Center to Bridge the Digital Divide

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Center to Bridge the Digital Divide
Alapítva2001
Típusegyetemi szervezet
Tevékenységinfokommunikációs oktatás
Működési régióWashington állam, Afrika, Afganisztán
A Center to Bridge the Digital Divide weboldala

A Center to Bridge the Digital Divide a Washingtoni Állami Egyetem spokane-i campusán működő, 2001-ben alapított szervezet volt, melynek célja az infokommunikációs technológiák használatának oktatása.

A projekt Washington állam vidéki részein, tizenegy afrikai országban, valamint Afganisztánban működött.

A CBDD igazgatója egyszer részt vett a World Wide Web Consortium találkozóján,[1] ezen felül a szervezet munkatársai többször is megjelentek konferenciákon, cikkeket adtak ki és tanácsadást is vállaltak.

Történet[szerkesztés]

A szervezet 2001-ben adományokból jött létre egy munkatárssal, végül 15 alkalmazottja lett és többszáz partneri kapcsolatot épített ki és több nemzetközi beadványt is útjára indított.[2]

Megalapítás[szerkesztés]

A szervezet eredeti célja a Washington állam vidéki területein uralkodó digitális szakadék csökkentése volt; ennek érdekében információtechnológiai állásokat hoztak létre azon területeken, ahol a természetierőforrás-alapú munkák kiveszőben voltak. 2002-ben a Bill és Monica Gates Alapítvány felvette a kapcsolatot a szervezettel, és az együttműködés eredményeképp az államban hat műszaki gimnáziumot alapítottak, illetve a CBDD és a 4-H szervezet egy a fiatalokat megcélzó műszaki képzést indított Washington államban.

Nemzetközi terjeszkedés[szerkesztés]

2002-ben a szervezet az USA nemzetközi fejlesztési ügynökségével közösen elindította a 3,5 millió dolláros költségvetésű NetTel@Africa projektet, amely keretén belül tizenegy afrikai ország egyetemein képezhetnek telekommunikációs szakembereket.[3] A programot később az Afghanistan eQuality Alliances keretében Afganisztánra is kiterjesztették.[4]

Integráció a Washingtoni Állami Egyetemmel és az állammal[szerkesztés]

A későbbi években a CBDD a Communities Connect Network keretein belül közösségfejlesztéssel foglalkozott, valamint helyi hallgatókat segítettek hozzá ahhoz, hogy nemzetközi gyakornoki pozíciókat tölthessenek be.[5] 2007-től kezdődően a szervezet tevékenysége a következő három szempont köré csoportosult: vidéki hálózatok (családok, magánszemélyek és közösségek fejlesztése az infokommunikációs technológiák segítségével) digitális jövő (eltérő kultúrákkal való együttműködés) és globális hálózatok (a fejlődő országok problémáinak megoldása az oktatás fejlesztésével).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. W3C Workshop on the Mobile Web in Developing Countries (angol nyelven). World Wide Web Consortium. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  2. What Happened to the Center to Bridge the Digital Divide? (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, Kormányzati Tanulmányok és Szolgáltatások Osztálya. [2011. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  3. ICT for Sustainable Development (angol nyelven). NetTel@Africa. [2006. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  4. Maria Beebe: KMU launches ANGeL Center (angol nyelven). United States Agency for International Development. [2007. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  5. WSU to Administer Gates Foundation’s Community Access to Technology Program (angol nyelven). Bill & Melinda Gates Foundation, 2005. április 6. [2007. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Center to Bridge the Digital Divide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]