Charlie Haden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlie Haden
Charlie Haden.jpg
Charlie Haden (2007)
Életrajzi adatok
Született Shenandoah, Iowa,
1937. augusztus 6. (76 éves)
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer nagybőgő
Tevékenység zenész, zeneszerző

Charles Edward „Charlie” Haden (Shenandoah, Iowa, 1937. augusztus 6.) amerikai jazz-nagybőgős és zeneszerző.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Haden már gyermekkorában a helyi, country-zenét sugárzó rádióban naponta szerepelt. Zenei tanulmányai után Los Angelesbe költözött, ahol Paul Bley triójában játszott. 1958-ban találkozott Ornette Colemannel és próbálni kezdett vele, majd 1960-ig együtt játszottak. Drogproblémák miatt egy darabig kikerült a jazzéletből, majd 1964-ben ismét felbukkant Danny Zeitlin és Tony Scott tásaságában.

1966-ban ismét visszatért Ornette Coleman együttesébe. 1969-ben Carla Bley-jel közösen megalapította a Liberation Music Orchestrát. Az együttes egyik lemeze, a "Liberation Music" "Amerika-ellenes" tartalma miatt lekerült a terjesztők listájáról. Az albumon többek között a "Song For Che" című szerzemény is szerepel.

Haden 1991-ben folytatta politikai jellegű zenéjét, amikor Carlos Paredes portugál zenésszel egy albumot jelentetett meg. Dolgozott Pat Metheny néhány albumán, Alice Coltrane lemezein (1968-1972), Keith Jarrettel (1967-1975), az Old And New Dreams együttesben virtuózan rekonstruálták az Ornette Coleman kvartett zenéjét Dewey Redmannal. Az évek során a bigband-felállástól a hagyományos kvartetten át az intim kettősökig minden formában kiemelkedőt alkotott.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Jazz-zenészek lexikona, Kossuth Könyvkiadó, 1993

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlie Haden témájú médiaállományokat.