megbízza őt egy feladattal: a feltörekvő, önimádó popénekesnőt, Samantha Jamest kell Párizsba kísérnie egy lemezszerződés aláírására. Samantha Chris megszállottja, bár egyetlen randevújuk végén Chris kórházba került. Útközben az együgyű Samantha tüzet okoz a magánrepülőjükön, ezért New Jerseyben landolniuk kell, épp Chris szülővárosában.

Chris és Samantha a férfi édesanyjánál szállnak meg, Chris újra találkozik 18 éves öccsével, Mike-kal, Samantha nagy rajongójával. A helyi bárban összefut egykori legjobb barátaival, Clarkkal és annak feleségével, Darlával, valamint az ott dolgozó Jamie-vel (aki tanárnő akar lenni és az ehhez szükséges tanulmányaihoz próbál pénzt keresni). Chris megbízza öccsét, hogy foglalja le a kiszámíthatatlan Samanthát, amíg ő randevúzni hívja Jamie-t. Eredeti terve lefektetni a lányt, de rájön, a plátói barátságuk fontosabb számára. Egy barátságosnak induló hokimeccsen töltött randevújukon Chris megsérül és kórházba viszik. A mentős nem más, mint Dusty Dinkleman, Chris és Jamie volt osztálytársa, aki szintén fülig szerelmes volt a lányba.

Chris elmegy Jamie családjának karácsonyi partijára, szerelmet vallani a lánynak, de Dusty már ott tartózkodik és mindenkit lenyűgöz a gitározásával. Samantha kiszedi Mike-ból az igazságot és dühösen a partira siet, egy autóval tönkretéve a kerítést és a karácsonyi dekoráció nagy részét. Chris megszégyenülve hazatér, Jamie utána megy és együtt töltik az éjszakát, de semmi sem történik köztük, bár titokban mindketten vágynak a másikra – ahogyan ezt másnap barátaikkal mindketten meg is beszélik.

A kórházban Chris és Clark szemtanúja lesz, amint Dusty egy nővérnek udvarol és megcsókolja a nőt. Dusty elárulja nekik tervét: szerelmet hazudva ágyba akarja vinni Jamie-t, ezzel állva bosszút, amiért az nem viszonyozta a középiskolában az érzéseit. Chris figyelmeztetni akarja Jamie-t, de ő nem hallgatja végig, a férfi később lerészegedik és elmegy a bárba. Amikor Jamie finoman elutasítja Dusty közeledését, az dühödten távozik. Chris és Jamie veszekedni kezdenek (a férfi szemére veti, hogy "barátzónában" tartotta őt és sosem lesz sikeres az életben), Jamie megüti őt, végül Christ kidobják a bárból.

Los Angelesbe visszatérve Chris ismét visszautasítja Samantha közeledését és rájön, Jamie az igazi szerelme. Visszatér New Jerseybe, szerelmet vall neki és megcsókolják egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Ryan Reynolds Chris Brander Moser Károly
Amy Smart Jamie Palamino Sánta Annamária
Anna Faris Samantha James Szabó Zselyke
Chris Klein Dusty "Dusty Lee" Dinkleman Magyar Bálint
Christopher Marquette Mike Brander Pálmai Szabolcs
Julie Hagerty Carol Brander Koffler Gizi
Stephen Root KC Elek Ferenc
Fred Ewanuick Clark Bartucz Attila
Amy Matysio Darla F. Nagy Eszter
Barry Flatman Mr. Palamino
Maria Arcé Athena
Ty Olsson Tim Varga Rókus
Todd Lewis Kyle
Ashley Scott Janice
Trenna Keating Nancy

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Just Friends (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. december 4.)
  2. http://www.kinokalender.com/film374_wild-x-mas.html, 2017. december 30.
  3. Csak barátok - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 4.)

További információk[szerkesztés]