Ausztrál sivatagi géb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Chlamydogobius eremius szócikkből átirányítva)
Ausztrál sivatagi géb
Hím példány
Hím példány
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Öregrend: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Gébalkatúak (Gobioidei)
Család: Gébfélék (Gobiidae)
Alcsalád: Gobionellinae
Nem: Chlamydogobius
Whitley, 1930
Faj: C. eremius
Tudományos név
Chlamydogobius eremius
(Zietz, 1896)
Szinonimák
  • Gobius eremius Zietz, 1896
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ausztrál sivatagi géb témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztrál sivatagi géb témájú médiaállományokat és Ausztrál sivatagi géb témájú kategóriát.

Az ausztrál sivatagi géb (Chlamydogobius eremius) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, a gébfélék (Gobiidae) családjába és a Gobionellinae alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália sivatagos területein él artézi forrásokban. Akváriumban is tartható.

Megjelenés[szerkesztés]

Két színváltozata ismert, az arany és a vadszínű. Az arany hímek egész teste sárga, fehér szegélyű kék uszonyokkal, a vadszínű hímek sárga és olívzöld testűek erősebb kék színnel az uszonyokon. A nőstények egyszínűek. A hímek 6, a nőstények 4–5 cm-esre nőnek.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Hazájában elég mostoha körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, így könnyen tartható fajnak számít. 5 és 40 fok közötti hőmérsékletet is kibír, fűtő nem szükséges az akváriumba, de 26 fok felett ikrázik és 18 fok alatt könnyebben megkapja a halpenészt. Élőhelyén a vizek gyakran válnak keménnyé és nagyon sóssá az erős párolgás miatt, ugyanakkor eső esetén jelentősen felhígulhat. Az ideális a kemény, enyhén lúgos és sós víz, de akár az édes- vagy tengervízhez is hozzászoktatható. Édesvízi tartás esetén rövidebb élettartammal kell számolni. Kb. 1-1,5 évig él, néha 2 évig is. Jól fedjük le az akváriumot, mert szeretnek kiugrálni. Gyakran láthatóak, amint a légköri levegőből lélegeznek, ez teljesen normális jelenség. Egy hímre 1-2 nőstény jusson. A hímek területvédők, így ha több hímet szeretnénk tartani, ezzel számolnunk kell. Társas akváriumban is tartható, de ne tartsuk sokkal nagyobb és gyorsabb halakkal, mivel ezek a gébek rossz úszók és a nagy és gyors halak eleszik előlük a táplálékot. A sokkal kisebb állatokat, pl. garnélák, a sivatagi gébek megehetik. A társas akváriumban is leívik, a hím őrzi az ikrákat, de kikelés előtt, mikor már az ikrákban látszanak a szemek (6. nap), vegyük el tőle és tegyük át külön akváriumba. Az ikrák már az első napon megeszik a frissen kelt artemiát.

Források[szerkesztés]