Amiga Original Chip Set

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Copper (Amiga) szócikkből átirányítva)
Original Chip Set
integrált áramkörchipset
GyártókCommodore International
Csatlakozó
Alaplapon beépített

Az Amiga számítógépek első generációs chipsete az OCS, mely az első Amigákat, az Amiga 1000-et, az Amiga 500-at és a Commodore CDTV-t, illetve az Amiga 2000 korai, A és B revíziójú modelljeit jellemezte.[1] Amikor az OCS, majd az azt követő ECS chipsetről beszélünk, akkor a lényegében bizonyos fő "custom" chipek összességét értjük alatta, ezek: Paula, Agnus, Denise.[2] A Blitter és a Copper az Agnus chip részkomponensei.[3] Ezek az egyedi tervezésú és célú chipek adják – többek között – az Amigák grafikus és hangzásbeli, azaz multimédiás képességeit.

A chipset forradalmi jellegét az adta, hogy minden chip egymástól és a CPU-tól is függetlenül működött és volt programozható. Ezek a kvázi társprocesszorok zenét játszottak le, a képernyőt módosították, míg a CPU eközben szabadon végezhetett más szükséges feladatokat. Ez azt is jelenti, hogy ebben az architektúrában a CPU-nak nem kellett olyan gyorsnak lennie, mint a versenytársak rendszereiben, ahol az Amiga custom chipjeinek feladatait is a CPU-nak kellett elvégeznie.[1] Ez a markáns különbség egészen az Intel MMX technológiájának megjelenéséig meg is maradt.

A chipek alapjáuk szolgáló NMOS logika és 5 µm-es félvezetőtechnológia már a Commodore rendelkezésére állt a Commodore Semiconductor Group (CSG) chiptervező csapata révén, mely korábban, független integrált áramkör-gyártóként a MOS Technology (MOS) nevet viselte. Mindegyik custom chip először 48-tűs DIP-tokozással készült, majd – elsőként – a 8370-es Agnus chip esetén váltottak a 84-tűs PLCC-tokozásra.

Számos hasonlóság van az OCS chipset és a jóval korábbi és egyszerűbb 8-bites Atari chipsetje (és chipjei, azaz az ANTIC, GTIA és a POKEY) között, mivel mindkettő alapkoncepcióját Jay Miner dolgozta ki. Az OCS chipsetes Amigákat, mint pl. az A500-at könnyű ECS-re bővíteni, hiszen csak a chipseteket alkotó három chipet kell foglalataikban kicserélni.[3]

Agnus[szerkesztés]

MOS 8367R0 Agnus

Központi chip, mely egy bonyolult prioritásos rendszer alapján vezérli az összes Chip RAM hozzáférést, úgy CPU, mind a többi custom chip részéről. Két nagyon fontos részegysége van: a Blitter és a Copper, melyből az első nagy memóriahalmazok gyors mozgatását végzi CPU beavatkozás nélkül, a második pedig egy videójel-szinkronizált társprocesszor. Az eredeti Agnus csak 512 KB Chip RAM-ot tudott címezni, majd ehhez jött 512 KB ál-Fast RAM (Fat Agnus), később 1 (Fatter Agnus), illetve még később (Super Agnus) 2 MB.

Denise[szerkesztés]

MOS 8362R5 – Denise

A Denise chip a fő videó társprocesszor, mely túlpásztázás (overscan) nélkül 320, illetve 640 pixel széles, valamint 200 (NTSC), illetve 256 (PAL) pixel magas képernyőfelbontások megjelenítésére alkalmas. Támogatja a váltottsoros (interlaced) megjelenítést, mely megduplázza a függőleges felbontást, de a kor tipikus monitorain vibrálást, ún. „flicker” hatást eredményez. Planár bitmap grafikával dolgozik, mely a memóriát különböző részterületekre (bitplane-ekre) osztja. A Denise alapesetben 1-5 bitplane-t engedélyez 2-32 képernyőszínben. A színek egy 4096-elemű színpalettáról (4 bit RGB komponensenként) választhatók. A 6. bitplane a két speciális képernyőmódnak van fenntartva, ezek a Halfbrite és a HAM. A Denise támogatja 8 sprite egyidejű, pixelenkénti szkrollozását (görgetését), valamint a „dual-playfield” (két játékmezős) módot. A chip ezen túlmenően kezeli az egér és a digitális joystick bemeneti portokat is.[3]

Paula[szerkesztés]

MOS 8364R4 Paula

A főként a hangrendszert vezérlő Paula chip 4 független hardveresen kevert 8-bites PCM hangcsatornával rendelkezik, melyek mindegyike 65 hangszintet (kikapcsolt hangtól a maximum hangerőig) támogat és durván 20 Hz-től 22 kHz-ig terjedő mintavételezési frekvenciájú hanghullám kiadását a kimenetekre. A Paula kezeli ezen túlmenően a megszakításokat (interrupt) és a különféle I/O interfészeket, mint például a floppy meghajtót[3] és a soros portot.[1]

Etimológia[szerkesztés]

Az Agnus chip neve az "Address GeNerator UnitS"-ból, a Denise név – némi összevonással – a "Display ENabler"-ből ered. A Paula szintén összevonása a "Ports, Audio, UART and Logic"-nak, mely egészen véletlenül a chiptervező akkori barátnőjének a neve is egyben.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Museum
  2. What is a chipset? (angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. március 29.)
  3. a b c d HWRefMan

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Museum: The OCS Chipset… (angol nyelven). The Amiga Museum. (Hozzáférés: 2020. március 29.)
  • HWRefMan: Commodore-Amiga, Inc.: Amiga Hardware Reference Manual (angol nyelven). Addison-Wesley Publishing Company, Inc., 1991. [2019. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amiga Original Chip Set című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.