Champions

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Champions
KiadóMarvel Comics
Nyelvangol
Formátumpuhaborítós
Megjelent számok17
Alkotók
MegalkottaTony Isabella
Don Heck
ÍróTony Isabella
Bill Mantlo
RajzolóDon Heck
George Tuska
Bob Hall
John Byrne
TusrajzMichael Esposito
Vincent Colletta
Bob Layton
SzínezőPetra Goldberg
Phil Rachelson
Don Warfield

A Champions egy, a Marvel Comics által kiadott rövid életű képregénysorozat volt, mely 1975 és 1978 között jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban. A sorozatban megjelenő Los Angeles Bajnokai nevű szuperhőscsapat volt a Marvel első olyan csapata, mely az Egyesült Államok nyugati partján tevékenykedett.

A megjelenés története[szerkesztés]

Első sorozat[szerkesztés]

A sorozat első írója, Tony Isabella eredeti elképzelése szerint a csapatnak csupán két tagja lett volna; a korábban az X-Men sorait erősítő Angyal és Jégember. A szerkesztője, Len Wein azonban legalább öt tagot szeretett volna a csapatban tudni, ezért Isabella további szereplőket vont be. Ezek között volt az orosz kémnő, a Fekete Özvegy, a görög félisten, Herkules, valamint a természetfölötti erővel rendelkező bosszúálló, a Szellemlovas. A csapathoz később más hősök is csatlakoztak, így a 7. számban megjelenő Sötét Csillag, Fekete Góliát és Körbubi.

A sorozat nem nyertel el igazán az olvasók érdeklődését, ezért a 17. számmal (1978. január) befejeződött.

Második sorozat[szerkesztés]

A Marvel 2006-os, a szuperhős-társadalmat megosztó Civil War kiadványát követő „Kezdeményezés” keretei között tervek születtek egy második Chamipons sorozat indítására is teljesen megújult csapatfelállással. A cím és a borítórajz meg is jelent a Marvel weboldalán a 2007 júliusában megjelenő kiadványok között, de röviddel ezután a kiadvány címét jogi okok miatt The Order-ra módosították. Az új sorozat írója Matt Fraction, rajzolója Barry Kitson.

A Marvel már 2006 folyamán beleütközött ebbe a problémába, mikor az első sorozatot ismét megjelentette két gyűjteménykötet formájában. Ekkor a Marvel jogi osztálya hivatalos értesítést kapott a nevet jogilag birtokló Heroes Publishingtól, hogy jogsértést követett el.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A Los Angeles Bajnokai csapatát egy Los Angeles városában felfordulást okozó esemény hozta össze. Pluto, az Alvilág ura a Földön bujkáló Venus istennőt akarta elfogni, mikor küldöttei összecsaptak a Bajnokok leendő tagjaival. Bobby Drake és Warren Worthington, vagyis Jégember és Angyal éppen új iskolájukkal, a Kaliforniai Egyetemmel barátkoztak mikor egy csapat hárpia támadt rájuk. Natalia Romanova, a Fekete Özvegy a Fenegyerekkel való szakítása után költözött a városba és éppen munkahelyet keresett amikor amazónokkal került összetűzésbe. Herkules az egyetemen készült előadást tartani, Johnny Blaze, a Szellemlovas pedig éppen arra motorozott. Miután sikerült legyőzniük Plutot, a csapat úgy döntött, hogy továbbra is együtt marad.

A sorozat alkotói[szerkesztés]

A sorozat első rendszeres írója Tony Isabella volt akit a 8. számtól (1976. december) Bill Mantlo váltott fel. Chris Claremont egyetlen szám (#4 – 1976. április) erejéig csatlakozott a sorozat íróihoz. A sorozat megjelenése alatt több rajzoló is dolgozott rajta, így Don Heck (#1-2, 5), George Tuska (#3-4, 6-7, 17) , Bob Hall (#8-10, 16) és John Byrne (#11-15).

Megjelenés gyűjteménykötetben[szerkesztés]

  • Champions Classic vol. 1. (TPB) – The Champions #1-11 – ISBN 0-7851-2097-1
  • Champions Classic vol. 2. (TPB) – The Champions #12-17, Peter Parker: The Spectacular Spider-ManISBN 0-7851-2098-X

Források[szerkesztés]

  1. Champions, Champions, who owns the Champions?. Newsarama. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 17.)

További információk[szerkesztés]