Cannone da 65/17 Modello 1913

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cannone da 65/17 Modello 1913
Gyártási adatok
Típushegyi löveg
Ország Olasz Királyság
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1913-1940-es évekig
Alkalmazó ország Olasz Királyság
Háborús alkalmazáselső világháború

spanyol polgárháború

második világháború
Műszaki adatok
Űrméret65 mm
Lőszer4,3 kg
Tömeg0,560 t
Csőhossz1100 mm
Csőtorkolati sebesség345 m/s
Hatásos lőtávolság6800 m
Oldalirányzás
Magassági irányzásmínusz 10° plusz 20°

A Cannone da 65/17 Modello 1913 egy olasz tüzérségi eszköz volt, melyet hegyi és gyalogos egységek számára fejlesztettek ki. A löveg 1913-ban lépett szolgálatba. A 65/17 jelölés a következőképpen értendő: a löveg űrmérete 65 milliméter, lövegcsöve pedig 17 űrmérethosszúságú volt.

Leírás[szerkesztés]

Könnyű súlyú tervezet, melyet szélsőséges időjárási körülmények között és nehéz terepen történő használathoz terveztek. A lövegcső 17 űrméret hosszúságú, alacsony röppályájú lövésekhez tervezték. A futómű egyszerű felépítésű, egy talpszárból és két faküllős kerékből állt, amely a lóvontatáshoz volt alkalmas. A löveget szállításhoz öt részre lehetett bontani. Egy egyszerű összecsukható lövegpajzsot is használtak a löveghez.

Történet[szerkesztés]

A 65 mm-es löveget először 1913-ban rendszeresítették az olasz hegyi alakulatoknál, és végig is szolgálta az első világháborút. Az 1920-as években új típusokkal váltották fel, majd a gyalogsághoz került. A gyalogság körében közkedvelt volt könnyű súlya és nagy megbízhatósága miatt, még szélsőséges körülmények között is. Kicsi űrmérete ellenére a második világháborúban is bevetették csapattámogatásra. Észak-Afrikában teherautók platójára szerelve páncéltörő fegyverként is hatékonyan használták.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cannone da 65/17 modello 13 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.